A sízés német-mexikói hercege 62 évesen is bevállalta a világbajnokságot

2021. február 20. – 08:11

frissítve

A sízés német-mexikói hercege 62 évesen is bevállalta a világbajnokságot
A mariachi zenészek ruháját idéző szerelésben Hubertus von Hohenlohe a 2014-es olimpián (Fotó: Alexander Klein/AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

Az alpesi sí kétségtelenül, és a szó minden értelmében legszínesebb egyénisége Hubertus von Hohenlohe, aki még 62 évesen is úgy érezte, hogy ott a helye a világbajnokságon. A sportban mexikóiként jegyzett Hohenlohe, amikor nem síel, igazi playboy: popénekesként, divattervezőként, üzletemberként és fotósként is feltűnik.

Az alpesi sí állandó slágerszáma az óriás-műlesiklás, a top kategóriától messze levő országok általában csak ide neveznek versenyzőt a világversenyeken, így egészen egzotikus mezőny tud összegyűlni. Az idei vb-n, Cortina d'Ampezzóban sincs ez másképpen. A férfiaknál közel kétszáz síző indult, többek közt haiti, libanoni, kelet-timori, iráni és brazil versenyző is szerepelt a rajtlistán. És persze egy mexikói.

A síző neve, teljes pompájában, Hubertus Rudolph von Fürstenberg von Hohenlohe-Langenburg persze kissé gyanússá teheti a mexikóiságát, és jó helyen kapiskálunk, ha inkább német eredetűnek gondoljuk. Hubertus egy Baden-Württemberg-i hercegi család leszármazottja. A hercegségnek már lőttek, de a nemesi címeket előszeretettel viseli a család, a sízőt is gyakorta hercegként emlegetik.

Hubertus von Hohenlohét ráadásul egy kicsit a magyarok is magukénak érezhetik, mert az egyik dédnagymamája Festetics Mária Matild Georgina volt.

A herceg Mexikóban született, akkoriban az apja ott irányított egy Volkswagen-gyárat, és gyerekkorából néhány évet ott is töltött. Igazán élő kapcsolata nincs a közép-amerikai országgal, évente néhány hétig tartózkodik csak ott a liechtensteini és osztrák útlevéllel is rendelkező Hohenlohe.

Az 1980-as évek elején az osztrák sícsapatba próbálta beverekedni magát, de ez nem sikerült neki. Ezután kicsit könnyebb utat választott, hogy a világversenyek résztvevője lehessen. Nem túlzás azt állítani, hogy Mexikó nem a havas hegyoldalakon száguldó sízőiről ismert, így Hohenlohe országot váltva egyből a legjobb lehetett a mezőnyben. Némi probléma volt, hogy az országban még síszövetség sem létezett akkor, de ezen gyorsan sikerült túllendülni, 1981-ben a konzulként dolgozó apja megalapította a helyi szövetséget, amivel Hohenlohe síkarrierje is elindulhatott. Még ebben az évben világkupán vett részt, egy év múlva pedig már világbajnokságon síelt.

Hubertus von Hohenlohe a 19. sívilágbajnokságán indult el Cortina d'AmpezzóbanFotó: Alexander Hassenstein/Getty Images
Hubertus von Hohenlohe a 19. sívilágbajnokságán indult el Cortina d'AmpezzóbanFotó: Alexander Hassenstein/Getty Images

Az 1984-es szarajevói olimpián is Mexikót képviselte, az ország egyetlen sportolójaként. Ötvenhat éves szünetet tört meg ezzel, korábban Mexikó csak a legelső, 1928-as téli olimpián vett részt, ahová egy bobcsapatot küldött. Hohenlohe Szarajevóban nem is szerepelt rosszul, mindhárom számában (szlalom, lesiklás, óriás-műlesiklás) a középmezőnyben végzett, és mint utólag kiderült, karrierjének legjobb helyezését is itt érte el, amikor szlalomban 26. lett.

Hohenlohe versenyzőként még öt olimpián vett részt úgy, hogy 1994 és 2010 között hármat ki is hagyott. A 2006-osra kijutott, de a Mexikói Olimpiai Bizottság akkor úgy döntött, hogy egyfős csapatot nem küld Torinóba, így le kellett mondania a szereplésről.

Míg korábban a versenyszellem is hajtotta, a 2010-es olimpiára már úgy ment ki az akkor már 51 éves Hohenlohe, hogy meg akarja őrizni az egzotikus sínemzetek szereplésének hagyományát.

Hogy erről mindenki tudomást szerezzen, azért elég sokat tett. Egyre jobban kibontakozott az excentrikussága is, a sportversenyeken nem megszokott szerelésben állt ki. A 2010-es olimpiára a sídresszére egy cowboyruha mintáját rakta, négy évvel később pedig a mariachi zenészek jellegzetes viseletét idézte meg. 2018-ban nem vállalta a versenyzést, de a mexikói sícsapat ruháját azért megtervezte. A szerelést elárasztották a calaverák, a mexikói díszített koponyák. Az egyik világbajnokságon aztán a Juventus futballcsapat zebracsíkos mezét másolta le.

A vancouveri olimpián cowboy-mezben síeltFotó: Emmanuel Dunand/AFP
A vancouveri olimpián cowboy-mezben síeltFotó: Emmanuel Dunand/AFP

A művészi projektek amúgy sem állnak távol Hohenlohétől, aki sportkarrierje mellett elég sok mindenbe belekapott. Huszonéves kora óta fotózik, és egyik nagy példaképének Andy Warholt tartja. Személyesen is ismerte a pop-art meghatározó művészét, akitől még a Polaroid Herceg becenevet is megkapta a képei miatt. Egyik kiállítása egyébként Magyarországra is eljutott 2011-ben, a Magyar Nemzeti Múzeumban maga a művész is megjelent a megnyitón, az akkori cikkek szerint kék ingben, kék nadrágban és kék napszemüvegben bukkant fel. A szintén pop-artban nyomuló Hohenlohe sokszor magát is középpontba állította a fotóin, és ahogy egyik kritikusa írta róla, mintha az egész élete egy kísérletsorozat lenne, amely azt szeretné bizonyítani, hogy ő egy popsztár.

Hogy vajon, mennyire értékes az, amit Hohenlohe alkot, arról erősen megoszlanak a vélemények, de az igyekezete megkérdőjelezhetetlen. A társadalmi státuszával is együtt járó partikra járás, szervezés, utazgatás mellett a herceg a popzenében is megmerítkezett, Andy Himalaya és Royal Disaster néven is adott ki lemezt, de Hohenloheként is. Itt meg is nézhető-hallgatható, mire jutott énekesként:

Hohenlohe producerként is kipróbálta magát, dolgozott együtt a Yellóval, (itthon talán ez a legismertebb számuk), Shirley Basseyval, és állítása szerint Falcóval is ötleteltek együtt dalszövegeken. A Spanyolországban élő herceg kreativitását mostanában leginkább a tévézésben éli ki, Hubertusjagd címmel készít utazós sorozatot. Hohenlohe eléggé önhitt, Instagramján reneszánsz embernek nevezi magát, és a honlapján elhelyezett vendégszövegekből is csak az derülhet ki, hogy ő milyen tehetséges.

De kanyarodjunk vissza a síkarrierjéhez. Bár igazán kiugró eredménye nem volt, mégis rekordernek számít, Cortina már a 19. világbajnoksága volt, a közelében sincs senki. Persze 62 évesen már tényleg csak szórakozás ez neki. Egy interjúban el is ismerte, azért nyúlhatott ilyen hosszúra a karrierje, mert nem nyüstölte magát annyira, mint a profik, így nem használódott el. Sérülés nélkül azért ő sem úszta meg, a 2007-es vébén eltörte a lábát. Akkor azt gondolták, hogy visszavonul, de a következő világbajnokságon már újra rajthoz állt, és azóta is kikoptathatatlan a mezőnyből.

Hohenlohe először csütörtökön csúszott Cortinán az óriás-műlesiklás kvalifikációjában. Számára csak az volt a tét, hogy leérjen, mivel Mexikóból nem volt más versenyző, biztosíthatta a helyét a pénteki szűkített mezőnyben. A herceg nem kockáztatott sokat, stílusosan, de lassan ért célba, a selejtező legjobbjától közel 43 másodpercet kapva a másfél perces pályán.

A pénteki futamon már a biztonságos célba érés sem jött össze neki, körülbelül húsz másodpercet töltött a pályán, amikor elesett, és hosszú sodródás után a védőháló fogta meg a herceget. Valószínűleg nem ez lesz az utolsó momentuma a sípályán, korábban fogadkozott, hogy ott lesz a 2022-es téli olimpián is versenyzőként, akkor még mindig csak 63 éves lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!