Egy ismeretlen 19 éves vitte a hátán a belgákat a negyeddöntőben

2021. július 3. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan hívják aranygenerációnak a mostani belga csapatot annak ellenére, hogy nem igazán nyertek soha semmit. Az viszont kétségtelen, hogy sohasem voltak annyira jó játékosai Belgiumnak, mint Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne vagy Eden Hazard. Az olaszok ellen azonban nem ők brillíroztak igazán, hanem a végül keretbe sem került Hazard posztján pályára lépő Jérémy Doku.

Doku két rekordot is megdöntött a péntek esti mérkőzésen, amelyet Belgium 2-1-re veszített el Olaszország ellen:

  • A 19 éves 36 napos Jérémy Doku a legfiatalabb belga játékos, aki valaha nagy torna kiesés szakaszában pályára léphetett. Divock Origi 2014-es csúcsát adta át a múltnak, ő 19 évesen és 74 naposan lépett pályára a 2014-es vébén. Origi hiába a Liverpool játékosa, ebbe a belga válogatottba nem fért be.
  • Doku az első tinédzser játékos, aki a 2004-es Eb óta (Wayne Rooney, Anglia – Franciaország) tizenegyest harcolt ki.

Amíg a belgák legjobbjai nem tudtak igazán villogni, Doku szinte egymagában tartotta rettegésben az olasz védelmet. Szélvészgyors elfutásai mellett úgy forgatta meg többször a védekezési világrekordot felállító olaszokat, hogy a védőknek sokszor pislogni sem volt ideje. Végül részben neki köszönhetően született meg az egyetlen belga gól is, amikor Di Lorenzo csak buktatni tudta a 16-oson belül, a megadott 11-est aztán Lukaku értékesítette. A laikusok valószínűleg most hallottak először Dokuról, de akik egy kicsit behatóbban figyelik a nemzetközi futballt, már évek tudják, hogy a legnagyobb ígéretek között tartják számon.

A ghánai felmenőkkel rendelkező Doku a közismerten erős Anderlecht utánpótlásában tanulta meg az alapokat, ahonnan egy sor olyan játékos került ki, akik az elmúlt években a belga válogatott gerincét adták, mint Vincent Kompany, Marouane Fellaini, Adnan Januzaj, a Lukaku fivérek vagy Youri Tielemans. Doku tehetségére hamar felfigyeltek, és már 16 (!!!) évesen bemutatkozott a belga első osztályban, és további hat mérkőzésen lépett még pályára. Az ezt követő szezonban már kezdő lett az Anderlechtnél, 24 meccsen 4 gólt lőtt, és csak az volt a kérdés, hogy végül melyik európai topcsapat viszi el.

Végül meglepetésre a francia Rennes lett a befutó, ahol Eduardo Camavingával a világ talán legjobb tinédzserével alkotnak egy csapatot. Mindent elmond Doku potenciáljáról, hogy 26 millió euróért váltott csapatot, ami kifejezetten nagy összeg egy ennyire fiatal játékosért. Úgy viszont már nem annyira meglepő, hogy már 18 évesen bemutatkozott a nagyválogatottban, és a második meccsén már gólt is szerzett.

Dokut a hírek szerint tavaly óta figyeli a Liverpool, és az Eb-n nyújtott teljesítménye után megvan rá az esély, hogy a következő szezont már másik csapatnál kezdi. Persze ez csak azoknak lehet igazán meglepő, akik nem olvasták a torna előtti elemzésünket, amelyben azokat a fiatal játékosokat szedtük össze, akik az Eb után nagyobb csapatba igazolhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!