Videóbíró állította le a finn eufóriát, 1-0-ra nyertek az oroszok

2021. június 16. – 17:10

frissítve

Videóbíró állította le a finn eufóriát, 1-0-ra nyertek az oroszok
A finn kapus, Lukáš Hrádecký nem tudta hárítani az orosz Alekszej Mirancsuk lövését Fotó: Jevgenyija Novozsenyina/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 1-0-ra verte Finnországot a futball-Európa-bajnokság B csoportjában, ezzel utol is érte pontszámban az ellenfelét. A második fordulóban még egyik csapat további sorsa sem dőlt el. A finnek egy meg nem adott fejessel indították be a meccset.

Finnország nemcsak története első Európa-bajnokságán szerepel, de első meccsén máris megszerezte első győzelmét is Dánia ellen. A Christian Eriksen összeomlása miatt másfél óráig megszakított meccsen végül 1-0-ra nyertek a finnek Joel Pohjanpalo fejesével. Az oroszok egy 3-0-s vereséggel kezdtek a belgák ellen, de ezzel együtt ők voltak a meccs esélyesei. Bár a finnek voltak hazai csapatnak kinevezve, valójában az oroszok voltak azok, hiszen a szentpétervári stadionban játszott a két csapat.

A finneknek nem sokon múlott azon, hogy sokkolják Oroszországot, még csak a harmadik percénél tartott a meccs, amikor Pohjanpalo egy remek beívelés után az orosz kapuba fejelt. Az eufóriának azonban hamar végett vetett a bíró, videózás után lest ítéltek, maradt a 0-0.

Az orosz válogatott ezután nyomás alá tudta helyezni Finnországot, ami egy-egy kontrára hegyezte ki magát. Az oroszok 10. percben szépen ki is játszották a finn védelmet, de Ozdojev elpuskázta a befejezést, 10 méterről a kapu fölé bombázott. Három perccel később már az orosz erőcsatár, Dzjuba találta el a kapufát, de ő is lesen volt.

A másik oldalon Pohjanpalónak voltak villanásai, a finn csatár többször helyzetbe került a szórványos ellentámadások végén, de az oroszok jól védekeztek, egyszer Divejev mentett nagyot.

A félidő közepétől sérülések miatt állt többször a játék. Az orosz Mario Fernandes a nyakára esett elég durván, le is kellett cserélni. Majd a 37. percben az ő helyére beálló Karavajev kapott nagy ütést a lábára, amikor rácsúszott a finn kapufára. Eközben fejbe rúgta az előle nagyot mentő Jere Uronent is.

A meccsen eközben negatív rekordot állítottak be a csapatok, az Eb-n ez volt az első olyan mérkőzés, ahol a 45. percig nem volt kaput eltaláló lövés. A ráadás percekben ezt aztán gyorsan feledtették. Alekszej Mirancsuk hintáztatta be a finn védőket, és három játékos közül a bal felső sarokba emelt, 1-0-ra vezettek az oroszok a 45+2. percben. Ezután nem sokkal Dzjuba fejelt kapura, végül egy finn kontrával zárult a félidő.

A második félidőt harciasan kezdték a finnek, többször meg tudtak indulni labdaszerzésekből. A 49. percben Pukki volt előnyös helyzetben, amikor lövésébe nagyon jó ütemben csúszott be Divejev. Alighanem megakadályozta az egyenlítést. Az 54. percben Pukki már rendesen tudott lőni, és ha Safonov kapusnak nem is volt nehéz dolga, már a finnek is jegyezhettek kaput eltaláló lövést. Finnország fel is bátorodott, középen Pukki kapta sorra a labdákat, teljesen beszorultak az oroszok, folyamatos védekezésre kényszerültek.

Körülbelül tíz perc után szabadultak ki az oroszok a nyomás alól, először a csereként beállt Zsemaletgyinov kapott remek labdát, de a lövést elrontotta. Ezután Kuzjajev következett, az ő kísérletét már Hrádecký kapusnak kellett védenie. Egyre többször mutatkozott meg a feltolt finn védekezés sebezhetősége, a kontrákat könnyen végigvitték az oroszok.

Az utolsó 15 percre a finnek lendülete is alábbhagyott, a meccs inkább küzdelmessé, mintsem látványossá vált. A 89. percben egy szabadrúgás után még egyszer veszélyeztethettek a finnek, de Arajuuri fejese a kapu fölé szállt. A 90. perc után már az oroszok pörögtek fel a még jobban kinyíló finn csapat gyengeségeit kihasználva, Kurjajev dönthette volna el a meccset, ha remek helyzetben nem teker a kapu fölé.

Végül maradt az 0-1, az oroszoké lett a három pont, és így nyílt maradt a B csoport. A finneknek és az oroszoknak 3-3 pontjuk van két forduló után. A később játszó belgáknak is 3 pontjuk van, míg a dánok nullával állnak.

A finnek egy újabb történelmi eredményt így is magukénak mondhatnak, történetük első vereségét szenvedték el Európa-bajnokságon.

Finnország-Oroszország 0-1 (0-1)
Szentpétervár, vezette: Danny Makkelie (holland)
gólszerző: Mirancsuk (45+2.')

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!