A mesterséges intelligencia is segít a prosztatarák azonosításában (x)

2024. szeptember 25. – 10:56

A mesterséges intelligencia is segít a prosztatarák azonosításában (x)
Dr. Póth Sándor urológus főorvos – Forrás: Budai Egészségközpont

Másolás

Vágólapra másolva

Hazánkban évente 4000 embert diagnosztizálnak prosztatarákkal, és közel 1500 beteg veszti életét a kór miatt. Amennyiben felmerül a betegség gyanúja, biopsziát, azaz mintavételt kér a szakorvos. A legmodernebb, legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb mintavételezési eljárás jelenleg a mesterséges intelligenciával támogatott, gáton keresztüli fúziós biopszia. Az eljárás előnyeiről dr. Póth Sándorral, a Nemzetközi MRT- és Mesterséges Intelligencia Vezérelt Diagnosztikai Központ vezetőjével, a Budai Egészségközpont privát urológiai osztályának vezető főorvosával beszélgettünk.

Hogy szűrhető ki a prosztatarák? Mi ennek a diagnosztikai folyamata?

Kötelező szűrőprogramok erre nincsenek. Jelenleg vizeletüledék, és a tapintásos vizsgálat mellett a vérvétel által történő PSA-meghatározás adja az alapját a diagnosztikának. Ha az eredmények alapján felmerül a prosztatarák gyanúja, mintavétel (biopszia) szükséges. A hagyományos módszer szerint végbélen keresztül, „vakon” végzi a szakorvos. Az eljárás következő evolúciós lépcsőfoka az ultrahang (jelenleg is ez a legelterjedtebb technika), majd az MR bevonása volt a mintavételi folyamatba, amelynek képanyaga tájékozódási alapul szolgálhat a mintavevő orvosnak. Lényeges változás az is, hogy a legkorszerűbb módszerű mintavétel már a gáton keresztül történik.

Miért szorult fejlesztésre a hagyományos módszer?

A kellemetlenségen túl az is gondot okoz, hogy végbélbaktériumot vihet be a mintavételező tű a vérellátott, fertőzésre fogékony területre, a prosztatába. Ezenfelül a daganatok 30%-át a végbélen keresztül szúrt irányból nem lehet elérni. Tehát a daganatok elhelyezkedése és a fokozott fertőzési rizikó indokolta egy másik anatómiai kapu keresését – ez lett a gát. Mindemellett a pontosságot is javítani kellett, ezt segítették a képalkotók.

Hogy segíthet az MR a biopsziában?

A mintavételkor az MR-kép rávetítése az UH-képre történhet gondolatban is, ez a kognitív fúzió. Ez azt jelenti, hogy ránézünk az MR-képre és beazonosítjuk, hova szeretnénk szúrni, de nem látjuk egyben az MR-t és az ultrahangot. Ezzel szemben a számítógép-asszisztált fúziós biopszia során az MR-képanyagot és az ultrahangképet ténylegesen egymásra vetítjük a gépen.

Miként járul hozzá a számítógép a mintavétel sikeréhez?

A Budai Egészségközpontban 3 dimenzionális élő fúziót (összevetítést) végzünk: azaz megvan az MR-képanyag, és ezt élőben, 3 dimenzióban „egyesítjük” az UH-képpel. Mi több, ezt megelőzendő – és ebben nemzetközileg is különlegesek vagyunk – egy mesterséges intelligencia által vezérelt szoftver ellenőrzi a képanyagot, majd jelöli be azokat a területeket mind a három síkban, ahol a leggyanúsabb a tumorelváltozás karakterisztikája.

Dr. Póth Sándor urológus főorvos – Forrás: Budai Egészségközpont
Dr. Póth Sándor urológus főorvos – Forrás: Budai Egészségközpont

Mekkora szerep jut a mesterséges intelligenciának a folyamatban?

Az MI információkkal segíti a radiológus elemzését, és olyan képi és MR-szekvenciális adatok alapján teszi mindezt, amit az emberi szem képtelen felfogni. Továbbá a hagyományos módszerhez képest pontosabban képes meghatározni az optimális szúrási helyet, azaz kisebb a hibaszázalék. Ezáltal hatékony segítségül szolgál a teamnek, de az általa generált leletet radiológus validálja, tehát az emberi ellenőrzés megmarad, és a speciális vizsgálatokat, beállításokat, kontrasztanyag-adásokat, elemzést is a szakmai csapat végzi. Fontos megemlítenem azt is, hogy mivel egy nemzetközi hálózat tagjaként működünk, így sokat kapacitálunk a tudásmegosztásból, hisz a mesterséges intelligenciát minden ország valamennyi tagja „tanítja” a bevitt adatok révén. Minél több információval támogatjuk, annál jobb a felismerő képessége.

Hogy zajlik pontosan az MI-vel támogatott fúziós prosztatabiopszia?

Készül egy speciális MR-felvétel a prosztatáról, amit a mesterséges intelligencia elemez, majd a 3 síkban megjelöli a gyanús részt és kijelöli a mintavételi pontokat, illetve segíti a tűpozíciók tervezését. A biopsziát mi altatásban végezzük, a gáton keresztül, és a páciens a művelet során a hátán fekszik. Az általunk készített virtuális prosztata MR-modellt összevetjük az élő ultrahangképpel, így pontosan tudjuk, hol van a bejelölt, mintavételi terület. Az MI által támogatott fúziós technológia segítségével 1,7 milliméter pontossággal becélozzuk a mintavételi pontokat, majd ez alapján precízen begyűjtjük a szövetmintákat. A biopszia által érintett részek koordinátaadatait rögzítjük, ami szintén fontos segítség a későbbi kezelés, utánkövetés során. A páciens egy éjszakát tölt betegbiztonsági okokból, megfigyelési céllal magánkórházunkban, intenzíves háttér mellett.

MR-ultrahang fúziós prosztatabiopszia – Forrás: Budai Egészségközpont
MR-ultrahang fúziós prosztatabiopszia – Forrás: Budai Egészségközpont

Maga a műtéti beavatkozás mennyi időt vesz igénybe?

Akár 40-45 perc is lehet, de jelenleg ez nálunk mindössze 26 perc a jól trenírozott teamnek és a sokéves tapasztalatnak köszönhetően. Ebben benne van az altatás, a mintavétel és az ébresztés is. Betegbiztonsági szempontból ez mindenképp pozitívum, mivel minél kevesebb időt tölt a beteg műtéti körülmények között, annál kisebb a rizikója a műtéti szövődményeknek.

Mekkora a fertőzés esélye egy ilyen eljárás alatt?

Amitől legjobban félnek a kezelőorvosok, az a fertőzés, mivel egyre növekszik a baktériumok antibiotikum-ellenállóképessége. A 10 évvel ezelőtti viszonyokhoz képest most veszélyesebb kimenetel szempontjából egy infekció a betegnél, tehát minél kevésbé rejti magában egy technológia a fertőzés veszélyét, annál nagyobb biztonságban van a beteg. A végbélen keresztüli mintavétel fertőzési aránya 5-12% közötti, ehhez képest a fúziós biopsziánál 0-0,4% a nemzetközi ráta. Büszkén mondhatom, hogy nálunk az elmúlt 4 évben, azaz amióta ilyen mintavételezést végzünk, 0 fertőzés történt. Ez köszönhető a kivételes technológiának, a remek csapatnak és a szigorúan betartott betegbiztonsági protokollunknak.

Mi történik akkor, ha igazolódik a prosztatarák?

A vizsgálatot követő 2 héten belül történik meg a szövettani eredmény egyeztetése. Négy kimenetel lehetséges: az elváltozás jóindulatú, vagy alacsony, közepes esetleg magas agresszivitású rák. Alacsony agresszivitás esetén felkínáljuk a páciensnek az aktív követési protokollt. Ez azt jelenti, hogy rendszeres labor-, képalkotóvizsgálat-, biopsziakontroll mellett kitoljuk a kezelést egészen addig a pontig, amíg romlani kezd az állapota, azaz igazolódik a progresszivitás. Ilyenkor az aktívan követett beteg túlélési esélye nem romlik, viszont 2-3 évvel később kell elszenvednie a kezelés esetleges mellékhatásait. Az aktív követés feltétele a precíz diagnózis, ezt tudja segíteni a Budai Egészségközpont fúziós prosztatabiopszia referenciaközpontja. Jelenleg a pácienseink 10%-a vesz részt ilyen aktív követésben.

Mi a teendő, ha magasabb agresszivitású a rák?

A rák stádiumát és a páciens állapotát figyelembe véve indítják el a kezelést egy szigorú szakmai protokoll szerint. Ez lehet sugárterápia vagy műtéti megoldás, azaz a prosztata eltávolítása, ami történhet akár laparoszkóppal, vagy robotsebészet révén is.

Mint minden betegség esetében, a korai felismerés itt is életmentő lehet. Milyen életkortól javasolt szűrésre járni?

Különböző urológiai rizikócsoportok különíthetők el. Annak a páciensnek, akinek a családjában már előfordult prosztatarák, vagy afroamerikai származású, esetleg hajlamos a rákra, annak 40 éves kortól érdemes évente elmennie urológushoz és PSA-mérést csináltatnia. Ha nincs magasabb kockázat, akkor is ajánlott beütemezni 45 év felett az urológiai szűrést. Minél előbb észreveszi a szakorvos a bajt, annál kevésbé fájdalmas, és annál nagyobb túlélést biztosító eljárással gyógyítható a beteg. Korai felismerésnél még van választási lehetőség a követéses vagy a kíméletes sugárterápiás, sebészi kezelés között. Ha előrehaladott állapotú a rák, akkor azonban már beszűkül az opciók köre.

Meddig marad tünetmentes a prosztatarák?

Nagyon sokáig, mert megbújik a jóindulatú megnagyobbodás tünetegyüttese mögött. Amikor az életerőt gyengíti, fájdalmas vérvizelést és csontfájdalmat okoz, akkor már rendszerint áttét is van, tehát nagyon nehezen menedzselhető az állapot. Ezt ne várjuk meg! Évente egyszer legyünk annyira fontosak magunknak, hogy odafigyelünk az egészségünkre és elmegyünk szűrésre!

A Budai Egészségközpontban egy innovatív szemléletű, exkluzív felszereltségű, nagy esetszámmal dolgozó urológiai osztály működik, ahol összesen 19 tapasztalt urológus, továbbá speciálisan képzett radiológus szakember és rendkívül magasan edukált betegápoló, műtős személyzet dolgozik a betegek gyógyulásáért. A fúziós prosztatabiopszia referenciaközpont 4 éve indult, azóta a mintavételi eljárások száma éves szinten egyre nő, ami köszönhető annak is, hogy országszerte egyre több háziorvos és urológus irányítja ide prosztatabiopsziára betegét. Jelentős kórházfejlesztési projekt indult idén az intézményben, amely keretében különleges, urológiai vonatkozású eszközfejlesztések is megvalósulnak majd.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy szeretne biopsziára jelentkezni, kérjük, írjon a magankorhaz@bhc.hu e-mail címre!

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Budai Egészségközpont.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!