Döntetlen az olaszok ellen a férfi pólóválogatott utolsó csoportmeccsén

2021. augusztus 2. – 04:15

frissítve

Döntetlen az olaszok ellen a férfi pólóválogatott utolsó csoportmeccsén
Varga Dánes három remek gólt lőtt – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi vízilabda torna zárófordulóját a magyar válogatott meccse nyitotta, magyar idő szerint hajnali háromkor szállt vízbe a csapat az olaszok ellen. A továbbjutását már mindkét csapat bebiztosította, azt azonban nem tudhatták, hogy a másik csoportban milyen sorrend alakul ki, azzal nem lehetett taktikázni, hogy a nyolc között melyik nemzet kit szeretne elkerülni, vagy éppen kivel szeretne összekerülni.

Az első negyedben Jansik Szilárd akcióból szerzett vezetést – beleért a kapus a lövésébe, de átpörgött a labda a gólvonalon –, erre Echenique emberelőnyből válaszolt, utána a védekezésé volt a főszerep mindkét oldalon, majd Varga Dénes egy rá jellemző váratlan mozdulattal, lazán rakta a bal felsőbe a labdát nyolc méterről. Nem készült rá a lövésre, ezért is lephette meg a kapust is. Mivel a három előnyből egyiket sem sikerült kihasználni, így 2-1-gyel ért véget ez a játékrész.

A második negyedben az olaszok értékesítettek egy emberelőnyt, erre Varga Dénes most elhajlásból pattintott a kapuba. A következő két olasz előnynél remekül működött a védekezés, amikor pedig a magyarok kerültek létszámfölényes helyzetbe, Märcz Tamás időt kért. Megbeszélték, mit kell tenniük, és Varga Dénes középről a jobb alsó sarokba juttatta a labdát. A félidőre ez a 4-2-es állás nem változott.

A harmadik negyedben az olaszok akcióból továbbra is veszélytelenek voltak, kaptak viszont egy ötméterest, amiért hevesen reklamált a magyar kapitány, de az ítéletet nem változtatták meg, Figlioli pedig a kapuba bombázott. A kétgólos különbség visszaállítására előbb akkor volt esély, amikor Angyal Dániel emberelőnyből kapura húzta a labdát, ám del Lungo a kapufa segítségével hárított. Két másodperccel a negyed vége előtt Angyal már nem hibázott, és 5-3-ra módosította az állást.

A zárónegyedben Figlioli nagy lövése a bal felsőbe vágódott, Bodegas lövését fogta a jó formában lévő Nagy Viktor, kettős előnyt kaptunk öt perccel, Erdélyi közelebb lopózott, de belevágta a blokkba a labdát, nagy esély maradt ki. Négy perccel a vége előtt jött az újabb lehetőség a kétgólos vezetés megszerzésére, de akkor Zalánki lövését hárította az olasz kapus. A kapufa kisegítette a magyar védelmet, de 1:33-mal a vége előtt az olaszok egy kulcsfontosságú emberelőnyt kaptak. Megjáratták a labdát, Di Fulvio pedig hat méterről a hosszú sarokba lőtt. (5-5) Hárai csavarral próbálkozott, de elhalt a labda az olasz kapusban. A másik oldalon Nagy Viktor ennél is fontosabb védést mutatott be, Bodegas emberelőnyben, tiszta helyzetben próbálkozott, de a Szolnok kapusa kiütötte.

  • A magyar gólszerzők: Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Varga Dénes 3

Ezzel a döntetlennel a csoport harmadik helyén végzett Magyarország. A negyeddöntős ellenfelünk kiderül még hétfőn. A másik csoportban Spanyolország 8-4-re megverte Horvátországot, így a negyeddöntőben velük találkozunk – a mérkőzést magyar idő szerint szerdán 12.50-től rendezik majd. Az olaszok a szerbekkel, a görögök Montenegróval játszanak, az eddig hibátlan spanyolok az USA-t kapják.

Märcz Tamás kapitány úgy értékelt, hogy közelebb álltunk a győzelemhez, ha a mérkőzés összképét nézzük. „Nagyon tetszett a védekezésünk, és az a tűz is, ahogyan egymásért és a csapatért harcoltak a játékosok, ugyanakkor az emberelőnyös szituációk sajnos még mindig nem ülnek úgy, ahogyan én azt elképzelem.”

Nagy Viktor is a védekezést emelte, és ebben szerinte sokat fejlődött a csapat. A védekezés lehet a siker kulcsa a folytatásban, mert ha az jól működik, akkor bárkit meg tudnak verni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!