A kulcsfontosságú pillanatban gyorsan érkező orvosi segítség mentette meg Eriksen életét

Legfontosabb

2021. június 12. – 23:55

frissítve

A kulcsfontosságú pillanatban gyorsan érkező orvosi segítség mentette meg Eriksen életét
Dán és finn játékosok kapaszkodnak össze a két csapat meccsének újraindítása előtt az futball Eb-n 2021. június 12-én. Forrás: Wolfgang Rattay / AFP / POOL

Másolás

Vágólapra másolva

A finnek egyetlen kapuralövésüket gólra váltva, 1-0-ra nyerték meg szombaton első Eb-meccsüket a dán válogatott ellen. A váratlan eredményt ugyanakkor beárnyékolja, hogy a meccs 43. percében a dánok tízese, Christian Eriksen összeesett a pályán, percekig küzdöttek az életéért, és bár nem sokkal később kiderült, hogy a játékos magánál van, az állapota pedig stabil, a történtek láthatóan mindkét csapatot nagyon megviselték.

A drámai percek óta eltelt időben folyamatosan érkeztek az infók a szörnyű esetről, mostanra pedig a dánok csapatorvosának nyilatkozata, illetve a dán szövetségi kapitány, Kasper Hjulmand meccs utáni tájékoztatója alapján egy kicsivel többet lehet már tudni a háttérben lezajlott eseményekről.

A dánok együtt próbálnak meg továbblépni

Dacára annak, hogy Bognár György, az M4 szakértője nem igazán értette, hogy miért kéne megráznia egy ilyen esetnek a játékosokat, a legtöbb értékelésben egyetértettek abban, hogy az, hogy a dánok képesek voltak lejátszani ezt a meccset, a vereség ellenére is hősökké teszi őket. A dánok a meccs után láthatóan még mindig küzdöttek azzal, hogy feldolgozzák a történteket, Hjulmand azonban a BT nevű dán bulvárlap tudósítása szerint a meccs utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy még így is jobban jártak azzal, hogy ma lejátszották a mérkőzés hátralevő részét. Mint kiderült,

felkínálták nekik a lehetőséget, hogy holnap délben játsszák le a meccset, de mindenki egyetértett abban, hogy ezt még ma be kell fejezniük.

A kapitány szerint nyerni próbáltak, de mint mondta, azt is elképesztőnek tartja, hogy a játékosa egyáltalán ki tudtak menni a pályára, és lejátszották a második játékrészt. Hjulmand a tájékoztatón könnyek közt beszélt arról, hogy egy nagyon nehéz estén vannak túl, amely mindannyiukat emlékeztette arra, hogy az életben a családunk és a hozzánk közel állók a legfontosabbak.

Azt is hozzátette, hogy a játékosok azonnal Eriksen családjára gondoltak, ami abból is jól látszott, hogy Eriksen feleségét Simon Kjaer és a kapus Kasper Schmeichel próbálták nyugtatni a pálya szélén. Hjulmand azt is elmondta, hogy Eriksen az egyik legjobb játékos, akit ismer, de még annál is nagyszerűbb ember.

A dán játékosok közül nem meglepő módon senki sem nyilatkozott a sajtónak. A kapitány elmondta, hogy most a rendelkezésükre álló szakemberekkel átbeszélik a történteket a következő napokban, és együtt megpróbálnak továbblépni. A finnek gólszerzője, Joel Pohjanpalo a finn YLE-nek azt mondta, hogy nekik is nagyon nehéz volt kimenni a pályára, úgyhogy el sem tudja képzelni, milyen lehetett a dánoknak – mint mondta, örülnek a győzelemnek, de a legfontosabb, hogy Eriksen felépüljön.

Kulcsfontosságú pillanatokban érkezett a segítség

Morten Boesen, a dánok csapatorvosa is megszólalt az ügyben, aki első körben megerősítette azt a képsorok alapján egyébként is egyértelműnek tűnő tényt, hogy Eriksen szívmasszázst kapott a pályán. Mint mondta, egyike volt azoknak, akik először értek oda a Eriksenhez, miután a játékos összeesett. Mikor odaértek, az oldalán feküdt és lélegzett. Kezdetben a pulzusát is érezték, de a helyzet hamar megváltozott, ekkor kezdték el az életét megmentő beavatkozást.

Boesen elmondta, hogy a stadionban állomásozó orvosoktól és a mentősöktől általában nagyon hasznos segítséget kaptak, a gyors és szakszerű beavatkozás pedig a kulcsfontosságú pillanatokban érkezett, így sikerült megmenteniük Eriksen életét. A szívmasszázs után hordágyon vitték le a pályáról, és a Rigshospitalet kórházba szállították, de mint kiderült, Boesen még tudott vele beszélni, mielőtt elvitték.

Később egyébként a dán válogatott tagjai is beszéltek a kórházba szállított Eriksennel, ez is szerepet játszott abban, hogy a meccs folytatása mellett döntöttek. Eriksent jelenleg is vizsgálják a kórházban, de a Dán Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint a körülményekhez képest stabil az állapota.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!