Börtönszerű körülményeket emlegetnek a karanténba került sportolók elhelyezésénél

2021. július 31. – 13:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia szervezői azt ígérték, hogy próbálnak javítani a karanténba helyezett sportolók körülményein, miután több éles bírálat is érte őket, írja a Reuters. Volt sportoló, aki embertelen elbánásról beszélt, egy német szervezet pedig börtönszerű körülményeket emlegetett.

Tokióban rendkívüli állapotot rendeltek el augusztus 22-ig a járvány negyedik hulláma miatt, és a japán kormány szigorú óvintézkedések mellett rendezi meg az olimpiát. A japán fővárosban szombatra ugrásszerűen megnőtt az új koronavírusos esetek száma, 4058-at regisztráltak.

Az olimpiával összefüggésben huszonhét új esetet találtak egy nap alatt, a többségük a szervező-lebonyolító csapatból kerül ki, de három sportolónál is pozitív lett a teszt. Korábban kiderült, hogy az amerikai Sam Kendricks, a rúdugrás kétszeres világbajnoka, a riói olimpiai bronzérmese is koronavírusos, így nem indulhatott számában.

A mostani számokkal együtt már 225 pozitív esetet találtak az olimpián.

Azt kezdettől tudni lehet, hogy elkülönítik a többiektől, és másik szálláson helyezik karanténba azokat a sportolókat vagy kísérőiket, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük az olimpia előtt vagy alatt. Több sportoló is szóvátette azonban a karanténban tapasztalt körülményeket, amiket Candy Jacobs holland gördeszkás például „embertelennek” nevezett.

A tokiói szervezők az után reagáltak, hogy a német Athleten Deutschland szervezet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mielőbbi fellépését sürgette az ügyben, és keményen bírálta a NOB-ot is. „Groteszknek tűnik, hogy börtönszerű körülmények között kell tölteniük a karanténjukat azoknak a sportolóknak, akiknek pozitív a tesztjük, miközben a NOB tagjai drága luxushotelekben laknak” – mondta Maximilian Klein, az Athleten Deutschland nemzetközi sportpolitikáért felelős tagja.

A kritikák között szerepel, hogy a szálláson nem lehet friss levegőre menni, nincsenek edzési lehetőségek, nincs az élsportolók táplálkozási igényeit kielégítő étel, kicsik a szobák. Az Athleten Deutschland szerint az általuk bírált karanténhotelben a szobáikban edzést folytató sportolóknak a mosogatóban kell kimosniuk az izzadt ruháikat. „Az sem világos nekik, hogy mi a karantén pontos eljárási rendje, és milyen lépéseket kell tenni, ha lejárt (az izolációs időszak)” – írták.

Az Athleten Deutschland is hangsúlyozta, nem kérdés, hogy szigorú karanténkötelezettséget kell fenntartani az olimpia alatt, hogy elkerüljék, hogy szuperterjesztő rendezvénnyé váljon az esemény. Szerintük a sportolók sem azt várják el, hogy luxushotelekbe helyezzék el őket, de „a jogos fizikai és pszichológiai igényeiknek megfelelő” karanténkörülményeket szeretnének.

Mark Adams, a NOB szóvivője azt mondta, hogy mindenkivel együttéreznek ebben a helyzetben, bizonyos, a japán egészségügyi hatóságok által bevezetett intézkedésekkel nem tudnak mit tenni, de van, amin lehet javítani.

Takaja Masza, az olimpiai szervezőbizottság szóvivője a Reuters szerint azt mondta, hogy több helyet biztosítanak a karanténba került sportolóknak a szobáikon kívül, és a csapattársak is vihetnek nekik ételt. Szerinte már javult a helyzet, és nagyobb rugalmasságot ígért. „Szeretnénk kifejezni őszinte szimpátiánkat feléjük, nagyon szívszorító érzés lehet a pozitív koronavírusteszt az olimpia alatt” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!