Így változnak meg az irodáink a hibrid munka hatására (x)

2024. július 3. – 10:56

Így változnak meg az irodáink a hibrid munka hatására (x)
Fotó: Kinnarps Hungary

Másolás

Vágólapra másolva

Milyen változásokat hozott a hibrid munkavégzés a munkahelyi kultúrában? Hogyan befolyásolja ez a tehetséges munkavállalók bevonzását és megtartását? És hogyan kezeljük a generációs különbségeket az irodai design területén?

A hibrid munkavégzés felgyorsította az irodai terek átalakulását, amelyekre a bútoripar és az irodapiac gyorsan reagáltak adaptív és multifunkcionális megoldásokkal. A tehetségek vonzása és megtartása, valamint a generációk együttműködésének támogatása ma már kulcsfontosságú szempontok a belsőépítészeti tervezés során.

De vajon tényleg ennyire megváltoztak irodáink igényei és lehetőségei?

Tudatos döntések a jól működő iroda kialakításhoz

Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy a jól működő, sikeres irodatér kialakítását a szervezetek szükségleteinek módszeres feltérképezése és megértése előzi meg. Az igények és adatok birtokában tudatos döntéseket hozhatunk, és olyan elrendezést és belsőépítészeti megoldásokat alakíthatunk ki, amelyek támogatják a vállalkozások munkamódszereit.

Fotó: Kinnarps Hungary
Fotó: Kinnarps Hungary

„Az, hogy egy iroda vagy munkatér jól működik-e attól függ, hogyan tud alkalmazkodni a benne dolgozó kollégák igényeihez, munkakultúrájához. Egy tudatosan tervezett irodai landscape-ben nem kell üres tárgyaló után kutatni, a folyosón telefonálni és a hibrid működés nehézségei is könnyen kiküszöbölhetők. Számos kérdést fel kell tennie a cégeknek, például: csendes-zajos zónák aránya és elhelyezkedése, hogyan ösztönözzük mozgásra a kollégákat, milyen legyen a fókuszált és a csoportos munkavégzésre alkalmas terek aránya vagyis, hogy hogyan képezzük le a szervezeti igényeket.”

– mondja Turóczi Ildikó, a Kinnarps Hungary operatív és értékesítési vezetője.

Az emelkedő ingatlan- és energiaárak valamint a hibrid működés is komoly dilemma elé állítja a vállalkozásokat, mielőtt újabb 5 évre elköteleződnek. Dönteni kell arról, hogy csökkentsék az irodaterüket, vagy meghagyják ugyanakkorának és áttervezzék a megváltozott igények szerint. Bebizonyosodott, hogy a munkahelyi kultúra megteremtése nem választható el a közösségépítéstől, és az is egyre nyilvánvalóbban látszik, hogy akik nem foglalkoztak ezzel, azoknak most nagyot kell ugrani, ha vissza akarják csábítani a dolgozóikat.

A hibrid működésnek köszönhetően tisztán látszik az a tendencia, hogy egyre kevesebb a dedikált munkahely, a desk sharing pedig a reneszánszát éli. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az igény a személyes tárolásra. A hagyományos irodai tárolók legtöbbször sok helyet foglalnak és más funkciót eddig nem igazán töltöttek be. A digitalizáció felerősödésével azonban olyan megoldások kerültek előtérbe, amikor kis változtatással más rendeltetésre is alkalmasak lehetnek. A Capacity, a Kinnarps tárolóbútor szériája az irodai tárolás új generációját képviseli: kis átalakítással úgy hozhatók létre belőle tároló egységek, hogy azok közösségi bútor, öltöző, pad, fotel, telefonáló sarok, tárgyalóasztal szerepét is betölthetik.

Fotó: Kinnarps Hungary
Fotó: Kinnarps Hungary

Innovatív tervezés a munkahelyi hatékonyság és környezetvédelem jegyében

Az ESG ma az egyik legnépszerűbb téma az irodapiacon. A tudatos vállalkozások egyre inkább előnyben részesítik azokat a belsőépítészeti megoldásokat, amelyek fenntarthatók, ergonomikusak és ügyfélspecifikus megoldásokat is kínálnak.

Az élenjáró cégeknek már nem csak az számít, hogy a bútorgyártók újrahasznosított anyagokból dolgozzanak, választásukat az alapján is mérlegelik, hogy a gyártás során körforgásos megoldásokat alkalmaznak-e, és vizsgálják azt is, hogy a felhasznált alapanyagok a beszerzéstől a gyártási folyamatokon át a termékek életciklusának végéig környezetbarátok legyenek.

Egyre nagyobb fókuszált kap az irodabútor választásnál, hogy a termékek tartósak legyenek és hosszú távon támogató megoldásokat kínáljanak azaz rugalmasak, megújíthatók, frissíthetők és felújíthatók legyenek. A modern irodákban előtérbe kerül az adaptív, multifunkcionális bútordesign, amely amellett, hogy támogatja a vállalatokat a változó munkakörülményekhez való alkalmazkodásban, segít a fenntarthatósági célok elérésében is.

Intelligens színhasználat – természet ihlette munkahelyek

Az elrendezés, a bútorok, az akusztika, a megvilágítás és a szellőzés mellett a színek megválasztása is túlmutat a vállalati arculat és a „wow” faktor megteremtésén.

„Természetesen jó, ha kommunikálunk a színekkel, például funkciókat, különböző osztályokat jelzünk vele, ugyanakkor ugyanilyen fontos lenne, hogy egy konzisztens hangulatot teremtsünk. A színek nem csupán esztétikai jelentőséggel bírnak, hanem befolyásolják a tapasztalatainkat, viselkedésünket, a munkatér hangulatát és a dolgozók teljesítményét is. A meleg színek elősegítik a társas interakciókat, míg a hideg tónusok fokozzák a koncentrációt, így optimalizálják a munkahelyi hatékonyságot és jólétet.”

– ismerteti Sebestyén Diána, a Kinnarps Hungary üzletfejlesztési vezetője.

Fotó: Kinnarps Hungary
Fotó: Kinnarps Hungary

A színek tudatos használata mellett a természettel való kapcsolat is alapvető igénnyé vált a modern irodaterekben. Számos kutatás jutott arra az eredményre, hogy a természeti környezet beemelése a terekbe csökkenti a stresszt és fokozza a munkamorált. A biofil tervezés filozófiája szerint a természetes elemek, mint a fény, a növények és a természetes anyagok használata javítja a dolgozók jóllétét és növeli a produktivitást.

Összegezve, ha a sikeres iroda kialakításának titkát keressük a következő három tippet mindenképpen érdemes megfontolni:

  1. Elengedhetetlen, hogy alaposan megismerjük és megértsük a szervezetek igényeit, és ezek alapján tudatos döntéseket hozzunk.
  2. Alapvető fontosságú, hogy jó minőségű, fenntartható és rugalmas megoldásokat válasszunk, amelyek hosszú távon támogatják a vállalkozások működését.
  3. Ne feledkezzünk meg róla, hogy az irodai design nem csupán egy költség, hanem egy befektetés, amely hozzájárul a munkavállalók jóllétéhez és a vállalat hatékonyságához.

Az iroda jövője tehát az adaptív és fenntartható megoldások irányába mutat, amelyek nem csupán a munkahelyi hatékonyságot, hanem a dolgozók jóllétét is támogatják. Az innovatív design és a tudatos tervezés kulcsfontosságú szerepet játszik a vállalati célok elérésében és a tehetségek megtartásában. Végső soron, az irodatér sikeressége a változásra való felkészültségben és a rugalmasságban rejlik.

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Kinnarps Hungary

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!