A szenzációsan sokoldalú belga bringás megakadályozta Cavendisht a Tour de France-rekordban

2021. július 18. – 19:50

A szenzációsan sokoldalú belga bringás megakadályozta Cavendisht a Tour de France-rekordban
Wout van Aert három szakaszt nyert az idei Tour de France-on Fotó: Stephane Mahé/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Wout van Aert nyerte a Tour de France zárószakaszát, ő volt a leggyorsabb a sprintben a párizsi Champs-Élysées-n, és ezzel megakadályozta Mark Cavendisht, hogy egyedüli Tour-rekorder legyen. Tadej Pogačar biztonságosan begurult a célba, így második összetett Tour de France-győzelmét szerezte meg.

Mark Cavendish a múlt héten beállította Eddy Merckx Tour-rekordját, karrierje során mindkét bringás 34 szakaszt tudott nyerni a francia körön. A brit sprinternek viszont jó esélye lehetett rá, hogy egyedüli rekorder legyen. Az idei Touron már négy szakaszt nyert Cavendish, egyértelműen ő volt a legjobb formában sprinter, és a Champs Élysées-n is nyert már korábban. Sima győzelemre azért nem számíthatott, a szombati időfutam nyertese, Wout Van Aert is jelezte, hogy rámegy a szakaszgyőzelemre, és a macskaköves út neki kedvez, Belgiumban hozzászokott az ilyen burkolathoz.

A Tour utolsó szakasza hagyományosan a gáláról szól, amikor a több mint háromezer kilométert letekerő bringások egy kicsit lazítanak: lassú tempóban gurulnak kilométereken át beszélgetve, fotókat készítve, és olykor pezsgőzve is. A verseny íratlan szabályai szerint ilyenkor már nem támadják egymást az összetett élén állók, és szökni sem illik, amíg be nem ér a mezőny Párizsba.

Idén is kocogósan indult a tempó, de ahogy megkezdték a körözést a párizsi Champs-Élysées-n, egyből indultak az akciók. Pár fős csoportok léptek meg egymás után, de 30 kilométeren át senki sem tudott értékelhető előnyt kiharcolni, a boly is óriási tempót nyomott. Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Brent van Moer (Lotto-Soudal) és Michael Valgren (EF Nippo) viszont már értékelhető előnyt hozott össze, 20-25 másodperccel száguldottak a mezőny előtt. Őket 6 kilométerrel a célvonal előtt fogták be, és ezután már a sprintre készülődtek a csapatok.

Az utolsó 700 méterre már Cavendish és Van Aert is nagyon jó pozícióba került, utóbbit csapattársa, Mike Teunissen vitte az élre. Cavendish a belga mögött helyezkedett, és meg is várta, míg Van Aert megnyitja a hajráját. Ezúttal nem sikerült Cavendish sprintje, nem tudott közelíteni, és végül még Jasper Philipsen is belökte elé a kerékpárját. A brit csak harmadik lett, és nem sikerült egyedüli rekorderré válnia, de övé lett a pontverseny első helyezettjének járó zöld trikó.

Van Aert, aki korábban ciklokrosszban is nyert több világbajnokságot, elképesztően sokoldalú bringás, idén három szakaszt nyert a Touron. Győzött a Mont Ventoux-t kétszer megmászó hegyi etapon, a szombati időfutamon és most sprintben nyert, nem alaptalan a szintén mindenhol győzelmeket halmozó nagy elődhöz, Merckxhez hasonlítani.

A sárga trikót Tadej Pogačar már szombaton bebiztosította, ma csak annyi volt a feladata, hogy célba érjen a mezőnnyel, és ezt biztonságosan teljesítette is. A még csak 22 éves szlovén ezzel már második összetett Tour de France-győzelmét ünnepelheti. Idén is ő volt az egyik nagy favorit, és már a verseny korai szakaszában az élre állt, részben annak köszönhetően, hogy több riválisa kipontozódott bukás miatt. Pogačarnak igazából védekeznie sem kellett, mert ő volt az, aki a támadott. Az ötödik szakaszon, időfutamon szerzett előnyére még rá is tudott dolgozni, két hegyi szakaszt is megnyert később, és nem volt sosem látványosan gyenge pillanata. A sárga trikó mellett megszerezte a pöttyöst is, ami a legjobb hegyimenőnek jár, és a legjobb 25 év alattinak járó fehér trikó is az övé lett. Könnyen lehet, hogy a következő években Pogačar-korszak lesz a Touron.

Eredmények:
21. szakasz, Chatou-Párizs 108,4 km
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 2:39:37 – 40,75 km/h
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) azonos idő
3. Mark Cavendish (brit, Deceuninck-Quick Step) azonos idő

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 82:56:36
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:20
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) +7:03

Kövess minket Facebookon is!