Brady 43 évesen, új csapattal, hetedszer is Super Bowl-győztes

2021. február 08. – 04:20

frissítve

Brady 43 évesen, új csapattal, hetedszer is Super Bowl-győztes
A hetedik Super Bowlját nyerő Tom Brady a Kansas City Chiefs elleni Super Bowl LV-ben – Fotó: Brian Snyder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hetedik Super Bowl-győzelmét szerezte 43 évesen Tom Brady, aki ezzel ismét megerősítette, hogy ő az NFL valaha volt legjobb játékosa. A korát meghazudtoló módon játszó irányító a nyáron igazolt a Tampa Bay Buccaneers csapatához, elhagyva azt a New England Patriotsot, amivel hat bajnoki gyűrűt zsebelt be. A váltás őt igazolta, a döntőben, a Super Bowl LV-ben végig magabiztos és kiegyensúlyozott játékkal nagyon simán, 31–9-re nyert a Tampa Bay Buccaneers a címvédő Kansas City Chiefs ellen.

Brady a sikerével tovább írta a Super Bowlok és az NFL rekordjait, 43 és fél évesen a valaha volt legöregebb irányító lett, aki döntőt nyert, de a hetedik sikere is abszolút rekord, természetesen a saját, hat győzelmet jelentő csúcsát döntötte meg, és neki egyedül több Super Bowl-győzelme van, mint bármely csapatnak a ligában. Korábbi nagy riválisa, Peyton Manning után a második irányító lett, aki kezdőként két külön csapattal is bajnok tudott lenni, de lényegében minden, a passzokhoz fűződő statisztikai rekord is az övé a Super Bowlokból.

A Tampa Bay irányítója nem volt kiemelkedő, de pont annyira jó volt a Super Bowlban, amennyire kellett. Nem volt eladott labdája, az első félidőben három touchdownt is passzolt, és a 29 passzkísérletéből 21 ért célba, összesen 201 yardért. Brady mellett remekelt a futójátékos Leonard Fournett 100 yard fölé jutott (futásban és elkapásban), és a védelem is kellő nyomást helyezett a Chiefs vezérére, Patrick Mahomesra, aki így a mozgékonyságát sem tudta kihasználni.

A szintén rekordot jelentő ötödik Super Bowl MVP-címét begyűjtő Brady korábban közölte, hogy 45 éves koráig biztosan maradna még az NFL-ben, aztán meglátja, a Super Bowl LV-ben mutatott teljesítménye alapján pedig jó esélyük lehet majd a címvédésre.

Lassan indult be a Super Bowl

A Super Bowl LV felvezetése alatt sokkal többet beszéltek a két csapat támadósorairól, azon belül is leginkább a két irányítóról, a tizedik döntőjére készülő Tom Bradyről, illetve a címvéd Kansas City Chiefst vezető Patrick Mahomesról, ám a mérkőzés kezdeti szakasza inkább a védelmekről szólt. A hazai pályán játszó Tampa Bay Buccaneers sorban két támadáson is pont nélkül maradt, de a Chiefs is csak 3 pontig jutott az első két próbálkozásból.

Harmadikra viszont elkapta a ritmust a Tampa, a támadás végén pedig a New England Patriotsban már megszokott tandem vette át a főszerepet: Tom Brady passzából a visszavonulásból visszatérő Rob Gronkowski volt eredményes egy elkapással, amivel 7–3-ra fordított a Buccaneers.

Mindketten az idei szezon előtt, saját döntésükből választották a Tampa Bayt, Brady szabadon igazolható játékosként ment Floridába, Gronkowski pedig a visszavonulást feladva kérte, hogy cseréljék el amellé az irányító mellé, akivel eddig három Super Bowlt nyert a Patriots játékosaként.

Nem sokkal később már a második TD-jére pályázott az NFL történetében első csapatként saját pályáján döntőző Tampa Bay, de végül hiába kockáztattak negyedik kísérletre, centikre a gólvonaltól elakadtak Ronald Jones II futásával, így maradt a 7–3 a második negyed elején. A Chiefs támadósora továbbra is akadozott, a védelem munkáját pedig a sorozatos szabálytalanságok akasztották meg, az egyik épp egy labdaszerzést törölt, és vezetett a Tampa Bay második touchdownjához, aminél ismét a Brady–Gronkowski összjáték hozott eredményt, ezúttal 17 yardról.

Eközben a tavalyi Super Bowl legértékesebb játékosa, Patrick Mahomes 12 passzkísérletből 3 sikeres passzal állt, miközben a csapatával 14–3-as hátrányba került. Persze egy éve majdnem ugyanekkora pontkülönbségből álltak fel, amikor 10–20-ról nyertek 31–20-ra a San Francisco 49ers ellen. Másfél negyed szenvedés után viszont összekapta magát Mahomes, de a komolyabb zárkózáshoz az is kevés volt, hogy a támadás alatt hat passzából öt jó volt, mert épp az utolsót rontotta el harmadik kísérletnél. Mahomes helyett a rúgójátékos, Harrison Butker szállította a pontokat, így 14–6-ra zárkózott a Chiefs.

Az elgondolás az lett volna, hogy pontszerzéssel fejezik be a negyedet, megállítják a Tampát, majd ők kezdik a második félidőt, csakhogy Tom Bradyéknek más volt a terve: a 10. döntőjében játszó irányító a rutinjának köszönhetően végig rettentő higgadt maradt, és a Chiefs egyre gyarapodó szabálytalanságait kihasználva egy másik, igaz, elég rövidtávú patriotsos csapattársnak, Antonio Brownnak adott TD-passzt. Ezzel már 21–6-ra ment a Buccaneers hazai pályán a Super Bowlban.

A szünet után minden eldőlt

A címvédő Chiefstől merőben új taktika kellett a második félidőre, meg leginkább sokkal fegyelmezett játék, az első félidőben gyűjtött 95 büntetőyarddal ugyanis sikerült rekordot felállítaniuk, senki nem szabálytalankodott még ennyit az első két negyedben Super Bowlban. Ebből 90 yard ráadásul abban a második negyedben jött, amiben 14 pontot szerzett a Tampa Bay.

A Chiefs harmadik pontszerzése viszont megint csak egy mezőnygól volt, Butker ekkor 52 yardról volt eredményes, 21–9-re felhozva csapatát. Sokra viszont ezzel a mezőnygóllal sem mentek, Tom Brady és a Tampa Bay ugyanis megállíthatatlan formában folytatta. A válaszcsapást Gronkowski hosszabb, 25 yardos elkapása alapozta meg, majd a futójátékos Leonard Fournette volt eredményes egy 27 yardos futással, 28–9-re kilőve a Buccaneers előnyét a harmadik negyed közepén.

Brady mellett a Tampa Bay védelme is tovább villogott, ezúttal egy megpattanó labdából szerzett interceptionnel biztosították, hogy ne jusson újabb pontokhoz a szezon közben rendre megállíthatatlannak tűnő Chiefs. A Buccaneers védelme végig lenyűgöző munkát végzett, legalább annyit hozzátettek a győzelemhez, amennyit a támadósor, szokatlanul nagy nyomás alá helyezték Patrick Mahomest, és a hatalmas méretű Travis Kelcet is elég jól hatástalanították.

A labdaszerzés után Bradyék első nagyobb hibája után Ryan Succop 52 yardos mezőnygóljával lett 31–9, ezután pedig a lényegében kilátástalan helyzetbe került Chiefs már nem tudott mivel előrukkolni, a Buccaneers pedig bőven beérte azzal, hogy csak tartja ezt a különbséget a legbiztonságosabb játékvariációkkal, behúzva a csapat második bajnoki címét a Super Bowl XXXVII megnyerése után. A kegyelemdöfést a Chiefs utolsó támadása végén csinált interception vitte be, ezzel eldőlt, hogy a címvédő egyetlen TD-t sem tudott szerezni az idei döntőben.

A mérkőzésen egyébként 25 ezer néző volt a 67 ezres stadionban a koronavírus-járvány miatti intézkedések jegyében. 7500 néző már beoltott egészségügyi dolgozók volt. Mellettük 30 ezer szurkoló kartonból kivágott képe került fel még a lelátókra.

Ami a szórakoztatást illeti, a Super Bowl alatti legendás, méregdrága reklámokról és előzetesekről itt írtunk. A The Weeknd félidei fellépését pedig ebben a cikkünkben dolgoztuk fel. A kategórián belül pedig fontos megemlíteni, hogy a mérkőzés előtt felbukkant a pályán a korábbi amerikai elnök, Donald Trump által életre hívott Space Force zászlaja is felbukkant a többi fegyveres testület lobogója mellett.

A negyedik negyedben egy hamar hatástalanított berohanó szurkoló zavarta meg a Super Bowlt, ez sorban másodszor esett meg az NFL és a sportvilág egyik legnagyobb mérkőzésével.

Super Bowl LV

  • Kansas City Chiefs–Tampa Bay Buccaneers 9–31
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!