Tour: Van Aert nyerte az időfutamot, a sárga trikós Pogačar már ünnepelhet

2021. július 17. – 18:19

frissítve

Tour: Van Aert nyerte az időfutamot, a sárga trikós Pogačar már ünnepelhet
Wout van Aert nyerte a Tour de France 20. szakaszát Fotó: Thomas Samson/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A belga Wout van Aert idei második szakaszát nyerte a Tour de France-on, egy hegyi szakasz után egy időfutamot húzott be. A 20., utolsó előtti etap az összetettben nem hozott változást, érintetlen maradt a top 10. A sárga trikós Tadej Pogačarnak vasárnap már csak célba kell érnie második Tour-győzelméhez.

Az összetett szempontjából nem túl sok kérdés maradt nyitva a Tour utolsó előtti szakaszára, a 30,8 kilométeres időfutamra. A sárga trikós Tadej Pogačar közel hatperces előnye behozhatatlan volt, a második helyen álló Jonas Vingegaard ugyan csak hat másodperccel állt a harmadik Richard Carapaz előtt, de a korábbi eredmények alapján nem kellett attól tartania, hogy helyet cserélnek. A 4-5. helyek viszont nem tűntek betonbiztosnak, Ben O'Connor csak 32 másodperccel gazdálkodhatott az időfutamon Wilco Keldermann-nal szemben.

A Tour első időfutamát a szám specialistáit is alaposan megverve Pogačar nyerte, és a szlovénnal most is kellett számolni, hiszen a szakaszgyőzelmei is azt mutatták, hogy kirobban formában maradt a harmadik héten. Rajta kívül Wout van Aert, Mikkel Bjerg, Kasper Asgreen és Stefan Küng neve szerepelt az esélyesek között.

A fentiek közül először Bjerg (UAE) tekert 37 percen belüli időt, és 50 km/h feletti átlagot, de nem sokáig állt az élen, a svájci Stefan Bissegger (EF Nippo) nyolc másodperccel lenyomta, és 36:37-tel vette át a vezetést. Asgreen azonban jelentősen gyorsabb volt még nála is, 36:14 lett a megdöntendő idő.

A svájci bajnok Küng nagyon erősen kezdett, az első időmérő pontnál 10 másodpercet vert Asgreenre, de utána visszaesett, és 17 másodperccel kikapott. Van Aert (Jumbo-Visma) még Küngnél is gyorsabban kezdett, de még arra is rá tudott tenni egy lapáttal, és nem rogyott meg saját iramától. Mindhárom időmérő pontnál ő volt az élen, 35:53-as idejével ugrott az élre, és a mögötte indulók közül már csak Pogačartól kellett tartania.

A sárga trikós jól kezdett, de most nem tekert olyan ellenállhatatlanul, mint az ötödik szakaszon, már az első időmérőnél 17 másodpercet kapott Van Aerttól, és a különbség csak tovább nőtt a célig, Pogačar 58 másodpercet kapva a 8. lett a szakaszon.

Van Aert idei második szakaszát nyerte a Touron, az első etapsikerét kisebb meglepetésre, egy a Mont Ventoux-t kétszer is megmászó hegyi szakaszon érte el. A belga kerékpárosnak rossz emléke is van touros időfutamról, 2019-ben egy csúnya bukás miatt kellett kiszállnia a versenyről, és súlyos sérüléseiből a felépülése sem volt magától értetődő.

Az összetett első tíz helyezettje között nem hozott változást az időfutam, mindenki megőrizte korábbi pozícióját, csak az időkülönbségek módosultak. A szakaszon harmadik Vingegaard például 25 másodpercet hozott Pogačaron, és másfél percet vert Carapazra is. A sorrend a vasárnapi, utolsó szakaszon nem is változik majd, a hagyományok szerint ilyenkor már nem támadják egymást a bringások, csak az etapgyőzelem számít Párizsban.

Eredmények:
20. szakasz, Libourne – Saint-Émilion 30,8 km – időfutam
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 35:53 – 50,88 km/h
2. Kasper Asgreen (dán, Deceuninck-Quick Step) 36:14
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 36:26

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 80:16:59
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:20
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) +7:03

Kövess minket Facebookon is!