Több versenyző is súlyosan megsérült a tömegbukásban, mégsem perlik be a Tour de France szervezői a hibázó nézőt

2021. július 1. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France szervezői mégsem perlik be azt a nézőt, aki tömegbukást okozott a szombati nyitószakaszon, írja az MTI. 42 kilométer volt hátra, amikor a nő egy kartonpapírtáblát mutatott a versenyt közvetítő egyik motoros operatőrnek, amikor az út szélén nagy sebességgel érkező német versenyző, Tony Martin nekiment a táblának, kibillent az egyensúlyából, a bukása után pedig dominókét dőlt el szinte a teljes mezőny.

Egy másik német bringás, Jasha Sütterlin (Team DSM) olyan súlyosan megsérült, hogy fel kellett adnia a Tourt, rajta kívül több tucat kerékpáros szerzett kisebb-nagyobb sérülést ebben a bukásban. Másnap a spanyol Marc Soler is feladta a versenyt, miután kiderült, hogy két helyen is eltört a karja.

Christian Prudhomme versenyigazgató szerint fel lett fújva az egésze történet, ezért vonták vissza a keresetüket. „Ha eljössz a Tourra, fogd a gyermeked kezét, a kutyádat, és ne lépj figyelmetlenül az útra. És mindezeken túl, tiszteld a versenyzőket”, mondta, a szabályok betartására emlékeztetve.

A nő még a rendőrség kiérkezése előtt elhagyta a helyszínt, napokig keresték, végül szerdán tartóztatták le. Gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt indult ellene eljárás, a hírek szerit 1500 eurós bírságot kaphat. A bukásban érintett versenyzők közül Soler fontolgatja, hogy beperli a nőt.

A későbbi szakaszokon is voltak komoly bukások, az esélyesek közül Primož Roglič is esett. A negyedik szakaszt kisebb figyelemhívó sztrájkkal kezdte a mezőny, többen élesen kritizálták a nemzetközi szövetséget és a szervezőket, hogy a biztonságukkal nem törődve jelölik ki a pályák nyomvonalát.

Cavendish duplázott

Még egy győzelemmel közelebb került Mark Cavendish Eddy Merckx Tour de France-rekordjához. A brit sprinter megnyerte a Tours és Châteauroux közötti 160 kilométeres szakaszt is a negyedik etap után, így összesítve már 32 Tour-győzelemnél jár, és már csak kettőre van Merckx rekordjától. A mezőnyhajrával záródó szakaszon Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) és Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) előzte meg. Cavendish korábban már kétszer nyerte Châteauroux-ban szakaszt.

A hatodik szakaszon a főmezőnnyel érkeztek meg az esélyesek is, így nem történt jelentős változás az összetettben.

A hatodik szakasz után így áll az összetett verseny:

  1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix)
  2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) + 8 másodperc
  3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) + 30 másodperc
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!