Anglia–Németország 2-0

2021. június 29. – 18:43

frissítve

Anglia–Németország 2-0
Fotó: Catherine Ivill / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavágtak az angolok az 1996-os kiesésért, 1966 óta először verték tétmeccsen a németek. Sterling szinte a semmiből talált be, Kane pedig eldöntötte egy fejessel a kinyíló németek ellen. Az angolok kapott gól nélkül a negyeddöntőben. Joachim Löw egy nyolcaddöntős kieséssel távozik a német válogatottól.

Anglia ott a legjobb nyolc között, az ellenfelük pedig estére meg is lesz, Ukrajna és Svédország találkozik majd. Mi köszönjük a figyelmet, élő közvetítéssel legközelebb a negyeddöntők kezdetével, tehát pénteken jelentkezünk – onnantól már minden Eb-meccset élőben követhet a Telexen.

Szakkommentár

A kérdés végig az volt, hogy bírja-e mindkét védelem ilyen fegyelmezettséggel, hiba nélkül végigjátszani a mérkőzést. Nem tudták. Grealish beállása sokat tett hozzá Anglia támadójátékához, az első gól előtti passzok is átfolytak rajta, Kane találata előtt pedig gólpasszt is jegyezhetett. A két angol gól között Sterling lehetőséget adott még Németországnak az egyenlítésre, de Thomas Müller óriási helyzetben, a kapussal szemben hibázott. Ezek a hibák, kiegészülve a második találat előtti labdaeladással pedig nem férnek bele.

Harry Kane karrierje első Eb-gólját szerezte, Raheem Sterling fellépett a 3. helyre Shearer és Rooney mögé az Európa-bajnokságokon szerzett angol gólok tekintetében, Joachim Löw pedig a nyolccaddöntővel búcsúzik utolsó mérkőzésén a német kispadtól, 2006 óta irányította a csapatot. Az angol válogatott ismét nagyon kevés helyzetet alakított ki, viszont újra rendkívül hatékony volt, 5 kísérletéből 4 kaput talált, 2 a hálóban kötött ki és újra kapott gól nélkül zárta a találkozót. 10 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre, ebből 9-szer nem is zörgött a hálójuk. Figyelemre méltó teljesítmény.

Mindkét félidőt jobban kezdték a németek, talán helyzetük is több volt, de gólokat az angolok rúgtak. Sterling megint hátán vitte az angol válogatottat, és az Eb-n eddig csak szenvedő Kane is betalált a hajrában. Bejött Southgate cseréje, mindkét gólban benne volt a Saka helyére beküldött Grealish, Kane-nek ő adta a gólpasszt. A Tottenham csatára mai góljával beérte Wayne Rooney-t, már 7 gólja van nagy tornákon, csak Gary Lineker és Alan Shearer előzi meg az örökranglistán. Megtört az angolokon ülő Eb-átok, végre a rendes játékidőben is tudtak meccset nyerni az egyenes kieséses szakaszban. Az angol védelem továbbra is hibátlan, negyedik meccsüket hozták le kapott gól nélkül. Az 1966-os világbajnokságon sikerült még kapott gól zárniuk az első négy meccsüket. A negyeddöntőben a svéd–ukrán párharc győztesével játszanak majd.

Lefújta a meccset a holland játékvezető, ünnepel Anglia, 2-0-ra legyőzték Németországot. A negyeddöntőben a 21 órakor kezdődő Svédország-Ukrajna győztesével játszik Southgate csapata.

Vége a mérkőzésnek
ENG Anglia 2 : 0 Németország GER

Tombol az angol közönség, Pickford hasal rá a labdára, és hosszasan elidőzik a földön. Hazai pályán juthat tovább Anglia.

Négy perc hosszabbítás következik. Joachim Löw ismét cserél, lehozza Thomas Müllert, aki orbitális helyzetet hagyott ki. Jamal Musiala lép pályára az utolsó percekre.

Tizenhat méterről, kapásból próbálta meg rálőni a labdát Goretzka, de rosszul találta el.

Próbáltak támadni a németek, és ezt használta ki az angol válogatott. A középpályán Shaw szerezte meg a labdát egy gyenge német kihozatal után, majd Grealish kapta meg a bal szélen. Rögtön középre tette a labdát, ahol Harry Kane teljesen egyedül érkezett, és bólintotta be a kapu közepébe. Rüdiger méterekre lemaradt az angol támadóról, aki megszerezte első gólját az Eb-n.

2-0 az angoloknak, alig pár perce maradt Németországnak, hogy kiegyenlítsen.

GÓL!
ENG H. Kane
ENG Anglia 2 : 0 Németország GER

Óriási helyzet maradt ki. Teljesen egyedül mehetett kapura Thomas Müller Havertz indításából, Maguire elcsúszott, de a német támadó mellé lövi.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Több mint harminc perc ment el a második félidőből angol helyzet nélkül, Sterlingék teljesen veszélytelenek voltak Neuer kapujára. A kezdeti német rohamok is lecsendesedtek, Havertz lövését nem követték újabb helyzetek. Egyre inkább úgy tűnt, nem lesz gól ezen a meccsen. Erre jött a Manchester City támadója, és szinte a semmiből megszerezte a vezetést Angliának Shaw szép passza után. Ez volt Sterling harmadik gólja az Eb-n, az angolok összes gólját ő szerezte. Gary Lineker volt képes hasonlóra az 1986-os világbajnokságon: akkor ő lőtte az angolok első három gólját a tornán. Az angolok legendája 6 góllal zárta a mexikói vb-t.

Szakkommentár

A második félidőt a vendégek kezdték aktívabban, többet volt a németeknél a labda, egy-két veszélyes megindulásuk, iramváltásuk okozott némi ijedelmet Pickford kapuja előtt. A kezdeti lelkesedést és gólokban meg nem nyilvánuló játékot gyorsan felváltotta ismét a biztonság, szervezett védekezés, hiszen közeledve a mérkőzés vége felé egyik csapat sem hibázhat már.

Nagy helyzet egyik csapat előtt sem adódott, csak 5 kaput eltaláló lövés volt eddig, a kérdés az volt, hogy a cserék, Gnabry, Grealish és a többiek pályára érkezésével tud-e bármelyik csapat veszélyesebbé válni az ellenfél kapuja előtt. Tudott, az angolok egy gyönyörű támadás végén adogatták körbe a német védelmet, és Sterling révén megszerezték a vezetést.

Nagyon jó helyen jutottak szabadrúgáshoz a németek, Müller próbálta meg kapura tekerni. Kipattant a labda a sorfalról. Komoly esély volt ez a német válogatottnak, nem tudtak élni vele.

Sárga lap
H. Maguire
ENG Anglia

1-0-re vezetnek az angolok. Sterling lőtte a kapuba a labdát egy szép támadás végén. Már Kane és Grealish okos passzát is ki kell emelni, de aztán Shaw tette be bal szélről középre, ahol jó ütemben érkezett Sterling. Az eddig remekül védekező Hummels lemaradt az angol támadóról, Neuernek esélye se volt.

GÓL!
ENG R. Sterling
ENG Anglia 1 : 0 Németország GER

Nem erőltetik meg magukat túlságosan a csapatokat, inkább a védekezésre helyezik a hangsúlyt. Az első félidőben a meccs iramát emeltük ki, a 72. percben már nyoma sincs ennek.

Sokadik szabadrúgással jönnek az angolok, Gosens kapott sárga lapot.

Sárga lap
R. Gosens
GER Németország

Mindkét szövetségi kapitány cserél egyet-egyet. Serge Gnabry érkezik Timo Werner helyére a német válogatottnál, az angoloknál pedig Jack Grealish pedig Bukayo Sakát váltja.

Trippier beadása nem sikerül túl jól, a német kapus simán lehúzza a labdát.

Akárcsak az első, a második félidő is német helyzetekkel kezdődött, Havertz bombájánál kellett nyújtózkodnia az Everton kapusának. A Chelsea támadója ezen a meccsen is vezére a német válogatottnak, ott folytatta az Eb-n, ahol a Bajnokok Ligája-döntőn abbahagyta. Az angoloknak erre most nem volt válaszuk, csupán Sterling egy-egy megiramodásánál hördülhetett fel a Wembley népe. Csere egyik oldalon sem volt, ugyanaz a 22 játékos rohamozta a kapukat, akik kezdték a meccset.

Saka maradt a földön, a bokáját fogja az angol támadó. Ginter takarította el előle a labdát, aztán eltalálta a lábát is. Szerencsére nem súlyos a sérülése, folytatni tudja a meccset.

Fotó: Catherine Ivill / Reuters
Fotó: Catherine Ivill / Reuters

Sterling gyorsaságával nem bírnak a német védők, de túlcselezte magát az angol támadó, nem jutott lövésig. Kontratámadásból rohantak fel a németek, Werner lövése előtt azonban tisztázott Stones.

A saját térfelükön passzolgattak a németek. Lassan érnek az angol kapuhoz, ahol Pickford ütötte ki ököllel a beadást.

A meccs eddigi legnagyobb védését mutatta be Jordan Pickford a második félidő elején. Kai Havertz húsz méterről eresztett el egy hatalmas bombát kapásból, az angol kapus bravúrral tornázta a léc fölé a labdát. Könnyen lehet, hogy befért volna a kapuba, ha nem hárít Pickford.

Az angolok kezdik a második félidőt. 45 perce maradt a csapatoknak, hogy eldöntsék a nyolcaddöntőt. Ha marad a döntetlen, jön a hosszabbítás.

Szakkommentár

Az angol válogatott 300. mérkőzésén a Wembley-ben egyre inkább magához vette a kezdeményezést, többet is kezdte birtokolni a labdát Southgate csapata, megvoltak a lehetőségei is a gólszerzésre előbb Sterling, majd Maguire révén, de ezek azért nem a hatalmas helyzetek kategóriájába tartoztak.

Mindkét válogatott fegyelmezetten, hiba nélkül védekezik, nehéz feltörni a hátsó vonalakat. A kevés helyzet és kaput eltaláló lövés ellenére ilyen egy jó gólnélküli összecsapás. Az angol labdakihozataloknál Walker feljebb lép a posztjáról, létszámfölényt kialakítva a középpályán, a Manchester Citynél megszokhattuk ezt már a két szélső hátvédtől, de a középső vonal feltöltése sem járt eddig átütő sikerrel. Ezt a biztonságot egyetlen csapat sem fogja feladni, nagy eséllyel pályázunk a legutóbbi, a Wembley-ben lejátszott egymás elleni mérkőzésük végeredményére, ahol ugyancsak nem született találat.

Az iramra és a hangulatra nem lehetett panaszunk az első félidőben, viszont a játék színvonalára igen, csupán 1-2 komolyabb helyzete akadt a csapatoknak. Főleg az angoloktól várhattunk többet, azonban Gareth Southgate csapata nagyrészt a beadásokat és a pontrúgásokat erőltette, egyelőre nem sok sikerrel, a német hátvédek a helyükön voltak. A csoportmeccsekhez hasonlóan Kane ma is gyengén játszik, az egyetlen helyzetét is kihagyta. A németek jól kontráznak, egy alkalommal Werner nagyon közel járt a gólhoz.

A statisztikát nézve is kiegyenlített a meccs, 3-3 kapura tartó próbálkozása volt a csapatoknak, ezekből 2-2 találta el a kaput. 52-48 százalék volt a labdabirtoklási arány az angolok javára, de látjuk, mire mentek ezzel.

Ennyi volt az első félidő, 0-0-val fordulnak a csapatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!