Szivárványos zászlót koboztak el a biztonságiak egy dán szurkolótól Bakuban, az UEFA szerint az ő védelmében léptek közbe

2021. július 3. – 20:12

frissítve

Szivárványos zászlót koboztak el a biztonságiak egy dán szurkolótól Bakuban, az UEFA szerint az ő védelmében léptek közbe
Fotó: Darko Vojinovic / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap sem telt el azóta, hogy kiderült, az UEFA a helyi jogszabályokra hivatkozva betiltotta az LMBTQ-mozgalom szivárványszíneit használó reklámokat a foci-Eb oroszországi és azerbajdzsáni negyeddöntős meccsein. A jelek szerint ugyanakkor Bakuban a szervezők nem elégedtek meg ennyivel, egy, az interneten terjedő fotósorozat alapján a biztonsági őrök ugyanis egy dán szurkolótól is elkoboztak egy szivárványos zászlót, miután észrevették, hogy a nézőtéren kifeszítik azt.

Az UEFA az üggyel kapcsolatban a Telexnek azt írta, hogy jelenleg is vizsgálják, mi történt, de az első információk szerint a dán szurkoló nagyon részeg volt, több helyi drukker pedig megpróbált belekötni a zászló miatt. Mint írták, a biztonságiak ezért léptek közbe, a dán szurkoló pedig az állapota ellenére is a stadionban maradhatott. Azt is hozzátették, hogy az UEFA gondoskodott arról, hogy a szurkoló visszakapja a zászlót.

A képek először a Deutsche Welle sportokkal foglalkozó Twitter-oldalán tűntek fel, a német lap a bejegyzéshez azt írta, hogy nagyon úgy tűnik, hogy a biztonságiak elvettek egy szivárványos zászlót egy dán szurkolótól a bakui Olimpiai Stadionban. A képek a Getty Imagesről származnak, ahol azt a szöveget mellékelték hozzájuk, hogy a biztonságiak intézkednek egy szivárványos zászlót tartó dán szurkoló ellen, de ennél több nem derül ki az esetről.

Az UEFA pénteki bejelentése után nem meglepő, hogy eltűntek a bakui stadionból a szivárványos hirdetések, az azonban mindenképpen érdekes, hogy a biztonságiak dokumentáltan felléptek egy ilyen zászlót tartó szurkolóval szemben. Főleg azért meglepő a dolog, mert amikor korábban több holland lap is arról számolt be, hogy kitiltották a szivárványos zászlókat a budapesti Puskás Arénából és a szurkolói zónából, az UEFA határozottan leszögezte, hogy

bár előbbi a helyi hatóságok kompetenciája, utóbbira nekik is van ráhatásuk, és közölték is az MLSZ-szel, hogy a stadionba be lehet vinni szivárványszínű zászlókat.

Ennek fényében úgy tűnik, hogy ha egy szimbólumot az UEFA elfogadhatónak tart, akkor a szervezők nem tehetnek mást, tolerálniuk kell azt a stadionban, a mostani esetben azonban a jelek szerint nem ez történt. Az ügyben megkerestük az UEFA-t, a szervezetet arról kérdeztük, hogy tudnak-e ilyen incidensről a cseh-dán meccsen, illetve van-e ráhatásuk arra, hogy milyen szimbólumokkal szemben léphetnek fel a biztonsági őrök a stadionban. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

A szivárványos szimbólumok ügye akkor kezdődött, amikor a Münchenben rendezett német-magyar mérkőzés előtt megtiltotta a szervezőknek, hogy a pedofiltörvény melegellenes részei elleni tiltakozásként szivárványszínekkel világítsák ki az Allianz Arénát. A nagy felháborodás ellenére az UEFA akkor azt mondta, hogy politikailag semlegesnek kell maradnia, ám végül belement abba, hogy az Eb több szponzora – a Volkswagen, a Booking.com, a Heineken és a JustEat – szivárványszínű hirdetéseket jelenítsenek meg a meccsek alatt a pályaszéli reklámtáblákon.

Ekkor úgy tűnt, hogy a torna végéig maradnak is ezek a hirdetések, az UEFA bejelentése szerint azonban a júniusi Pride-hónap lezárulta után csak a német Volkswagen jelezte, hogy a továbbiakban is megtartja a szivárványszínt. Az UEFA közleményében azt írta, hogy „teljes mértékben támogatja a tolerancia és a sokszínűség tiszteletét kifejező ilyen üzenetek megjelenítését”, melyeket engedélyeztek is a másik két, Münchenben és Rómában rendezett negyeddöntőn.

Frissítés

Az UEFA válaszolt is a kérdéseinkre, mint írták, ők sosem kérték arra a biztonságiakat Bakuban, vagy bárhol máshol, hogy kobozzák el a szivárványos zászlókat. Az ügyet jelenleg is vizsgálják, és minden érintettet meg fognak keresni, hogy fel tudják göngyölíteni, de az elsődleges információk alapján már most is van elképzelésük arról, hogy mi történt a helyszínen.

A bakui szervezőktől azt a tájékoztatást kapták, hogy a szóban forgó szurkoló nagyon részeg volt, , több helyi drukker pedig megpróbált belekötni a zászló miatt. Mint írták, a biztonságiak ezért léptek közbe, a dán szurkoló pedig az állapota ellenére is a stadionban maradhatott. Azt is hozzátették, hogy az UEFA gondoskodott arról, hogy a szurkoló visszakapja a zászlót.

A szervezet válaszában azt is kiemelte, hogy a szivárványos zászló egy olyan szimbólum, amely megtestesíti az UEFA alapvető eszméit, és csupa olyan dolgot népszerűsít, amiben ők is hisznek – egy igazságosabb, egyenlőbb társadalmat, amely mindenki iránt toleráns

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!