Egy tanú szerint az ápolói altatóval tömték Maradonát a halála előtt

2021. február 17. – 23:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább folytatódik a tavaly november 25-én elhunyt Diego Maradona halálának pontos okait és körülményeit feltáró vizsgálat. Griselda Morel, a világbajnok argentin futballista legkisebb fiának pszichológusa vallomásában beszélt arról, hogyan teltek Maradona utolsó napjai. Állítása szerint az ápolók asszisztáltak Maradona alkoholizmusához, írja a La Gazetta dello Sport.

Maradonát november elején műtötték meg koponyaűri vérzése miatt. Nyolc nappal később személyi orvosa, Leopoldo Luque engedélyezte, hogy elhagyja a Buenos Aires-i klinikát. Kevesebb mint két héttel később, november 25-én elhunyt. A rendőség elkezdte vizsgálni Luque, valamint Maradona pszichiátere, Agustina Cosachov felelősségét is, és azt, hogy Maradona hogyan maradhatott 12 órán keresztül szakszerű felügyelet nélkül. A nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy Maradona orvosi gondatlanság áldozata lett-e.

Griselda Morel szerint az ápolói altatótablettákat kevertek Maradona sörébe, hogy éjszaka nyugodtan aludjon, valamint már reggel is adtak neki alkoholt, ha azt kért tőlük. „Monona (Maradona szakácsa – szerk.) többször elmondta nekem, hogy a biztonsági személyzet tagjai hogyan oldották fel a pirulákat a sörben vagy borban. Néha Maradona maga kérte a tablettákat, mert álmatlanságban szenvedett, és bármit megtettek neki, amit csak kért. Ha Diego reggel kilenckor felkelt és sört akart, akkor adtak neki. Így telt minden napja. Amikor utoljára jártam nála, annyira felduzzadt az arca, hogy szinte felismerhetetlen volt” – mondta Morel, aki szerint a Napoli legendájának a mentális állapota is nagyon leromlott. Szerinte ez főként két barátja, Carlos Ibáñez és Maxi Pomargo miatt történt, akik gyakorlatilag együtt éltek vele abban a házban, amit a család az ápolására bérelt ki.

Ennek ellentmond a boncolási jegyzőkönyv, ami szerint Maradona sem alkoholt, sem kábítószert nem fogyasztott a halála előtti napokban. A jegyzőkönyv szerint hétféle gyógyszert szedett depresszió, szorongás és egyéb betegségek kezelésére, problémái voltak a veséjével, a szívével, a tüdejével. A boncolás megerősítette, hogy akut tüdőödéma miatt hunyt el, amelyet krónikus szívelégtelenség okozott.

A kihallgatások folytatódnak az ügyben, de még senki ellen sem emeltek vádat. A nyomozással megbízott ügyészek remélik, hogy új részletek fognak kiderülni Maradona mobiltelefonjainak vizsgálata után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!