Lewandowski zsenialitása is kevés volt a svédek ellen, 3-2-es vereséggel estek ki a lengyelek

2021. június 23. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már a második percben vezettek a svédek, Emil Forsberg 81 másodperc után talált be. Az Eb-k történetének második leggyorsabb gólját szerezte az RB Leipzig játékosa, aki később duplázni tudott. Hiába egyenlítettek a lengyelek Lewandowski góljaival, a svédeknek arra is volt válaszuk a hajrában. A 3-2-es győzelemmel Svédország megnyerte az E csoportot, megelőzve a spanyolokat.

Az eddig gólt sem kapó svéd válogatott úgy fordulhatott rá utolsó csoportmeccsére, hogy a végeredménytől függetlenül már továbbjutott, csak az volt a kérdés, hogy az 1-3. hely melyikén végez. A meccs előtt egy ponttal álló lengyeleknek viszont mindképpen nyerniük kellett, hogy esélyük legyen a nyolcaddöntőre. A csoport másik meccsén a szlovákok és a spanyolok is a továbbjutásért küzdöttek.

A svédek egy 0-0-s döntetlennel kezdtek a spanyolok ellen, majd 1-0-ra legyőzték Szlovákiát. Egyik meccsen sem brillíroztak, egyetlen góljukat is büntetőből szerezték, cserébe jól működött a védekezésük. A lengyelektől mindenki többet várt a torna előtt, ehhez képest simán kikaptak a szlovákoktól, és csak Gerard Moreno kihagyott büntetőjén múlt, hogy nem kaptak ki a spanyoloktól is. A Bayern München csatára, Robert Lewandowski azon a meccsen villant meg igazán először, az ő fejesével tudtak egyenlíteni.

A svéd és a lengyel válogatott 18 éve, egy Eb-selejtezőn játszott utoljára egymás ellen tétmeccsen, akkor a svédek nyertek 2-0-ra. Abban a lengyel csapatban is volt egy Lewandowski, csak éppen Mariusznak hívták, és nem Robertnek.

Lengyel szempontból nem is kezdődhetett volna rosszabbul a meccs: már a második percben megszerezték a vezetést a svédek. Az egyik lengyel védő luftot rúgott a tizenhatoson belül, így került a labda Emil Forsbeg elé, aki nem totojázott, és az átvétel után kilőtte a hosszú sarkot. Ekkor a lengyeleknek már minimum két gólra volt szükségük a továbbjutáshoz.

Forsberg 81 másodperc után talált be, ezzel övé a második leggyorsabb gól az Európa-bajnokságok történetében.

Dmitrij Szergejevics Kiricsenko a csúcstartó, az orosz játékos 65 másodperc után talált be a görögöknek a 2004-es Eb-n. Az RB Leipzig svéd középpályása a dán Yussuf Poulsent taszította le a második helyről, aki 99 másodperc után lőtt gólt Belgiumnak múlt héten. Poulsen és Forsberg egyébként csapattársak a Leipzignél.

A lengyelek nehezen tértek magukhoz a kezdeti sokk után, az első 15 percben főként a svédek domináltak. A 17. percben Lewandowski egyenlíthetett volna, rögtön két ordító helyzete is volt a Bayern csatárának: először egy szöglet után fejelt kapufára, majd a kipattanót is a lécre küldte.

A félidő második felére a lengyelek átvették a meccs irányítását, de hiába birtokolták többet a labdát, komoly helyzetig nem jutottak. Hiába rúgtak öt szögletet is, ezeket könnyedén kifejelték a svéd védők. A svédeknek tökéletesen megfelelt ez a felállás az 1-0-s vezetés birtokában, miközben Forsberg és Isak beindulásai miatt folyamatosan résen kellett lenniük a lengyel védőknek. A 46. percben Piotr Zielinski unta meg a passzolgatást, a tizenhatos előteréből eleresztett bombáját Robin Olsennek kellett kitolnia a léc aló.

Robert Lewandowski fejel kapufát a svédek elleni Eb-meccs 17. percében – Fotó: Dmitry Lovetsky / POOL / AFP
Robert Lewandowski fejel kapufát a svédek elleni Eb-meccs 17. percében – Fotó: Dmitry Lovetsky / POOL / AFP

A második félidő elején is távoli lövésekkel próbálkoztak a lengyelek, a svéd kapusnak többször is védenie kellett. A kezdeti lengyel rohamok után összekapták magukat a svédek, és az 59. percben egy gyors kontra után megint Forsberg rúgott gólt: a frissen beállt Dejan Kulusevski száguldott végig a jobb szélen, még lerántani sem tudták, beadásával Forsberget találta meg, aki a tizenhatos vonaláról lőtt kapásból a kapuba.

Két perccel később Lewandowski szépített: a félpályánál kapott remek indítást a csatár, befelé cselezett a tizenhatos sarkánál, majd védhetetlenül kilőtte hosszú sarkot. Először kaptak gólt ezen az Eb-n a svédek, így egyedül az olaszok és angolok tudták kapott gól nélkül lehozni a csoportkört.

A 65. percben egyenlítettek a lengyelek, de a bíró les miatt nem adta meg a találatot. Alig 20 perc múlva viszont már szabályos körülmények között született meg a második lengyel gól, megint Lewandowski volt eredményes: egy beadásnál nem figyeltek a svéd védők, az egyedül hagyott világklasszis pedig nem hibázott az ötösről. Az utolsó percekben nagyon nyomtak a lengyelek, de nem tudták begyötörni a győzelmét, és egyben a továbbjutást érő harmadik gólt. Sőt, egy kontrából a svédek szereztek újabb gólt, amivel el is dőlt a meccs. A csoport másik mérkőzésén a spanyolok 5-0-ra győzték le a szlovákokat.

A 3-2-es győzelemmel Svédországnak 7 pontja van, amivel megnyerte az E csoportot az 5 pontos Spanyolország előtt. Szlovákia 3 ponttal harmadik helyen zárt, a lengyelek lettek az utolsók, mindössze egy pontot gyűjtve. A szlovákok és a lengyelek is kiestek. Ami még eldőlt, hogy a spanyolok a horvátokkal játszanak a nyolcaddöntőben.

Svédország-Lengyelország: 3-2 (1-0)

  • Gólszerzők: Forsberg (2., 59.), Claesson (90+4.) Lewandowski (61., 84.)
  • Szentpétervár, vezette: Michael Oliver (angol)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!