A magyar válogatott 92 percet játszott előnyben, és csupán 6 percet hátrányban az Európa-bajnokságon, mégis kiesett

2021. június 24. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott minden várakozást felülmúlt ezen az Európa-bajnokságon. A portugálok ellen 3-0-ra elvesztett mérkőzésen Marco Rossi csapata 84 percig közel egyenrangú ellenfele volt az Eb-címvédőnek, a franciák és a németek elleni döntetlenre pedig egész Európa futballt kedvelő része felkapta a fejét.

Hogy a magyar válogatott mennyire nem játszott alárendelt szerepet minden idők legerősebb Eb-csoportjában, azt egy meghökkentő statisztika is mutatja:

A magyar csapat 92 percet játszott előnyben, és csupán 6 percet hátrányban ezen az Európa-bajnokságon, mégis kiesett.

A portugálok elleni meccs 84 percig döntetlenre állt, aztán Raphaël Guerreiro megpattanó lövése utat talált Gulácsi kapujába. Az ezt követő 6 perc (és még némi hosszabbítás) volt csak az az időszak, amit a magyar válogatott hátrányban töltött ezen az Eb-n.

A franciák ellen Fiola Attila az első félidő hosszabbításában megszerezte a magyar válogatott első gólját a tornán. Az előnyt 21 percig sikerült őrizni a második félidőben, a 66. percben Antoine Grizemann egy szerencsésen alakuló francia akció végén egyenlíteni tudott.

A németek ellen kétszer is előnybe került a magyar válogatott. Szalai Ádám már a 11. percben megszerezte a vezetést egy tökéletes fejesgóllal. A német válogatott a 2000-es Eb óta nem kapott ilyen korán gólt egy nagy tornán, akkor a románok Viorel Moldovan találatával már 5. perc után előnyben voltak.

A magyar csapat előnye 55 percig tartott, a 66. percben Kai Havertz egyenlített. Az egál csak két percig tartott, mert Schäfer András szemfüles góljával ismét vezetett Magyarország. Ezután még 16 percig állt továbbjutó helyen a magyar válogatott, a német nyomás a 84. percben érett góllá, Jamal Musiala cselei után Leon Goretzka elé került a labda, ő pedig védhetetlen gólt lőtt. Ezzel a magyar csapat a csoport második helyéről a negyedik helyre csúszott vissza.

Ez a magyar válogatott alighanem az Eb bármely másik csoportjából továbbjutott volna, de akkor nem is szerzett volna olyan tapasztalatokat, mint a világ néhány legerősebb válogatottja ellen. Ezt később kamatoztathatja Marco Rossi csapata, a következő válogatott-meccs szeptember 2-án az Anglia elleni vb-selejtező lesz a Puskás Arénában. Az Eb-n látottak alapján nem lehet kijelenteni, hogy a magyar csapat teljesen esélytelen lenne a pontszerzésre. A Nemzetek Ligája 2022-23-as kiírásában pedig hat A divíziós-meccs vár a magyar válogatottra Európa legjobbjai ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!