Mindenki túlélte a K2 csúcsmászását, de a szomszédos Broad Peaknél eltűnt egy ember

Mindenki túlélte a K2 csúcsmászását, de a szomszédos Broad Peaknél eltűnt egy ember

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a tíz nepáli visszatért az alaptáborba, a szomszédos hegyen eltűnt a magyar Szlankó Zoltán társa.

Vasárnap pakisztáni idő szerint délelőtt mind a tíz hegymászó megérkezett a K2 alaptáborába, így már biztos, hogy teljes sikerrel zárult a csúcsmászás. Ahogy arról beszámoltunk, szombaton tíz nepáli alpinista hegymászótörténelmet írt, amikor a világon először télen mászták meg a világ második legmagasabb hegyét.

Ráadásul a csapat csak nepáli serpákból állt, akik eddig rendszerint nyugati (vagy keleti) mászók kísérőiként jelentek meg a hírekben.

Volt ok az aggodalomra

Sokan aggódva figyelték az eseményeket, mert a csapat kiélezett viszonyok közt mászott, ahogy erről részletesen is írtunk.

  • Rövid akklimatizáció után egyből a csúcsra indultak.
  • A csúcsot a tervezettnél órákkal később érték csak el, így a mászók közel 24 órát voltak talpon az extrém környezetben, míg végül lepihenhettek a hármas táborban.
  • Fáradtan pedig gyakoriak a balesetek, különösen sikeres mászás után, amikor az alpinisták már úgy érezhetik, túl vannak a nehezén.
  • A K2-n még az alsó régiókban is történhetnek komoly balesetek, amit jelez, hogy pont a csúcsmászás alatt szenvedett halálos balesetet egy tapasztalt spanyol mászó. Sergi Mingote az első táborból akart visszatérni az alaptáborba.

A nepáli mászók azonban a csúcs meghódítása után egy nappal teljes létszámban érték el az alaptábort.

Történelmet írtak

Ezzel bizonyos, hogy a nepáliak történelmet írtak. A K2-t ugyanis még sosem mászták meg télen.

A 8611 méteres hegy megmászása ugyanis még normál viszonyok közt is kihívás. Míg az Everestre tulajdonképpen csak gyalogolni kell, itt olyan meredek szakaszok vannak, ahol valódi mászótudásra van szükség.

Ráadásul a K2-n két olyan rész is van, amelyek egyfajta oroszrulettként működnek: a 7000 méteren lévő House-kémény és a 8000 felett elhelyezkedő Bottleneck olyan szakaszok, ahol nem csak lezuhanni könnyű, de szekrénnyi jégtömbök szakadhatnak a mászó nyakába.

Ehhez jön aztán a tél extrém időjárása. A tavalyi expedíció például szinte el sem hagyta az alaptábort, mivel az állandó havazás és a viharos szél miatt járhatatlan volt a hegy. A hideg közvetlenül is hat a mászókra. A relatív hőérzet akár mínusz 70 is lehet, és ilyen körülmények közt nagyon könnyű fagyási sérüléseket szenvedni.

Egyedülálló volt, hogy ezúttal csak nepáli serpák jutottak fel: azok az emberek, akik eddig jórészt a gazdag külföldi mászók kísérőiként jelentek meg a hírekben. A nepáliak ráadásul három különböző expedíció tagjai, akik a cél érdekében félrerakták a vetélkedést, és egymást segítve érték el a célt.

Együttműködésük minőségét mutatja az a szívmelengető momentum, amely során a mászók bevárták egymást tíz méterrel a csúcs alatt, hogy együtt, rivalizálás nélkül érjenek fel.

Ekkor készítette Sona Serpa ezt a videót, amelyen már látszanak a Karakoram csúcsai, és a Baltoro gleccser is, ahol az alaptábor áll.

Lehet, hogy még egyszer vissza kell menni a K2-re

Így most már csak egy bizonytalanság van az expedícióval kapcsolatban. Hogy vajon oxigénes segítség nélkül mászott-e bármelyik nepáli. A modern hegymászás ugyanis már egyfajta, igaz nem tiltott doppingként tekint a mesterséges oxigén használatára. Nem is alaptalanul.

A magashegyek egyik fő nehézsége, hogy felfelé haladva egyre ritkább a levegő. Ezzel együtt a szervezet lassul, nehezebb lesz legyőzni minden akadályt, ráadásul a hideg is sokkal erősebben hat a testre.

Oxigén használatával olyan, mintha valamivel alacsonyabb hegyen kapaszkodna az ember. Amióta sorban megmászták az összes magashegyet oxigénpalack nélkül is, a sport számára egyértelmű, hogy ez a hegymászás valódi és hiteles formája. Ezért volt kiemelkedő teljesítmény, amikor a magyar Suhajda Szilárd tavaly tavasszal oxigén nélkül mászta meg a K2-t.

A nepáliak teljesítménye akkor is példaértékű, ha oxigént használtak, de biztos, hogy így még hagytak egy üres oldalt a sztori végén. Akkor zárul le a 8000-es mászások heroikus szakasza, ha valaki oxigén nélkül, télen is megmássza a K2-t.

Eltűnt a magyar mászó társa

Az egyik háttérben elterülő csúcson jelenleg is zajlik egy magyar hegymászó expedíciójának drámája. Szlankó Zoltán a 8051 méteres Broad Peak téli megmászásra érkezett a hegy alaptáborába. A felkészülés során társával, Alex Goldfarbbal meg akarták mászni az egyik szomszédos hegyet. A gleccseren átvágva Szlankó azonban veszélyesnek ítélte a terepet, ezért visszafordult, számolt be a Mozgásvilág.

Amerikai-orosz társa ugyanakkor folytatta útját, és innentől nem kaptak felőle életjelet. Vasárnap egy csapat indult a keresésére, de nem találták meg. Hétfőn a hírek szerint helikopterrel folytatják a keresést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!