Robbantással rombolták porig az 57 méteres Vituki-tornyot

2020. december 10. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest 2023-ban atlétikai világbajnokságot rendez a Ferencváros déli részén, ahol csütörtökön látványos fázisához érkezett az előkészítő munka. A területen álló 57 méter magas Vituki-toronyházat robbantással bontották le.

Bár az első látványterveken még szerepelt a Vituki Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ műemléki védelem alatt álló, 1976-ban épített toronyépülete, későbbi statikai vizsgálatok azt állapították meg, hogy az állaga leromlott, és el kell bontani.

Az építést felügyelő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. azt közölte, hogy a kivitelezők a hierarchikus bontási technológia helyett a sok időt megspórolós robbantási technológiát választotta, amire engedélyt is kaptak. A toronyt a Rákóczi híd felé, a hosszabbik oldalával párhuzamosan döntötték el.

Budapest 2018 decemberében nyerte el az atlétikai világbajnokság rendezési jogát úgy, hogy akkor még nem volt a versenyekre alkalmas stadionja. Az építendő stadion helyét aztán Ferencváros déli részén jelölték ki, arra a területre, amely Budapest korábbi olimpiai pályázatában is szerepelt. A stadion a vb alatt 40 ezer fősként üzemel, de utána visszabontják 15 ezresre, és a magyar atlétika központja lesz.

A kormány 204 milliárdot irányzott elő az építési munkánkra. A költség jó része környezetrendezési és árvízvédelmi beruházásokra megy, valamint a terület közlekedési infrastruktúráját is fejleszteni fogják.

A vb-stadion építéséhez az ellenzéki vezetésű főváros és a kilencedik kerület is csak alku árán járult hozzá. A főváros 50 milliárd forintos egészségügyi beruházást kért a kormánytól. A stadionépítést civilek is ellenzik, úgy érzik, egy értékes zöldfelületet veszít el a város.

Az ígéretek szerint a világbajnokság után nyitott, bárki által igénybe vehető rekreációs területté alakul át a sportközpont.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!