Milák Kristóf szédületes úszással Európa-bajnok 200 pillangón

2021. május 19. – 19:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti úszó-Európa-bajnokság harmadik napján megszületett a második magyar aranyérem. Milák Kristóf nyerte 200 pillangón.

A 200 pillangó keddi elődöntőjében az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes Kenderesi Tamás úszta a legjobb időt. Maga Kenderesi úgy értékelt az elődöntő után: nem hiszi, hogy le tudja győzni Milákot.

Nem tévedett, mert Milák szerdán egy pillanatra sem ingott meg. 24,57-tel kezdett, ahogy a rajt után kijött a víz alól, már tisztán látszott, vezet. Százig az olasz Burdisso próbálta tartani vele a lépést, és csak hét századdal vezetett előtte, mintha spórolt volna az erejével a magyar úszó. A harmadik fordulónál már több mint egy másodperc volt az előnye az olasszal szemben, és az utolsó ötvenen olyat úszott, ami egészen különleges. 29 másodpercen belül nyomta le a negyedik hosszt. Összességében három testhosszal nyert, hihetetlen fölénnyel.

  • Az ideje pedig: 1:51,10

Ami alig maradt el 1:50,73-as világcsúcsától. Ez a világ második leggyorsabb úszása, Michael Phelps legerősebb eredménye 1:51,51 volt. Kenderesi Tamás nagy hajrával a harmadik helyen ért célba 1:54,43-mal, 15 századdal csúszott le a második helyről. 2018-ban, a glasgow-i Eb-n Milák nyert, akkor Kenderesi második volt.

„Majdnem összeestem a call roomban, ez egy spontán úszás volt. Próbáltam figyelni a tempószámra és a fordulóra, a taktikai dolgokra. Nem panaszkodom, mert összességében jó úszás volt.”

A nők 200 pillangón még az elődöntőnél tartanak, Kapás Boglárka simán nyert és jutott be a csütörtöki fináléba (2:07,25). A második legjobb időt Hosszú Katinka érte el – Kapás másfél másodperccel volt gyorsabb nála –, elsősorban ők ketten csatázhatnak az aranyéremért. Kapás a 2019-es világbajnokságot hatalmas hajrával megnyerte.

Kapás azt mondta, hogy nagyon várja a döntőt, mert szeret Hosszú ellen versenyezni, és most egymás mellett lesznek.

Németh Nándor 100 gyorson országos csúccsal (47,84) jött be a negyedik helyre, ha ilyen ütemben fejlődik, az olimpián is ott lehet a döntőben.

„Most már végre érzem, milyen az, amikor a 48 másodperces álomhatáron belül vagyok, remélem, átszakad a gát. A bronzéremhez egytized kellett volna, mégsem vagyok csalódott, mert a második ötvenen jól jöttem” – mondta az M4 kamerája előtt.

A tizedik Európa-bajnokságán részt vevő Cseh László 200 vegyesen a hetedik helyen (1:58,45) jutott be a csütörtöki döntőbe. A 18 éves Kós Huberté a nap csattanója, aki junior világcsúcsot repesztett 1:56,99-cel, és a legjobb idővel jutott ugyanezen a távon a fináléba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!