Az UEFA cáfolja, hogy ők kitiltották volna a szivárványszínű zászlókat a Puskás Arénából és a szurkolói zónából

2021. június 27. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több holland lap, például a Telegraaf és a Nu.nl is arról számolt be vasárnap délután, hogy kitiltották a szivárványszínű zászlókat a Puskás Arénából és a szurkolói zónából a Hősök terénél.

Csehország ellen játszik 18 órától a holland labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, és több ezer holland szurkoló érkezett a magyar fővárosba, hogy a helyszínen kövessék a meccset.

Többen szivárványszínű zászlókat is hoztak magukkal, és így tiltakoznak a Magyarországon két héten megszavazott, melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen, amely megtiltotta többek közt a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását.

Az UEFA Twitteren reagált a holland sajtóhírekre, amelyben cáfolták, hogy nem engednének be szivárványszínű zászlókat a szurkolói zónába. Azt írják, a helyi hatóságok dönthetnek a házirendről, de az UEFA minden ilyen szimbólumot üdvözöl.

Egy későbbi bejegyzésben pedig azt is hozzátették, hogy az UEFA jelezte a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy a szivárványszínű eszközök nem számítanak politikai szimbólumnak, és összhangban vannak az UEFA EqualGame kampányával, amellyel a diszkrimináció bármely formája ellen fellépnek, így az LMBTQI + közösség kirekesztése ellen is. A bejegyzés végén pedig leszögezték, hogy

a stadionba be lehet vinni szivárványszínű zászlókat.

Holland szurkolók a csehek elleni eb-meccs előtt a szurkolói zónában – Fotó: EURO 2020 szurkolói zóna
Holland szurkolók a csehek elleni eb-meccs előtt a szurkolói zónában – Fotó: EURO 2020 szurkolói zóna

„Az EURO 2020 hivatalos szurkolói zónájában az UEFA mindenkori szabályozása szerint járnak el a szervezők. Minden olyan kellék behozható és használható, amely a szurkolói zóna aktuális házirendjének megfelel” – válaszolták a szurkolói zóna szervezői, és csatoltak három olyan képet, amelyeken valóban az látszik, hogy van szivárványszínű zászló és karszalag a szurkolói zónában. Kerestük az MLSZ-t is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

A hollandok csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum a kirekesztés elleni kampány részeként OneLove feliratos karszalagban lépett pályára a csehek ellen, míg korábban Manuel Neuer, a német válogatott kapusa viselt szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot. Az UEFA megvizsgálta, hogy nem számít-e politikai politikai nyilatkozatnak a szivárványos karszalag. Nem találtak benne kivetnivalót, a sokszínűség szimbólumának nyilvánították a karszalagot, amely jó célt szolgál.

Azt azonban nem engedélyezték, hogy a müncheni Allianz Arénát szivárványszínűre világítsák ki a Németország-Magyarország meccs alatt, hiába kérte Dieter Reiter müncheni polgármester mellett Markus Söder bajor kormányfő is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!