Giro: Valter Attila jó pár helyet javított az összetettben

2020. október 7. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt nap alatt már a második szakaszát nyerte Filippo Ganna a Giro d'Italián. Az olaszok időfutam-világbajnoka megmutatta, hogy a hegyeket is nagyon jól bírja, több mint 200 kilométeres szökés után lett első az 5. szakaszon. Valter Attila a 33. helyen ért célba az esős versenyen, és ezzel az összetettben is a 33. helyen áll már.

(Kattintson ide a legfrissebb hírekért!)

Szerdán már Olaszország szárazföldi részén, Calabria régióban folytatódott a Giro d’Italia. A szervezők az 5. szakaszra igen nehéz útvonalat találtak ki, a Mileto városából induló, 225 kilométeres távon összesen 3700 méter volt a szintkülönbség. A befutó előtt az 1618 méteres Valico di Montescuro hegyet kellett megmászni a mezőnynek, ahonnan egy 10 kilométeres lejmenet után Camigliatello Silano településen volt a befutó.

Az 5. szakasz szintrajza (giroditalia.it)
Az 5. szakasz szintrajza (giroditalia.it)

Az előző szakasz végén az olasz Vini Zabú-KTM csapat két versenyzője, Luca Wackermann és Etienne van Empel egészen elképesztő balesetet szenvedett. A túl alacsonyan szálló helikopter légörvénye megbontotta és felkapta a kordont, ami szó szerint letarolta a két bringást. Van Empel kisebb karcolásokkal megúszta az esést, ám Wackermann a súlyos sérülései miatt nem tudta folytatni a versenyt.

A nap elején többen is próbáltak bekerülni a nap szökésébe, végül egy nyolcfős csoportnak sikerült tartósan elszakadnia. A kapitányát, Geraint Thomast elvesztő Ineos Grenadiers két embert adott az elmenésbe, az első szakaszt megnyerő Filippo Gannát és Salvatore Pucciót. 30 kilométerre a céltól hat versenyző maradt elől, az előnyük pedig 2 perc fölött volt. A főmezőnyből ekkor a belga Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) és a kolumbiai Einer Rubio (Movistar) léptek meg, és még a Valico di Montescuro teteje előtt elkezdték utolérni a szökevényeket. A szakasz elején ellépők közül az időfutam-világbajnok, Ganna volt a legerősebb, olyannyira, hogy De Gendtet és Rubiót is le tudta magáról szakítani, ami után egyedül tekert a szakaszgyőzelemért.

Filippo Ganna, a Giro d'Italia 5. szakaszának győztese 2020. október 7-én.Fotó: Luca Bettini / AFP
Filippo Ganna, a Giro d'Italia 5. szakaszának győztese 2020. október 7-én.Fotó: Luca Bettini / AFP

A főmezőnyt a hegyen a Sunweb és a Trek-Segafredo csapata vezette felváltva, a nagyobb tempóval jó pár versenyzőt sikerült leszakítaniuk, például az Etnán szakaszt nyerő, összetettben második helyen álló Jonathan Klever Caicedót (EF Pro Cycling) is. Valter Attila (CCC) egész jól bírta az élmezőny tempóját az esős, viharos időjárásban, a végén csak 1 perccel maradt le a legjobbak csoportjától. Az összetettben jól állók közül Domenico Pozzovivo (NTT Pro Cycling) megpróbált támadni, Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) és Jakob Fuglsang (Astana) egyből reagáltak rá, és a lejtmenetben összerázódott a nagyjából 20 fős élboly, de Gannához így sem tudtak közelíteni.

Az olasz időfutam-világbajnok közel hatórás tekerés után, szólóban nyerte meg a szakaszt, 34 másodpercet adott a második Patrick Konradnak (Bora-Hansgrohe) és a rózsaszín trikós Joao Almeidának (Deceuninck-Quick Step). Valter a 33. helyen, 1:37 perces hátránnyal ért célba, ezzel összetettben is a 33. helyre jött föl. Ganna a hegyen szerzett pontjaival átvette a vezetést a hegyi pontversenyben, így a 6. szakaszon már rajta lesz a kék trikó. Csütörtökön könnyebb etap vár a versenyzőkre, a Castrovillari és Matera közötti 188 kilométeres szakasz egy rövidebb emelkedővel fog végződni.

Eredmények:
5. szakasz, Mileto – Camigliatello Silano, 225 km:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers)

2. Patrick Konrad (osztrák, Bora-Hansgrohe) + 34 másodperc hátrány

3. Joao Almeida (portugál, Deceuninc-Quick Step) azonos idő

4. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) a. i.

5. Lucas Hamilton (ausztrál, Mitchelton-Scott) a. i.

... 33. Valter Attila (CCC) + 1:37 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick-Step)

2. Pello Bilbao (spanyol,Bahrain-McLaren) + 43 másodperc hátrány

3. Wilco Kelderman (holland, Team Sunweb) + 48 mp. h.

4. Harm Vanhoucke (belga, Lotto-Soudal) + 49 mp. h.

5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) + 1:01 perc hátrány

… 33. Valter Attila (CCC) + 9:07 p. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!