Pozitív lett az olimpiára érkező egyik szerb evezős koronavírustesztje

2021. július 4. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb olimpiai csapat keretében Japánba érkező egyik evezős koronavírustesztje pozitív lett, jelentette az ABC News szerint a Kyodo japán hírügynökség.

A japán egészségügyi tisztviselőkre hivatkozó beszámoló szerint a sportolót elkülönítették a tokiói Haneda reptéren. Négy vele utazó társával együtt edzőtáborba mentek volna Nantóba, de erre várhatóan a többieknek sem lesz lehetőségük.

Június végén a kilencfős ugandai küldöttségben szűrtek ki koronavírusost, noha japán lapok szerint a sportolók és kísérőik is be voltak oltva, és indulások előtt negatív PCR-tesztet produkáltak. Az ugandai delegáció egyik tagjának a reptéren lett pozitív a tesztje, de a többiek továbbmehettek az edzőhelyszínre. Azonban később egy második embernél is kimutatták a vírust.

A tokiói szervezőbizottság elnöke, Hasimoto Szeiko viszont pénteken hangsúlyozta, hogy eddig már több mint ötszáz olimpiai résztvevő bármilyen gond nélkül megérkezett Tokióba. A július 23-án kezdődő olimpiára és majd a paralimpiára együtt 15 ezer sportolót és további 78 ezer fős egyéb személyzetet várnak.

Arról itt írtunk részletesen, hogy a japán lakosság döntő többsége hallani sem akar a sporteseményről, orvosok és egyes sportolók is tiltakoztak a veszélyekre hivatkozva, és miután külföldi szurkolók eleve nem mehetnek a játékokra, gazdasági szempontból borítékolhatóan hatalmas bukás lesz az egész.

Német sportolók és kísérőik a tokiói reptéren 2021. július 1-jén – Fotó: Takehiko Suzuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Német sportolók és kísérőik a tokiói reptéren 2021. július 1-jén – Fotó: Takehiko Suzuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A japán kormány hat ország olimpiai csapatainak esetében szigorította a beutazási feltételeket a koronavírus fertőzőbb, delta variánsának ottani terjedése miatt. India, Pakisztán, Nepál, Srí Lanka, a Maldív-szigetek és Afganisztán küldöttségének egy hétig teszteltetnie kell majd érkezés után.

Júniusban bejelentették, hogy korlátozott számban ugyan, de lehetnek japán nézők az olimpia versenyein. A helyszínek befogadóképességének legfeljebb ötven százalékát lehet megtölteni japán szurkolókkal, de maximum tízezer ember lehet egy helyen.

Azt azonban már korábban is bejelentették, hogy amennyiben július 12-ig rosszabbodik a járványhelyzet, és ismét vészhelyzetet kell hirdetni, kizárhatják a nézőket. Japánban a koronavírus-járvány negyedik hulláma zajlik. Vasárnap 518 új esetet jelentettek Tokióban, míg szombaton 716 fertőzöttet jelentettek, ami közel öt hete a legmagasabb napi adat volt.

Állítólag a lehetséges forgatókönyvek között van, hogy egyáltalán nem engednek be szurkolókat, hogy csak a megnyitóra nem engedik be a nézőket, hogy az esti eseményeken korlátozzák a létszámot, vagy hogy az összes helyszínen 5 ezerben maximálják a helyszíni nézők számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!