Trónfosztás: Hosszú Katinka 2010 óta először nem nyert 200 vegyesen Eb-aranyat

2021. május 22. – 19:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti úszó-Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján Hosszú Katinka 200 vegyesen nagy csatában bronzérmet nyert.

2010 óta folyamatosan Hosszú Katinka nyerte a 200 méteres vegyes úszást az Európa-bajnokságokon. Volt, amikor 2010-ben Budapesten egy századdal előzte meg Verrasztó Evelynt, és volt, hogy két év múlva Debrecenben nagy fölénnyel nyert. 2018-ban óriási csatában bizonyult a legjobbnak, akkor az olasz Cusinatót nyolc századdal verte meg. Hosszúnak most is volt esélye a győzelemre, de nagy küzdelemben a harmadik helyen ért célba.

Már az elődöntő után látni lehetett, hogy hatalmas verseny várható, mert az első öt versenyző hat tizeden belüli időt ért el. Ötven méter, vagyis a pillangóúszás után Wood, Ugolkova, Cusinato volt a sorrend, Hosszú a negyedik helyen haladt. Száz méter, vagyis a hátúszás után az izraeli Anastasia Gorbenko három századdal vezetett Hosszú előtt. A mellúszás után a brit Wood, Gorbenko és a svájci Ugolkova volt az első három 150 méternél.

A gyorsúszásban Hosszú nagyon rákapcsolt, de végül az első két helyre nem tudott odaérni. Gorbenko volt ifjúsági olimpiai bajnok 2018-ban ezen a távon, és ez volt az első komoly eredménye a felnőttek közt. Sebestyén Dalma a hetedik helyen végzett.

A sorrend:

  • Gorbenko – 2:09,99
  • Wood – 2:10,03
  • Hosszú – 2:10,12

„Ez egy jó úszás volt, edzésből érkeztem, és a gyorsaságom nem volt meg a végén. Nagyon jó helyen vagyok” – mondta mosolygósan az M4-nek a címvédő, aki a 400 vegyes aranya, a 200 pillangó ezüstje után most bronzzal zárt a Duna Arénában. Hosszú 2:07,53-mal nyerte meg a világbajnoki aranyat 2019-ben Koreában. Most úgy zárta szavait, hogy 2:07 közelében nem sokan vannak, vélhetően azzal kalkulál, hogy képes annyit úszni majd július végén az olimpián.

A 200 háton versenyző Telegdy Ádám az ötödik helyen végzett. Milák Kristóf 100 pillangón a legjobb idővel került a vasárnapi döntőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!