A mélybe zuhant és meghalt egy bolgár hegymászó a K2-n

2021. február 5. – 19:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szörnyethalt egy bolgár hegymászó Pakisztánban a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méteres K2 meghódítására tett veszélyes kísérlet közben, írja az MTI.

A 42 éves Atanasz Szkatov mintegy 7000 méteres magasságból, egy kötélcsere közben zuhant a mélybe pénteken. Holttestét körülbelül 5500 méteres magasságból vitte le a pakisztáni hadsereg helikoptere. Szkatov már feladta a csúcshódítás tervét, lefelé tartott, amikor a baleset történt – közölték az expedíció szervezői.

Néhány héten belül ez már a második tragédia a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban lévő K2-n, amely a világ legnehezebben mászható hegycsúcsának számít, különösen a téli szezonban. Januárban Sergi Mingote 49 éves spanyol hegymászó zuhant a mélybe a csúcs meghódítására készülődve.

A Kína és Pakisztán határán emelkedő K2 már több mint 80 emberéletet követelt, miközben a csúcsot elérő hegymászók száma csak közelít a 450-hez. A hegyet idén először sikerült megmászni a téli szezonban, egy tízfős nepáli serpacsapat jutott fel január 16-án a 8611 méteres magasságba, amivel történelmi tettek hajtottak végre.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!