Tűrhetetlen nyomásgyakorlásnak tekintik a Szuperligához ragaszkodó klubok az UEFA fegyelmi eljárását

2021. május 8. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

A három klub, a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus, amely még nem tett le a Szuperligáról, „tűrhetetlen nyomásgyakorlásnak” nevezte azt, hogy az UEFA fegyelmi eljárást indít ellenük, írja az MTI.

Pénteken az UEFA a Szuperliga 12 alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről. A hat angol klub mindegyike, azaz a Manchester United, az FC Liverpool, a Manchester City, a Chelsea, a Tottenham Hotspur és az Arsenal, valamint az olasz AC Milan és Internazionale, illetve a spanyol Atlético Madrid aláírta az úgynevezett „klub kötelezettségvállalási nyilatkozatot”, amely magában foglalja a „reintegrációs lépéseket”. A klubok vállalták azt is, hogy együtt összesen 15 millió euró adományt fordít a gyermek- és ifjúsági futballra európai és brit közösségekben.

Az UEFA közölte, hogy velük szemben a másik három klub, amely még mindig ragaszkodik a Szuperliga álmához, fegyelmi eljárás elé néz.

A három klub azt mondta, hogy elfogadhatatlannak tartják a nyomásgyakorlást, emellett jelezték, hogy kitartanak a kezdeményezésük mellett. Az érintettek jelezték, hogy tisztában vannak azzal, hogy a projekt különböző fogadtatásra találhat, de szerintük

„felelőtlenség lenne feladni a küldetésüket, azt, hogy hatékony és a fenntarthatóságot szolgáló válaszokat adjanak a labdarúgóipar működését fenyegető problémákra.”

Az UEFA Végrehajtó Bizottsága április végén készült bejelenteni, hogy a 2024-25-ös szezontól kezdődően miként alakítják át a Bajnokok Ligáját. Ezt a számításukat húzta keresztbe előttük egy nappal 12 topklub azzal, hogy bejelentették: ők nem kérnek a Bajnokok Ligájából, helyette saját, az európai szövetségtől függetlenül működő szuperligát alapítanak. A Szuperliga az eredeti tervek szerint 20 csapatos lett volna.

Az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin az Európai Szuperliga létrehozását korábban néhány „kapzsiságtól vezérelt” klub „szégyenteljes kezdeményezésének” nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés „a labdarúgás szerelmeseinek arcul köpése”. Egyúttal hozzátette, hogy a szuperliga klubjaiban játszó focisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság.

Az elnök azt is mondta, hogy a Szuperliga klubjainak szankciókkal kell majd szembenéznie sikertelen elszakadási kísérletük miatt, az UEFA reakciója után pedig sorra hátráltak ki a Szuperligából a klubok, mígnem csak a mostani 3 csapat maradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!