Minél zordabb a helyzet, annál jobb Katinka, Milák Kristóf még a fejlődő szakaszban van

2021. május 24. – 16:17

frissítve

Minél zordabb a helyzet, annál jobb Katinka, Milák Kristóf még a fejlődő szakaszban van
Milák Kristóf a 100 pillangó győzelme után vasárnap este – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

12 éremmel zártak a magyar úszók a vasárnap befejeződött Európa-bajnokságon a Duna Arénában. Az öt aranyérem eggyel több, mint három éve volt Glasgow-ban, a riói olimpia előtti 10 aranytól most elmaradtunk. A csapat korosodik, de a mostani Eb-felkészítő versenynek tökéletes volt, az olimpiáig pedig még 58 nap van hátra. A mostani teljesítményeket már olimpiai optikával is vizsgáltuk Sós Csaba kapitánnyal. Névsorolvasás.

Cseh László

Sós Csaba: „Negyedik lett 200 vegyesen, nagyon örültem volna, ha érmet akasztanak a nyakába tizedik Európa-bajnokságán. Így is a valaha élt legnagyobb magyar úszók egyike, ez vitán felül áll. Beszélgettem vele a verseny után, az A szintje megvan, vagyis elindulhat a tokiói olimpián. Gondolkodási időt kért, ha akar, részemről mehet, mást nem is tudunk a helyére nevezni. Őt külön az nem motiválja, hogy mindenáron ott legyen az ötödik olimpiáján. 1:57 alá kell mennie, ha döntőt akar úszni 200 vegyesen, még le kellene kapni minimum egy másodpercet a mostani idejéből. Sűrűsödik a mezőny, nem lesz könnyű dolga, de képes rá. A napokban be fogja jelenteni, hogy nekivág-e még egy újabb felkészülésnek. Arról lebeszélném, hogy váltóban ússzon.”

Hosszú Katinka

Sós Csaba: „A 400 vegyest véletlenül nem lehet jól leúszni. 4:34,76 – ez már olyan idő, amire odafigyelnek mindenhol. Nem egyszeri fellángolás volt ez. A Nessum Dormát akárki nem tudja elénekelni, pontosabban sokkal jobban hangzik, ha Andrea Bocelli énekli, mint egy műkedvelő a fürdőszobában. Katinka ebben a sportágban Bocelli-szintű klasszis. Tetszettek az iramváltásai, háton és mellen különösen sokat változott a jó irányba az úszása a márciusi végi országos bajnokság óta. Jó úton jár, messziről és közelről is jól nézett ki. Kicsit rozsdás még, de kezd visszatérni, ez már igazi vegyesúszás volt. A bajnoksághoz képest javult 6 másodpercet, ha ennyit ledob még az olimpiáig, akkor abszolút favorittá válik. Ő a világcsúcstartó (4:26,36), eleve nem lehet esélytelen, és ha már egyszer megcsinálta ezt az időt, akkor tudja, mire van még szüksége.

4:28 alá nincs még egy ember a földön, aki be tud menni rajta kívül. Önmagáról szól a története, nem riválisfüggő.

A riválisok is kihagytak sok versenyt, a 400 vegyes mindenkinek fájdalmas. Minél zordabb a helyzet, annál nagyobb előnyben lesz a többiekkel. Kemény Dénes csapata sem nyert 2008 előtt semmit, de az olimpiát behúzták. A fájdalomtűrő-képessége, az egyénisége, a versenyszelleme adott, ezzel szét lehet cincálni a többieket. Ha megfelelő állapotban lesz, éjjel kettőkor is leússza a távot, neki tökmindegy, hogy reggel kell úsznia majd Tokióban. Inkább a többieknek lesz előny, hogy nem kell egy napon belül kétszer jól úszni, mint az Eb-n vagy a vb-n, hanem Tokióban lesz egy nap pihenő.

Hosszú Katinka mellett a 17 éves ezüstérmes, Mihályvári-Farkas Viktória – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP
Hosszú Katinka mellett a 17 éves ezüstérmes, Mihályvári-Farkas Viktória – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A 200 vegyes kevésen múlt, szoros versenyben nyert már néhányszor korábban, most 13 századdal alumaradt, és lett harmadik. Ha nem úszik 200 pillangón, könnyen lehet, hogy 13 századdal ő nyer. De a 200 pillangón az látszik, hogy közelebb van a legjobb idejéhez, mint 200 vegyesen, nem véletlenül választotta, nem véletlenül kísérletezik. Az olimpián nagyon közel van a vegyes és a pillangó, húzhat váratlant, és a pillangót favorizálja. Háromszoros olimpiai bajnokról beszélünk, pontosan tudja, mit, miért tesz. Váltót nem javasolnék neki sem, de abban a számban úszhat felőlem, amiben akar.”

Jakabos Zsuzsa

Sós Csaba: „A 4x200-as gyorsváltóban ezüstérmet szerzett – rajta kívül Fábián Fanni, Veres Laura és Kapás úszott –, váltóban feltétlenül számítok rá, hogy más számban úszhat-e az olimpián, még talány, át kell beszélni. Rióban Hosszú visszalépett a 200 pillangótól, most is a döntésén múlik, hogy Jakabos pillangóban ott lehet-e. Mivel öt váltónk jutott ki, kegyes helyzetben vagyok, van variációs lehetőség.”

Kapás Boglárka

Sós Csaba: „Három érmet szerzett, és 400 gyorson úgy lett harmadik az utolsó napon, hogy még maradt benne. Hogy az olimpián a 400 gyorsot bevállalja-e, rá bízom. Van akkora versenyző, hogy tudom, helyes lesz a döntése. 28 évesen egyéni csúcsot ért el 200 pillangón (2:06,50), toronymagasan nyerte meg azt a versenyt Hosszú Katinka előtt. Nem jó idővel lett világbajnok (2:06,78) 2019-ben, de már akkor is mondtam, hogy az az eredmény csalóka. Nem teljesen zárt medence volt, amiben úszott, ha olyan körülmények vannak, mint itt, a Duna Arénában, már korábban képes lett volna ezt az egyéni rekordot elérni. Még egy másodperccel lejjebb tud menni, joggal tartanak az utolsó ötvenen elért sebességétől.

Kapás Bogi a 200 pillangó aranyérmével – Fotó: Tobias Schwarcz/AFP
Kapás Bogi a 200 pillangó aranyérmével – Fotó: Tobias Schwarcz/AFP

Vannak még tartalékai ilyen idősen is, elég csak ránézni, olyan alkat, aki simán le tud éveket tagadni, ez még később is jól jön neki. Látom a lehetőségét, hogy megkoronázza a pályafutását Tokióban, a legképzettebb magyar edző, Virth Balázs készíti fel, aki Gyurta Dániel mellett is ott volt már 2012-ben.”

Késely Ajna

Sós Csaba: „Sokadik negyedik helyét szerezte meg 400 gyorson, hallottam, hogy őt bosszantotta, én inkább pozitívan szemlélem. Szerintem most átszakadt nála a gát, noha elmaradt a legjobb idejétől 1500 gyorson is, úgy érzékeltem, fejben összeállt nála minden, és készen állt a távra. A pszichés túltelítettsége elmúlt, folyamatos edzésben van, tudom, hogy végig dolgozott, nem hablatyoltak. A lelkem is őrülten kívánja, hogy 400 gyorson ott legyen éremközelben júliusban.”

Kós Hubert

Sós Csaba: „Junior világcsúcsot úszott 200 vegyesen (1:56,99), és ha ezt az időt nem az elődöntőben teljesíti, hanem ott egy kicsit tartalékol, és a döntőben éri el, akkor meg is nyerhette volna az aranyat. Elvitte a hév, van ilyen. 18 éves, szoknia kell, edzésen nem lehet modellezni azt, hogy 36 óra alatt háromszor kell leúszni jól a távot. Csodagyereknek nem mondanám, de azt igen, hogy a vegyes úszásban ismét van valaki, akire a következő években oda kell figyelni. Ebből a versenyből le kell szűrnie a tapasztalatokat, és akkor az olimpián ott lehet a döntőben, mert a fejlődése megállíthatatlan.”

Kozma Dominik

Sós Csaba: „Nem tetszett még igazán, noha sokat fogyott, kisgyerekét hátrahagyva elvonult edzőtáborba, alakul az állapota. Van még rajta egy vagy két kiló, egy csúcsformában lévő Kozmára nagy szükségünk van, különösen a váltókban. Matematikailag a 4x200-as gyorsváltóban lenne esélyünk a harmadik helyre, de az egyéni számok miatt már necces a bejutás. 4x100-on viszont a második napon, pihenten kell jól menniük a fiúknak, akik képesek is erre.”

Mihályvári-Farkas Viktória

Sós Csaba: „Nagy teljesítmény Katinka mögött 400 vegyesen második helyen bejönni. Novemberben lesz még csak 18 éves, ezen a távon nem szoktak ekkorát dobbantani elsőre, ezért is külön említésre méltó, hogy ez most megtörtént. A Ferencváros versenyzője, örömteli, hogy megjelent egy új műhely. Az állóképessége nagyszerű, a táv második felében kiemelkedő, mellen és gyorson remekül zárkózott fel, az elsőt még csiszolni kell. Minden esélye megvan arra, hogy a közeljövő már róla szóljon.”

Milák Kristóf

Sós Csaba: „Két aranyérmet szerzett, lassan kezd beérni száz pillangón is az úszása. Kétszázon pedig nem lehet elégszer kiemelni, a világon valaha úszott legjobb négy idő az övé. Szűk két év alatt Michael Phelpset négyszer előzte meg virtuálisan 200 pillangón, kimondani is hátborzongató. 100 pillangón is bejelentkezett az olimpiai éremre. Meggyőződésem, hogy százon is a jelenlegi rekordon (49,5) belül úszik. Azt nehéz megjósolni, hogy ez mikor történik meg. Volt olyan érzésem, hogy kétszázon játszadozott a mezőnnyel, nézegetett mindenfelé, őszintén meglepődtem, amikor a táblára néztem, és láttam a félelmetes eredményét (1:51,1). Nem úszott jól, még egy ilyen arany után is illik ilyet mondani. A harmadik ötvenen öt tizeddel gyorsabb volt, mint amikor a világcsúcsot úszta, és amikor 2019-ben kezdett fokozatosan ellépni a társaitól.

Van még benne tartalék, hála a jóistennek, nem egy kifutott eredmény volt ez tőle, és szerencsére nem azon kell aggódni, képes-e még egyszer hasonlót úszni. A férfi úszók 23-25 éves koruk között érik el a legjobbjukat, külön reményt ad mindannyiunknak, hogy Kristóf még mindig a fejlődő szakaszban van.”

Németh Nándor

Sós Csaba: „Megtanulta háromszor jól felépíteni egy versenyen a 100 gyorsot. Bejutott a döntőbe, és ott úgy ért el országos csúcsot, hogy áttörte a 48 másodperces álomhatárt, ami neki sikerült először. A negyedik helyét ilyen látószögből kell vizsgálni. 47,84-ből is le fog tudni még venni, meggyőződésem, mert 100 gyorson kifejezetten érvényes a biológiai érés, döntősök átlagéletkora a sprintereknél a nagyobb. Itt nem lehet gyorsan nagyokat lépni, igen ritka az ugrásszerű fejlődés, végig kell az utat járni. Van az úszásban nem könnyen mérhető erő. Nagyon egyszerű példa, a súlycsoportos sportágakban a 75 kilós felnőtt férfi kiklopfolja az ifi korút, noha a konditeremben ugyanolyan súlyokkal, és elsőre úgy tűnik, ugyanolyan erősek. Eddig azt láthattuk, hogy az állóképességi számokban jók vagyunk, de az is látszik, sprintert is tudunk képezni, Plagányi Zsolt bemutatta.”

Rasovszky Kristóf

Sós Csaba: „A nyílt vízi szakágba nem akarom hosszan beleártani magam, amit látok: az esélyesek közt maradt Kristóf, a 10 km-es úszásnál a célba érkezést külön kell gyakorolni, a példa azt mutatja, hogy olykor közelharcot kell vívni, és nem árt a jártasság a küzdősportokban sem.”

Szabó Szebasztián

Sós Csaba: „Született sprinter, igazi őserő, a robbanékonysága, a rajtja, a víz alatti munkája imponáló. Kétszeresen is történelmet írt, hiszen Frankfurtban született, Zentán nőtt fel, és először szólhatott neki a magyar Himnusz. 50 méteres úszásban ő az első magyar győztes. Amikor még a sportállampolgárságát nem kapta meg, akkor is nagyon boldog volt, ha a magyar válogatott melegítőjét felvehette.

Szabó Szebasztián az 50 pillangón a győztes célba érkezés után – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP
Szabó Szebasztián az 50 pillangón a győztes célba érkezés után – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Megható pillanat volt, amikor a magyar Himnuszt hallgathatta. Kellemes személyiség, a sprintereknél a legjobb korban van, 25 éves. Az a következő nagy feladat, hogy a 100 pillangó második felében megmaradjon az ereje, megtartsa a sebességét. Jó kezekben van Győrben, bízom benne, hogy az olimpián is döntőre lesz képes 100 pillangón, ha már az 50 nem olimpiai szám. A 4x100-as gyorsváltóban is nagyon számíthatunk a sebességére, mert nélküle gyengébb a csapat.”

Verrasztó Dávid

Sós Csaba: „Azt hittem, jobb időt úszik, nem csalódás a negyedik helye 400 vegyesen. Az oroszon Ilija Borogyin nagyot dobott, erős versenyző jelent meg. Dávid végigdolgozta a tavalyi szezont is, amennyire lehetett. Eb-t nyert már háromszor, az olimpiai érem hiányzik neki, azért fog mindent megtenni, kipróbált harcos, nagyon bízom benne.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!