Az amerikai külügyminisztérium a pekingi téli olimpia bojkottálásán gondolkodik

2021. április 06. – 23:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kedden közölte: fontolóra veszik a 2022-es pekingi téli olimpia esetleges bojkottálását. Ez az elmúlt években Kínában történt emberi jogi jogsértésekre – főként a ujgur kisebbség ellen elkövetett bűncselekményre – adott amerikai válasz lenne, írja a Politico.

„Ezt a lehetőséget mindenképpen meg akarjuk vitatni” – mondta Ned Price, a Külügyminisztérium szóvivője, aki hangsúlyozta a többi országgal való szoros együttműködés fontosságát ebben a kérdésben. Azt mondta, a külügyminisztérium jelenleg különböző megközelítéseket mérlegel, hogy miként reagáljanak a kínai kormány cselekedeteire. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának szóvivője egyelőre nem reagált a bojkott felvetésére.

„2022-ről beszélünk, de még mindig csak 2021 áprilisában járunk, szóval a játékokig még van idő. Nem szeretnék határidőket szabni, de ezek a megbeszélések folyamatban vannak” – mondta Price, azt azonban nem fejtette ki részletesen, hogy teljes, vagy csupán diplomáciai bojkottra gondol. A Külügyminisztérium nem válaszolt azonnal a Yahoo Sport pontosítást kérő kérdésére.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára február végén azt mondta, még nem született végleges döntés az Egyesült Államok téli olimpiai részvételéről. A kormány tisztviselői akkor még nem jelezték, hogy fontolóra vennék a bojkottot.

Márciusban az alaszkai Anchorage-ban először ültek asztalhoz az amerikai és a kínai diplomácia vezetői Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta. A csúcs nyílt légköre, a két fél közti nyílt odamondogatás a hidegháború legemlékezetesebb szovjet-amerikai kardcsörtetéseit idézte. Választási kampánya során Biden is kemény Kína-politikát ígért, és a kínai találkozó előtt Japán, India és Ausztrália kormányfőivel tartott csúcstalálkozóján próbált tágabb nemzetközi támogatást keríteni a Peking féken tartását célzó politikája mögé.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!