Budapesten döntött rekordot a világ legfiatalabb sakknagymestere

2021. július 2. – 10:26

frissítve

Budapesten döntött rekordot a világ legfiatalabb sakknagymestere
Abhimanyu Mishra, a világ legfiatalabb nagymester – Fotó: FIDE

Másolás

Vágólapra másolva

Az indiai származású, de amerikai színekben versenyző Abhimanyu Mishra minden idők legfiatalabb sakkozója lett, aki teljesítette a nemzetközi nagymesteri normát.

12 éves 4 hónapos és 25 napos volt szerdán,

amikor egy budapesti sakktornán olyan jól játszott, hogy megkaphatta a sakkban adható legmagasabb minősítést. Az előző rekordot az orosz Szergej Karjakin állította fel még 2002-ben, ő szintén 12 éves és hat hónapos, amikor elérte ezt a rangot.

A nemzetközi nagymesteri cím eléréséhez komoly tornákon, komoly játékosokkal szemben kell játszani, és háromszor kell teljesíteni az előírt szintet. A nagymesterjelöltek teljesítményét egy 2600-as pontszámmal rendelkező sakkozóhoz viszonyítják. A szabályozás bonyolult, de a lényege röviden annyi, hogy ha a jelölt stabilan olyan eredménnyel játszik, mint egy 2600-as kvalitású játékos, akkor kaphatja meg a minősítést. (Viszonyításul: a világranglistán most 2647 pont kell ahhoz, hogy valaki a világ legjobb 100 sakkozója közé tartozhasson.)

Bobby Fischertől Lékó Péterig

Az 1980-as években még nagy szám volt, ha a húszas éveik elején járó játékosok teljesítették a nagymesteri szintet, később ez jócskán előbbre tolódott, Polgár Judit 15 éves és 4 hónapos volt, amikor megdöntötte a későbbi világbajnok és sakklegenda Bobby Fischer 1958-ban felállított rekordját.

Lékó Péter aztán tovább faragott Polgár rekordján, amikor 14 évesen és 4 hónaposan lett nagymester 1994-ben, három éven át volt ő a legfiatalabb, akinek ez sikerült. Lékó az abszolút rangsorban ma már csak a huszonharmadik, ami jól mutatja a sakk dinamikus fejlődését, és a fiatalok előretörését. A jelenlegi világbajnok, a norvég Magnus Carlsen 13 évesen és 4 hónaposan lett nagymester, ezzel az örökrangsor nyolcadik helyén áll.

A jelenleg a családjával Budapesten tartózkodó Mishra megköszönte a segítséget és a támogatást a nagy eredmény után, és azt mondta, hogy ugyan 14 hónapra megállította őt a legnagyobb ellenfele, a világjárvány, de végül annak is mattot adott. A Vezérképző névre keresztelt versenyeket egyébként a budai Várban rendezték áprilistól, Nagy László és Czebe Attila szervezésében.

„Mishra 25 klasszikus partit játszott le egy hónap alatt, ami hihetetlenül magas szám, 30 évesen sem gyakori, hogy erre képes valaki. Lényegében mást nem is csinált, csak sakkozott. Egy ilyen partira 3-4 órát kell készülni, 5-6 órán át tart, és még utána 1-2 óra az elemzés. Le a kalappal, hogy ezt a tempót bírja, különleges adottság kell ehhez. Nem érdemtelenül lett a legfiatalabb játékos, az utolsó partiban, amivel átjutott a határon, a 15 évével már matuzsálemnek számító, szintén indiai Leon Mendonca ellen a fontos pillanatokban nagyszerűen ragadta meg a lehetőséget és használta ki ellenfele pontatlanságait”

– mondta a Telexnek Kállai Gábor a magyar válogatott korábbi kapitánya.

Erre a hírre szerinte az egész sakkvilág felkapta a fejét, mert egy majdnem 20 éves rekord dőlt meg most. Négy olyan indiai játékos van egyébként, akiknek nem kellett 14 év sem, hogy ezt az elismerést megszerezzék. Mishra lenne az ötödik, de ő már New Jerseyben született, és amerikai színekben versenyez.

„Mishra még gyerek, a termete is ennek megfelelő, de a nézésében ott van Mike Tyson vérszomjas tekintete. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy eljuthat-e világbajnoki címig, mert a fejlődésének fontos állomásai még csak most jönnek.

Még csak most lépte át a 2500-as pontszámot. Jó néhány megtorpanást láthattunk már, ám ha a munkabírása megmarad, akkor top10-es játékos válhat belőle” – magyarázta Kállai.

A cikk elején említett Karjakin, akinek elvette a rekordját, világbajnoki döntőt játszott Carlsennel 2016-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!