Egy rakás fiatal forgathatja fel a foci-Eb-t

2021. június 12. – 09:37

Egy rakás fiatal forgathatja fel a foci-Eb-t
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Minden világesemény hatalmas lehetőség a játékosoknak arra, hogy megmutassák magukat, és egy-egy kiemelkedő teljesítménynek köszönhetően új csapatot találjanak maguknak, továbblendítve a karrierjüket. Emlékezhetünk, hogy a már bőven a pályája végén járó, akkor már 33 éves Teodorisz Zagorakisznak is Serie A-s szerződést ért, amikor megnyerték a görögökkel a 2004-es Eb-t, őt pedig a torna legjobbjának választották.

Ráadásul az idei tornán minden eddiginél több játékos léphet pályára, hiszen megnövelték az induló válogatottak számát. Érdemes tehát átnézni, kik azok a játékosok, akiknek már csak egy kiugró Eb-teljesítmény hiányzik ahhoz, hogy valamilyen nagy csapathoz kerülhessenek.

(A játékosok piaci árait a Transfermarkt.de alapján határoztuk meg.)

Fotó: DAVE THOMPSON / POOL / AFP
Fotó: DAVE THOMPSON / POOL / AFP

Ethan Ampadu

  • ország: Wales
  • poszt: középső védő, védekező középpályás
  • kor: 20
  • klub: Chelsea (a tavalyi évet a Sheffield Unitednél töltötte)

Ampadu egészen fiatal kora óta a radarján van az összes játékosmegfigyelőnek, és nem véletlenül. Édesapja is profi játékos volt, játszott az U21-es ír válogatottban, majd később edzőként dolgozott az Arsenalnál és a Monacónál is. Ethan már 15 évesen felhívta magára a figyelmet, amikor az alacsonyabb osztályú Exeter City legfiatalabb játékosa lett. Hamar a Chelsea-hez került, 16 évesen már behívták a walesi nagyválogatottba, ahol 17 évesen be is mutatkozhatott. A játékos egyébként lehetett volna angol, ghánai és ír válogatott is, de végül édesanyja miatt Walest választotta.

Ampadu ugyan kiesett a Sheffielddel az első osztályból, de közben alapember lett a válogatottban, és az előrejelzések szerint az Eb-n is a kezdőcsapat tagja lesz, valószínűleg a juventusos Aaron Ramsey-vel játszik majd a középpálya közepén, védekezőbb szerepben.

Jelenlegi 15 millió euró a piaci ára, és már le is nyilatkozta, hogy a következő idényt csak akkor kezdi meg a Chelsea-nél, ha állandó játéklehetőséget kap. Amire viszonylag kicsi az esély, hiszen olyanokkal kell a posztján versenyeznie, mint N'Golo Kanté, Jorginho vagy Mason Mount. Ugyan a Sheffield szeretné megtartani őt a másodosztályban is, de sokkal valószínűbb, hogy a Chelsea ismét kölcsönadja, vagy jó pénzért eladja a nyáron.

Wales egyébként esélyes a továbbjutásra is, hiszen az olaszok mellett a nyitómeccsen a romboláson kívül szinte semmit nem mutató törökökkel és a svájciakkal kerültek egy csoportba.

Fotó: JOSE MIGUEL FERNANDEZ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Fotó: JOSE MIGUEL FERNANDEZ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Jules Kounde

  • ország: Franciaország
  • poszt: középső védő
  • kor: 22
  • klub: Sevilla

Koundét két éve vette meg a Sevilla a Bordeaux-tól 25 millió euróért, és azonnal alapember lett a csapatban. Hatalmas szerepe volt abban, hogy idén a Sevilla mindössze két ponttal lemaradva lett 4. a bajnokságban a Barcelona mögött. A fiatal francia a klubja majdnem összes mérkőzésén pályára lépett, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy bemutatkozzon a francia válogatottban.

Ott ugyanis olyanokkal kellett a két darab középső védő posztért versenyeznie, mint Lenglet (Barcelona), Kimpembe (PSG) vagy Zouma (Chelsea), de mindezek ellenére Didier Deschamps nevezte az Eb 26-os keretébe. Nem valószínű, hogy ha a védelemben mindenki egészséges marad, akkor Koundénak sok játékideje lesz, pedig valószínűleg szívesen megmutatná magát a tornán, mert a hírek szerint bejelentkezett már érte a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Fotó: TOM BODE / ANP / AFP
Fotó: TOM BODE / ANP / AFP

Róbert Boženík

  • ország: Szlovákia
  • poszt: csatár
  • kor: 21
  • klub: Feyenoord

A remek fizikumú, 188 centis támadó tavaly igazolt Szlovákiából a holland első osztályba, és ugyan a Feyenoord a csalódást keltő ötödik helyen végzett idén, Boženík csereként rendszeresen lehetőséget kapott az első csapatban egészen a bokasérüléséig.

A játékos szerencséje, hogy a posztján nincs egyértelműen kiemelkedő játékos a válogatottban, a selejtezők során gyakran volt váltás csatárposzton a kezdőben, mert nem igazán találta Štefan Tarkovič a megfelelő embert. Így Róbert Boženíknek esélye nyílhat arra, hogy kitűnjön a többiek közül a tornán. A játékos piaci árát 2,5 millió euróra saccolják, de elég valószínű, hogy ha kiugró teljesítménye lesz az Eb-n, akkor ennek a sokszorosáért adhatja el a Feyenoord. Már ha nem akarják inkább megtartani.

Fotó: JOHN THYS / POOL / AFP
Fotó: JOHN THYS / POOL / AFP

Owen Wijndal

  • ország: Hollandia
  • poszt: balvédő, baloldali középpályás
  • kor: 21
  • klub: AZ Alkmaar

Wijndal az alkmaari akadémiáról küzdötte be magát az AZ felnőtt csapatába, ahol az elmúlt két évben abszolút alapember volt, idén pedig mindössze egy ponttal lemaradva lettek harmadikak a PSV mögött. A játékos tinédzserkora óra a korosztálya legjobbjai közé tartozik Hollandiában, az U15-ös válogatottól kezdve minden korosztályos csapatban helyet kapott, 2020 óta pedig 7-szer a nagyválogatottban is pályára lépett.

Minden előrejelzés szerint Wijndal lesz a hollandok kezdőjátékosa balvédő poszton. A hollandok minden Eb-n az esélyesek közé tartoznak, és gyakorlatilag évtizedek óta abból élnek az európai topcsapatok, hogy lerabolják a holland klubok fiatal tehetségeit, pláne ha már stabil kezdők a válogatottban is. Nem véletlen, hogy Wijndalt a Barcelona figyeli egy ideje, és a 17,5 millió eurós piaci ár sem annyira magas, hogy gondot jelentsen akár ennek a dupláját is kicsengetni érte a nyáron, ha kiemelkedően teljesít az Eb-n.

Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Jérémy Doku

  • ország: Belgium
  • poszt: szélső
  • kor: 19
  • klub: Rennes

Nem az Eb-ről végül lemaradó Eduardo Camavinga az egyetlen tinisztár a Rennes-ben, Jérémy Dokut mindössze 18 évesen vette meg 26 millióért a francia csapat tavaly. A magas ár nem véletlen, a belga szélső 16 évesen mutatkozott be a közismerten jó utánpótlással rendelkező Anderlechtben, majd az előtt kezdő játékos lett, hogy betöltötte volna a 18-at.

A Rennes-ben is alapember lett, azonban a belga válogatottban valószínűleg még kicsit várnia kell, amíg kezdő lehet. Eddig 6 meccsen 2 gólt lőtt, és volt olyan mérkőzés, ahol kezdett, de az erős konkurencia miatt egyelőre kicsi az esély arra, hogy az Eb-n a kezdőben találja magát. Olyanokkal kell harcolnia a két szélsőposzt valamelyikéért, mint Thomas Meunier vagy Thorgan Hazard, ha pedig támadóként játszatnák – a hivatalos keretben csatárként van feltüntetve –, akkor Dries Mertens és Kevin de Bruyne is előtte van. A ghánai származású játékos azonban csereként kifejezetten hasznára lehet a belgáknak, mert rendkívül gyors, és mindkét szélen bevethető, vagyis képes új lendületet hozni a játékba akkor, amikor már fáradnak a játékosok.

Dokut annak idején elvitte volna a Chelsea és az Arsenal is, a Liverpool pedig annyira odavolt érte, hogy személyesen Jürgen Klopp és Steven Gerrard próbálta elcsavarni a fejét. A szélső azonban úgy érezte, hogy még túl fiatal ahhoz, hogy ekkora csapathoz igazoljon, így maradt Belgiumban, hogy aztán a Rennes-be igazoljon. A legfrissebb hírek szerint a Liverpool még mindig nem tett le a szerződtetéséről, ami főleg annak köszönhető, hogy fiatal kora ellenére képes kimagasló teljesítményekre. Élete harmadik válogatott mérkőzésén a maximálisan kiadható 10-es osztályzatot kapta a Belarusz elleni kiütéses győzelmük után, de érdemes azt is kiemelni, hogy idén 75 sikeres cselt mutatott be a Ligue 1-ben. Sadio Manénál ez a szám 69 volt idén a Liverpoolban.

Fotó: MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP
Fotó: MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP

Ryan Gravenberch

  • ország: Hollandia
  • poszt: középső középpályás, védekező középpályás
  • kor: 19
  • klub: Ajax

Gravenberch idén lett alapember a bajnok Ajaxban, pedig már két éve bemutatkozott a felnőttek között. A legendás Ajax-akadémia terméke, és jelenleg a legjobb fiatal középpályások között tartják számon, nem véletlenül. 16 évesen és 130 naposan mutatkozott be a felnőtt csapatban tétmeccsen, ezzel megdöntötte Clarence Seedorf rekordját. Most nyárra pedig úgy tűnik, hogy annyira beérett a játéka, hogy kezdő lehet középen a hollandoknál.

Gravenberch villámgyors felfutása érthető, mert fizikailag és technikailag is kiemelkedő képességei vannak. 190 centi magas, robusztus játékos, aki szinte képtelen elfáradni, de mellette látványosan játszik, jól cselez és passzol, és még a távoli lövések is mennek neki. Azok közé tartozik, akik egyaránt tudnak mélységi irányítót és felfutó középpályást játszani, vagyis hol a csapat agyaként, hol a motorjaként funkcionál.

Nem is kell nagyon meglepődni azon, hogy fél Európa sorban áll az aláírásáért, és ha tényleg kezdő lesz az Eb-n (amire azért nem fogadnánk előre, hiszen Frenkie de Jong és Georginio Wijnaldum is előtte van), akkor egészen kicsi arra az esély, hogy az Ajax meg tudja tartani. A legaktívabb érdeklődőnek a Barcelona tűnik, de a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United is régóta figyeli a játékát.

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP

Eljif Elmas

  • ország: Észak-Macedónia
  • poszt: támadó középpályás
  • kor: 21
  • klub: Napoli

A macedón futballnak talán sosem volt akkora tehetsége, mint Eljif Elmas, akit már egészen fiatalon megkerestek a törökök, de végül Észak-Macedóniát választotta. A támadó középpályás szép fokozatosan veszi a lépcsőfokokat, hiszen lehúzott két évet a Fenerbahçében, hogy aztán két éve Nápolyba igazolva folytassa. Az más kérdés, hogy egyelőre nem igazán tudja beverekedni magát ott a kezdőbe, de csereként szinte az összes bajnoki meccsen bevetették.

Az Eb-n nyilván más lesz, hiszen ő a csapata legjobb és legértékesebb játékosa, ráadásul minden támadás rajta megy keresztül, vagyis végig a figyelem középpontjában lehet. Az más kérdés, hogy az angolok, a horvátok és az osztrákok ellen valószínűleg inkább a védekezésre kell majd koncentrálnia a macedónoknak.

Azonban egy-egy kiugró teljesítmény megdobhatja a játékos értékét, akit annak idején nemcsak a Napoli akart elhozni Törökországból, hanem a Milan, a Tottanham és mindkét manchesteri topklub is, illetve a hírek szerint a Leeds már tavaly decemberben elvitte volna Nápolyból 23 millió euróért, de az ajánlatot elutasították. Valószínűleg azért, mert hosszú távra terveznek Elmasszal, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a klubhoz vinnék válogatott csapattársát, az épp a Leedsben játszó Gjanni Alioskit. Persze egy kiugró teljesítmény és egy jóval magasabb ajánlat megváltoztathatja a helyzetet.

Fotó: Matteo Cogliati / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Fotó: Matteo Cogliati / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Roman Jaremcsuk

  • ország: Ukrajna
  • poszt: csatár
  • kor: 25
  • klub: Gent

Ugyan a jó nevű Dinamo Kijevben lett profi játékos, Jaremcsuk karrierje az után indult be, hogy elhagyta a klubot. Egy rövid kölcsönjáték után 2017-ben a belga első osztályba igazolt a Genthez, ahol azóta stabil kezdő, de a legjobb idényére egészen mostanáig várni kellett. Holtversenyben a harmadik lett a belga góllövőlistán a maga 20 találatával.

Jaremcsuk egyértelműen a szláv támadókra jellemző sztereotípiát erősíti. Magas (191 cm), kimagaslóan jól fejel, fizikailag a topon van, és a 16-oson belül életveszélyes. Egyértelműen ő az ukrán válogatott kezdőcsatára, és mivel az angolokon kívül a nagyjából velük hasonló erőt képviselő cseheket és skótokat kapták a csoportban, még az sem elképzelhetetlen, hogy továbbjutnak. Jaremcsuk remek adottságaira és gólérzékenységére több helyen is felfigyeltek, a hírek szerint a Wolverhampton, az Arsenal és a Lazio is figyeli majd a játékát az idei Eb-n.

Fotó: SEBASTIAN EL-SAQQA / AUGENKLICK/FIRO SPORTPHOTO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Fotó: SEBASTIAN EL-SAQQA / AUGENKLICK/FIRO SPORTPHOTO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Josip Brekalo

  • ország: Horvátország
  • poszt: szélső
  • kor: 22
  • klub: Wolfsburg

Tinédzserként mutatkozott be a Dinamo Zagrebben, hogy aztán pillanatokon belül lecsapjon rá a Wolfsburg, akik 10 millió eurót fizettek a fiatal szélsőért. Brekalo kifejezetten sokoldalú játékos, mindkét szélen otthon érzi magát, de akár szélső védőként vagy hamis 9-esként, a támadók mögött is bevethető.

Három éve stabil kezdő a Wolfsburgban, amellyel idén sikerült megcsípnie a negyedik helyet a Bundesligában. Ugyan a horvát keret tele van elit játékosokkal, az Eb előtti utolsó barátságos meccsen kezdőként lépett a pályára, így elképzelhető, hogy a tornán is így számolnak vele. Neki pedig valószínűleg villantania kell, mert a kérők között említik az Evertont, a Liverpoolt, az Arsenalt és a Leedset is.

A játékos egyébként 2018-ban kisebb balhéba is keveredett, amikor nem volt hajlandó csapatkapitányként hordani az LMBTQ-közösség mellett kiálló szivárványos karszalagot, majd több homofób kommentet is lájkolt az Instagramján. Később azt nyilatkozta, hogy az LMBTQ-közösség melletti kiállás szembemegy az ő keresztény neveltetésével, és nem szeretne olyan szimbólumot hordani, ami ezt a közösséget jelképezi.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Adam Hložek

  • ország: Csehország
  • poszt: támadó
  • kor: 18
  • klub: Sparta Praha

16 évesen, 3 hónaposan és 16 naposan Hložek a legnagyobb cseh futballklub történetének legfiatalabb játékosa, aki az első osztályban pályára lépett, és azóta egyértelműen a legnagyobb ígéretként kezelik. A még mindig csak 18 éves támadó úgy lett 15 góllal társgólkirály az idei szezonban, hogy sérülés miatt 4 hónapot ki kellett hagynia. 17 évesen pedig már a válogatottban is bemutatkozott.

Ahogy egyre több nagyon fiatalon berobbanó játékos (lásd Jérémy Doku), úgy Hložek is meglépte nemrég a váratlant, és a rengeteg kérő ellenére hosszabbított a prágaiakkal. Ez persze csak azt jelenti, hogy ezután a Sparta Prahának nem kell aprópénzért elengednie a legjobbját külföldre, hanem a potenciális vevőknek mélyre kell nyúlniuk a zsebükbe. Körülbelül 17 millió euróra kell itt gondolni kezdésként.

Hložekért évek óta sorban állnak a klubok, tavaly majdnem elvitte az RB Leipzig, idén pedig a Dortmund és a Bayern érdeklődéséről is hallani lehetett, de szóba került a West Ham és a Liverpool is. Arra ugyan kicsi az esély, hogy Hložek kezdőként nyomja végig az Eb-t, de ennyire fiatalon akár egy csereként beállva szerzett győztes gól is elég lehet ahhoz, hogy már idén nyáron valamelyik európai topklubnál kössön ki a frissen kötött szerződése ellenére.

Fotó: JUSTIN TALLIS / POOL / AFP
Fotó: JUSTIN TALLIS / POOL / AFP

Declan Rice

  • ország: Anglia
  • poszt: védekező középpályás, középső védő
  • kor: 22
  • klub: West Ham

A West Ham kifejezetten erős szezont tudhat maga mögött, hiszen a 6. hellyel európai kupaindulásra jogosultak idén, és megelőzték a tabellán az Arsenalt és a Tottenhamet is. Ebben óriási szerepe volt Rice-nak, aki 4 éve kirobbanthatatlan a kezdőből, és egyértelműen az elmúlt évek legjobb saját nevelésű játékosa a West Hamnél – amelynek az utánpótlásából olyan játékosok kerültek ki korábban, mint Joe Cole, Frank Lampard, Rio Ferdinand, Michael Carrick vagy Jermain Defoe.

Rice-ra Gareth Southgate szövetségi kapitány egyértelműen kezdőként számít, hiszen így volt ez a válogatott elmúlt 9 meccsén is. Ráadásul Southgate meglepően sok szélső védőt hívott be a végleges keretbe, így szükség esetén Rice akár a védelem közepén is helyet kaphat.

Nagyon kevés olyan játékos van az angoloknál, aki esélyes a kezdőre, és nem a hat nagy csapat valamelyikében játszik, így nem véletlen, hogy Rice napjai valószínűleg meg vannak számlálva a West Hamnél, hiába jelentette ki David Moyes vezetőedző nemrég, hogy még 100 millió fontért sem adná el a csapata legjobbját. A Transfermarkt szerint most 65 millió euró a játékos piaci ára, és többek között a Chelsea, a Manchester United és a Manchester City is sorban áll érte.

Rice egyébként azt nyilatkozta, hogy minden álma a Bajnokok Ligájában játszani, amire a következő szezonban biztosan nem lesz lehetősége. A United pedig a hírek szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy még most nyáron leigazolja a játékost.

Fotó: JOSE BRETON / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Fotó: JOSE BRETON / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Alexander Isak

  • ország: Svédország
  • poszt: csatár
  • kor: 21
  • csapat: Real Sociedad

A legjobb svéd támadók valahogy mindig bevándorló szülők gyerekei voltak, legyen szó Zlatan Ibrahimovicról, Martin Dahlinról vagy Henrik Larssonról (akinek a fia, Jordan Larsson egyébként tagja a svédek Eb-keretének). Alexander Isak szülei Eritreából menekültek Svédországba, de ő már Stockholmban született, ahol az erős utánpótlásáról híres AIK Solnánál kezdett el focizni.

A 192 centis támadó hamar felhívta magára a figyelmet, 16 évesen és 199 naposan az AIK legfiatalabb gólszerzője lett, méghozzá kezdőjátékosként. Végül 17 évesen 10 gólt szerzett a svéd első osztályban, így hamar a Dortmundnál kötött ki. A hírek szerint a Real Madrid is hívta, de elutasította őket. Hivatalosan nem derült ki az átigazolás összege, de 9 millió euróról pletykáltak, amellyel ő lehet a legdrágább játékos, aki Svédországból más európai országba igazolt.

A Dortmund nagycsapatába azonban nem igazán tudta beverekedni magát, ezért kölcsönadták a holland Willem II-nek, ahol az első 12 meccsén 12 gólt szerzett. A következő évet már a spanyol első osztályban kezdte, első szezonjában 9, a másodikban már 17 gólt szerzett.

Jó kérdés, hogy milyen szerepe lesz Isaknak az Eb-n, ugyanis a svédek legutóbbi két meccsén Berg és a ghánai származású Quaison játszott helyette a kezdőben. Minden attól függ, hogy Janne Andersson milyen taktikával küldi pályára a csapatát. Az viszont biztos, hogy Isakot több elit csapat is figyeli majd, a hírek szerint ugyanis szemet vetett rá a Real Madrid, a Barcelona és egykori klubja, a Dortmund is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!