Kapás Boglárka Eb-aranyérmes, Hosszú Katinkát verte 200 pillangón

2021. május 20. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti úszó-Európa-bajnokság negyedik versenynapján megszületett a harmadik magyar aranyérem. Kapás Boglárka imponáló versenyzéssel nyert 200 pillangón Hosszú Katinka előtt.

A 2019-es nagy hajrával elért világbajnoki győzelem után Kapás Boglárka favoritnak számított 200 pillangón még akkor is, ha Hosszú Katinka is ott volt mellette a medencében. Az elődöntőben Kapás pontosan másfél másodperccel úszott gyorsabban a hétfőn 400 vegyesen már győztes Hosszúnál.

Kapás és Hosszú fej fej mellett haladt az első fordulóig, elsősorban egymásra figyeltek, de ekkor még nem tudtak elszakadni a többiektől. Száznál a dán Bach fordult elsőnek, de mindössze 7 századdal volt Kapás előtt.

A forduló után ritmust váltott Kapás, 150-nél már simán vezetett, lendületes és könnyed volt a mozgása, az előnye pedig több mint egy másodpercre nőtt. Az utolsó métereken Kapás folyamatosan növelte az előnyét, és végül egyéni csúccsal, 2:06,50-nel ért célba. Idén ez a második legjobb eredmény a világon, ami azt is jelenti, hogy az olimpiára is győzelmi esélyekkel utazik. Hosszú az utolsó hosszon rákapcsolt, és az ötödik helyről bejött másodiknak, 2:08,14-et úszott. Hosszú átölelte riválisát, amikor kijöttek a medencéből és gratulált neki. Az orosz Chimrova lett a harmadik.

Kapás ilyen 50 méterekkel építette fel a versenyét:

  • 29,09
  • 32,74
  • 32,22
  • 32,45

Jól látszik, a harmadik résztávon volt a legerősebb, akkor senki sem tudta vele tartani a lépést. A 28 éves Kapás még mindig képes javulni ezen a távon, Tokióban 2:06 alá kellene kerülnie, ha nyerni akar.

„Titkon reméltem egyéni csúcsot, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Az első százon semmi nem dől el, a harmadik ötvenen próbáltam kimozdulni, és éreztem, hogy távolodom a többiektől. Akkor már éreztem, nem lesz baj az utolsó métereken sem”

– mondta Kapás az M4 kamerája előtt.

Hosszú arról beszélt az ezüstérme után, hogy picit csalódott, mert maradt benne, és nem adott ki magából mindent. Gyorsabban kellett volna kezdenie az első százon, de alkalmazkodott a többiekhez. Most már legalább tudja, mire kell figyelnie a folytatásban.

A férfiak 200 méteres vegyes úszásában Cseh László száz méter után vezetett, mögötte a 18 éves Kós Hubert tartott. A mellúszás és a gyors után a tizedik Európa-bajnokságán részt vevő Cseh leszorult a dobogóról (1:58,04), és negyedik lett. A szerdán junior világcsúcsot úszó Kós az ötödik helyen csapott a célba, nyolc századdal jött be Cseh mögött.

Burián Kata 100 háton nem jutott döntőbe, tizedik lett. Milák Kristóf 200 gyorson a hetedik helyen jutott be a döntőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!