Az EU-s versenyszabályok megsértése miatt pereli az UEFA-t és a FIFA-t a Szuperliga

2021. június 1. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bíróság hétfői bejelentése alapján a szervezet befogadta azt a madridi bíróságon benyújtott keresetet, melyet a Szuperligában még érdekelt három klub, a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus nyújtott be. Álláspontjuk szerint a FIFA és az UEFA megsértette az európai uniós versenyszabályokat azzal, hogy fenyegetésekkel és kilátásba helyezett büntetésekkel ellehetetlenítette az új sorozat létrejöttét – írja az AS.

A kereset célja, hogy kiderítse, valóban kihasználta-e a két futballszervezet a domináns helyzetét a Szuperliga ellehetetlenítésénél, illetve hogy a belengetett szankciók sértik-e az EU-s versenyszabályokat. Az Európai Bíróság hétfőn a Twitteren is megerősítette, hogy beérkezett hozzájuk a madridi bíróságtól a kereset, és nincs kizárva, hogy gyorsított eljárásban járjanak majd el az ügyben, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a Bajnokok Ligájának következő kiírása előtt születik-e döntés a kérdésben.

Az ügyben eljáró madridi bíró, Ruiz de Lara azt is elrendelte, hogy amíg az eljárás tart, az UEFA és a FIFA ne jelentsen be szankciókat az érintett klubok, azok edzői, játékosai és egyéb alkalmazottai ellen, és ne is fenyegetőzzön semmilyen módon ilyesmivel. Emellett pedig azt is kimondták, hogy a szervezetek olyan bejelentést se tegyenek, amely közvetlenül vagy közvetetten hátráltatja az Európai Szuperligára való felkészülést.

Miután az UEFA a Szuperliga 12 alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, a maradék három klub, a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus közös nyilatkozatban ítélte el a rájuk nehezedő nyomásgyakorlást, kitartva eredeti tervük mellett, miszerint a szurkolók jelentős részének véleménye ellenére is részt vennének a Szuperligában. Az UEFA ennek nyomán májusban bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indít a renitens csapatok ellen. A mostani bejelentést a szervezet tudomásul vette, de jelezték, hogy biztosak a saját igazukban, és azt meg is fogják védeni. Arról, hogy mi az a Szuperliga, korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!