Kutya helyett farkas, papagáj helyett bagoly – ez lesz a jövő? (x)

2024. május 15. – 10:55

Kutya helyett farkas, papagáj helyett bagoly – ez lesz a jövő? (x)
Kép: WWF Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Képzeld el, hogy a kutyádnak osztogatod a jutalomfalatokat vagy a macskáddal pihensz a kanapén – mindennapos apró örömök. Most képzeld el ugyanezt farkassal vagy medvével, netán azt, hogy egy bagollyal kell megosztanod az erkélyedet vagy egy vidrával a fürdődet. De miért költözne be hozzánk egy vadon élő állat?

Mit szólnál hozzá, ha egy farkas várna otthon minden nap munka után, vagy vacsora közben egy medve nézné ki a falatot a szádból? Eltérő szokásaink miatt valószínűleg nem tudnánk zökkenőmentesen együtt élni, de miért is lenne erre szükség? Hiszen mindenkinek megvan a maga élőhelye. Vagy mégsem?

Most képzeld el azt, hogy évről évre kisebb és rosszabb helyre kell költöznöd: folyton csökken az élettered, egyre több zajjal és zavaró tényezővel találod szembe magad. Manapság ugyanis ezzel szembesülnek a vadon élő állatok, hiszen élőhelyeik folyamatosan romlanak – rossz az erdők természetességi állapota, az ország védett erdeiben is zajlik faanyagtermelés, az egykori hazai vizesélőhelyek több mint 90%-a mára eltűnt, folyóinkat pedig szűk árterekre szorítottuk vissza.

Ilyen egy vadállattal élni

Teszt jelleggel ismert emberek fogadtak be olyan állatokat, akiknek megszűnt a természetes élőhelye: Stumpf Patrik például egy barnamedvével osztotta meg a nasiját, Eke Angéla szintén egy medvével sziesztázott, Bach Kata és Öcsi kutya egy farkast próbáltak az életükbe fogadni, Csepelyi Adrienn pedig egy uráli bagollyal osztja meg a mindennapjait. Bár más-más fajokról van szó, közös bennük, hogy az együttélés finoman szólva se volt egyszerű és konfliktusmentes. Nem csoda, hiszen ezeknek az állatoknak nem a közvetlen közelünkben van a helyük.

Kép: WWF Magyarország
Kép: WWF Magyarország


Mindez persze csupán fikció. Egy valami azonban valós, és a kezelése egyre sürgetőbb: természetes környezetünk – erdeink, vizeink – állapota romlik, így ezeknek az állatoknak az élőhelye eltűnőben van.

Mit tehetünk?

A természet védelme érdekében rendkívül fontos, hogy a cégek, kormányok és az egyének is felelős döntéseket hozzanak, és minden szinten kiemelt szerepet kapjon a fenntarthatóság. Magánszemélyként egy ilyen döntés lehet az, hogy adó 1%-unkat a természet megóvásának szenteljük. A WWF Magyarország több mint három évtizede dolgozik a hazai természetes élőhelyek megóvásáért és helyreállításáért, a civil szervezetnél jelenleg is több mint 30 természetvédelmi projekt fut – többek között azzal a céllal, hogy az erdők és folyók, vizesélőhelyek természetessége javuljon, és a vadon élő állatok zavartalanul tudjanak saját otthonukban élni. Hiszen nekünk, embereknek és nekik is így a legjobb.

Ajánld fel adó 1%-odat a WWF Magyarország számára!

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a WWF Magyarország Alapítvány

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!