Az UEFA elnöke kizárná az idei Európa-bajnokságról a szuperliga klubjaiban játszó futballistákat

2021. április 19. – 16:52

frissítve

Az UEFA elnöke kizárná az idei Európa-bajnokságról a szuperliga klubjaiban játszó futballistákat
Fotó: SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1954-ben alapított Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) még sosem élt át akkora válságot, mint az elmúlt 24 órában. Az eredeti tervek szerint az UEFA Végrehajtó Bizottsága hétfőn készült bejelenteni, hogy a 2024-25-ös szezontól kezdődően miként alakítják át a Bajnokok Ligáját. Ezt a számításukat húzta keresztbe vasárnap 12 topklub azzal, hogy bejelentették: ők nem kérnek a Bajnokok Ligájából, helyette saját, az európai szövetségtől függetlenül működő szuperligát alapítanak.

Az európai futballt megrendítő szakítás ellenére az UEFA Végrehajtó Bizottsága hétfőn megtartotta a tervezett ülését, és be is mutatták, hogy az ő elképzelésük szerint hogyan nézne ki Európa futballja 2024 őszétől.

„A reformok a labdarúgócsaláddal folytatott széles körű konzultációk után születtek, és múlt pénteken egyhangú támogatást kaptak az Európai Klubszövetség (ECA) igazgatótanácsától és az UEFA Klubversenyek Bizottságától (amely a klubok képviselőinek többségéből áll)” – írja az UEFA közleménye.

Az új formátumot Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke így kommentálta:

„Ez az új formátum Európa-szerte támogatja a hazai bajnokságok helyzetét és jövőjét. Fenntartja azt az elvet, hogy a hazai teljesítmény legyen a kvalifikáció kulcsa, és újra megerősíti a szolidaritás és a nyílt verseny elvét. Ez a továbbfejlesztett formátum továbbra is életben tartja Európa bármely csapatának az álmát, hogy a pályán elért eredményeknek köszönhetően részt vehessen a Bajnokok Ligájában, és hosszú távon életképes, virágzó növekedést tesz lehetővé mindenki számára az európai labdarúgásban, nemcsak egy apró, önjelölt kartell számára” – mondta az UEFA szlovén elnöke, aki ezzel a lázadó csapatok utalt.

A megreformált Bajnokok Ligája részletei, amiről ebben a cikkben írtunk részletesen:

  • A csapatok száma 32-ről 36-ra emelkedik.
  • a hagyományos csoportkör helyett az összes résztvevő csapatot magában foglaló egyetlen bajnoki szakasz lesz.
  • Minden klubnak legalább 10 mérkőzést kell játszania ebben a szakaszban.
  • Az első nyolc csapata automatikusan továbbjut a kieséses szakaszba, míg a 9. és a 24. helyezett csapatok kétfordulós rájátszásban küzdenek meg a legjobb 16 közé jutásért.
  • Innentől a mostani rendszerben, oda-visszavágós párharcokkal folytatódik a sorozat.
  • A BL-be való kvalifikáció továbbra is nyitott lesz, vagyis a magyar bajnoknak is lenne esélye bekerülni a 36 csapatos főtáblára.

Čeferin az Európai Szuperliga létrehozását néhány „kapzsiságtól vezérelt” klub „szégyenteljes kezdeményezésének” nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés „a labdarúgás szerelmeseinek arcul köpése” – írta az MTI.

Egyúttal megerősítette, hogy a szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság.

Az elnök megjegyezte, hogy az UEFA jogászai már vizsgálják a lehetséges szankciókat, az ő személyes álláspontja pedig az, hogy az érintett játékosokat minden olyan versenysorozattól el kell tiltani, amely a szervezet égisze alatt zajlik. A szlovén sportvezető elmondta, sok dolgot látott már életében, hiszen büntetőjogi ügyvéd, de olyat, hogy csütörtökön még a támogatásukról biztosították azok, akik hétfőn valami teljesen mást írtak alá, még nem.

Hozzátette, a legnagyobb csalódást számára a Szuperligában alelnökké választott Andrea Agnelli, a Juventus elnöke jelenti, aki lemondott az európai klubokat tömörítő szervezetben (ECA) betöltött elnöki posztjáról.

„Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók, most már igen”

– mondta Čeferin, aki szerint a futballban folyamatos a változás, hiszen többek között a Juventus is szerepelt már a Serie B-ben, a Manchester United Sir Alex Ferguson előtt nem tartozott a topcsapatok közé, az Aston Villa pedig nagy klubnak számított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!