Hozta a kötelezőt a férfi pólóválogatott, 11-8-ra legyőzték az amerikaiakat, bejutottak a negyeddöntőbe

2021. július 31. – 08:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra nyert az Egyesült Államok válogatottja ellen a tokiói olimpián. A magyar csapat így négy meccs után 6 ponttal áll az A csoportban, és biztosan ott lesz a negyeddöntőben. Hétfőn az olasz válogatott lesz a magyar csapat utolsó ellenfele a csoportkörben.

A görögöktől elszenvedett vereség után a magyar férfi vízilabda-válogatott hozta a kötelezőt: a japán és a dél-afrikai csapatot is legyőzték. A negyedik csoportmeccsen már egy komolyabb válogatott, az amerikai volt az ellenfél. Az erejüket jól mutatta, hogy az előző fordulóban csupán egy góllal, 11-12-re kaptak ki az olaszoktól.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás erre a mérkőzésre visszatért az egykapusos rendszerhez, végig Nagy Viktor védett, Vogel Somát ezúttal nem nevezte a meccskeretbe. Az első ráúszásnál Manhercz Krisztián hozta el a labdát, majd az első támadás végén Mezei Tamás lőtt gólt Varga Dénes centerezése után. Az amerikaiak az első két támadásukból is kapufát lőttek, harmadikra azonban már betaláltak: Alex Bowen távolról talált a kapuba. Több elrontott támadás után, a negyed végén sikerült visszavenni a vezetést. Zalánki Gergő lövését előbb szögletre tolta az amerikai kapus, Alex Wolf, de utána sikerült szépen kijátszani az emberfórt, aminek a végén Pásztor Mátyás lőtt gólt. Az első negyedet így 2–1-re nyerte a magyar csapat.

A második negyedet az amerikaiak kezdték jobban, a magyar válogatott túl kényelmesen és lassan játszott. Johnny Hooper és Ben Hallock is betalált emberelőnyben, amivel átvették a vezetést. A hosszú magyar gólcsendet Varga Dénes törte meg egy pontos lövéssel, de Hallock második góljával újra az amerikaiak vezettek. A negyed vége viszont a magyar válogatotté volt, Vámos Márton góljával sikerült egyenlíteni, majd Hárai Balázs gyönyörű svédcsavaros góljával ismét előnybe került Märcz Tamás csapat. A félidőben így 5-4 volt az állás.

Hosnyánszky Norbert a magyar-amerikai vízilabda-mérkőzésen a tokiói olimpián – Fotó: 2021. július 31-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hosnyánszky Norbert a magyar-amerikai vízilabda-mérkőzésen a tokiói olimpián – Fotó: 2021. július 31-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A harmadik negyed elején Hooper hozta el a labdát, de ennél több sikerélményük nem volt ebben a játékrészben. A magyar csapat védekezése feljavult, és az amerikaiak nem tudtak gólt lőni Nagy Viktornak, aki több nagy bravúrt is bemutatott. Támadásban is javult a magyar csapat, Manhercz kétszer is betalált, a második gólja egy szép ejtés volt, emellett Vámos is megszerezte a második gólját a meccsen, így az utolsó negyed előtt a magyar csapat 8-4-re vezetett.

A negyedik negyed elején Varga ötméteresével már 9-4 is volt az állás, de az amerikaiak ezután zsinórban három gólt is szerzetek, és felzárkóztak három gólra. 9-7-es állásnál Manhercz használt ki egy emberelőnyt, a harmadik gólját is belőtte, ezzel bebiztosította a magyar győzelmet. A meccs utolsó perceiben volt még egy gyors gólváltás, Bowen találatára Hosnyánszky Norbert válaszolt egy bombagóllal, így 11-8 lett a végeredmény.

A magyar válogatott kapusa, Nagy Viktor a mérkőzés után azt nyilatkozta az M4 Sportnak, hogy úgy látja, nagyot léptek előre az első meccsekhez képest. „Az előző meccsek után volt hiányérzetem a védekezést tekintve. Nem úgy kezdtük az olimpiát, ahogy én szerettem volna. Úgy érzem, hogy amit megbeszéltünk a meccs előtt, azt nagyrészt meg is csináltuk. Egészen a negyedik negyed közepéig nagyon jól védekeztünk” – mondta. Szerinte az amerikaiak most is bizonyították, hogy jó csapatuk van. Nagy elmondta, hogy augusztus 4-ére, a negyeddöntő napjára próbálják időzíteni a csúcsformájukat. Ott aztán négy nagyon erős csapat, a spanyolok, a szerbek, a horvátok vagy a montenegróiak lehetnek az ellenfeleik. „Azt kell megverni, akit kapunk” – mondta Nagy.

Magyarország-Egyesült Államok 11-8 (2-1, 3-3, 3-0, 3-4)

Gólszerzők: Manhercz 3, Varga 2, Vámos 2, Mezei, Pásztor, Hárai, Hosnyánszky, illetve Hallock 2, Bowen 2, Hooper, Obert, Cupido, Daube

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!