Egy japán kormánypárti politikus nem zárta ki, hogy nem tartják meg az olimpiát

2021. április 15. – 23:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzó Liberális Demokrata párt főtitkára, Nikai Tosihiro egy tévéinterjúban arról beszélt, még lehetséges, hogy végül nem tartják meg az olimpiát, ha a koronavírus-járvány súlyosbodik Japánban, írja a Guardian.

A TBS tévécsatornának adott interjúban egy kérdésre válaszolva beszélt erről, és azt mondta: „Ha az olimpia a fertőzések terjedéséhez vezetne, akkor mi értelme lenne?”

Nikai nem szólított fel az olimpia lefújására, de a Guardian szerint a kijelentése így is szembemegy a japán kormány, a tokiói szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egységes álláspontjával, miszerint a tavaly elhalasztott olimpia 2021. július 23-án a terveknek megfelelőn megkezdődik majd.

A Nikkei üzleti lap egy magas rangú, névtelen kormányzati forrást idézett, aki a főtitkár által mondottakra azzal reagált, hogy „lehetetlen lenne lefújni az olimpiát.” Kono Taro, a japán oltási program levezénylésével megbízott miniszter egy másik tévéinterjúban arról beszélt, hogy úgy tartják majd meg az olimpiát, ahogy arra lehetőség van, „lehet, hogy nézők nélkül.”

Fotó: Eugene Hoshiko / POOL / AFP
Fotó: Eugene Hoshiko / POOL / AFP

A szervezők a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal összhangban úgy döntöttek, hogy külföldi szurkolók nem vehetnek részt nézőként a játékokon, a sportolókat pedig várhatóan naponta fogják tesztelni. Arról áprilisban döntenek, hogy Japánban élő nézők ott lehetnek-e a sporteseményeken korlátozott számban.

Az olimpia előkészületeiről ebben a cikkben írtunk részletesen. Arról pedig itt írtunk, hogy a magyar csapat mennyi éremre számíthat a tokiói olimpián.

A japán közvélemény nem pártolja az olimpia megrendezését, egy felmérés szerint 39,2 százalékuk teljesen lefújna az egészet, 32,8 százalék pedig úgy véli, hogy másodszor is el kellene halasztani az eseményt.

Japánban eddig összesen 512 ezren kapták el a koronavírust, 9500 halálos áldozatot regisztráltak. Március eleje óta emelkednek újra a napi esetszámok, több mint 30 ezer aktív fertőzött van.

Japánban február közepén kezdték az oltási kampányt. Az ország teljes mértékben a Pfizer vakcinájától függ, mivel ez az egyetlen oltás, amelyet a japán szabályozó hatóságok jóváhagytak. Az oltások üteme májusban valószínűleg felgyorsul, mivel ekkor a vállalat európai gyáraiból nagyobb mennyiségű import érkezik majd. A 126 millió lakosú Japánban eddig körülbelül 1,1 millióan, főként az egészségügyben dolgozók kapták meg legalább az első adag oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!