Így fejleszd magad a sikeres karrierért! (x)

2024. január 25. – 11:00

Így fejleszd magad a sikeres karrierért! (x)
Fotó: Európai Bizottság

Másolás

Vágólapra másolva

EU-s statisztikák szerint Magyarországon 2021-ben a felnőtt lakosság mindössze 5,9%-a vett részt képzési programokban, ami messze elmarad az európai uniós 10,8%-os átlagtól. Emellett a lakosság csupán 49%-a rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel. A mutatók jelentőségét az adja, hogy a fiatalok tanulását célzó lehetőségek és a – hazánkban igen népszerűtlen – felnőttképzések egyaránt hozzájárulnának egyfelől egyéni szinten az eredményes szakmai pályához, másrészt tágabb perspektívában Magyarország globális versenyképességéhez. Az Európai Unió készségfejlesztési programjai segítséget nyújtanak a karrierépítéshez – munkavállalói és vállalkozói oldalról egyaránt. A szakmai siker egyik alapköve ugyanis a meglévő képességek fejlesztése és új készségek elsajátítása.

Magyarország hátrányban a készségfejlesztés terén

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2021. évi mutató (DESI) alapján az EU 27 tagállama közül hazánk csak csupán a 23. helyen áll a „humán tőke” dimenzióban. A lakosság alig fele (csupán 49%-a) rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ez az arány az alacsony iskolai végzettségűek és jövedelműek körében pedig még alacsonyabb, Magyarország tehát lemaradófélben van a digitális átállás tekintetében. Hazánkban emellett kihívást jelent a felnőttképzésben való alacsony részvétel is, melynek aránya közel 6%-kal marad el az EU-s átlagtól.

Fontos felismerni a készségfejlesztés jelentőségét és lehetőséget biztosítani új képességek elsajátítására. A képzett munkaerőbe történő befektetés ugyanis hosszútávon nemcsak a termelékenység és a GDP növelésében járhat pozitív eredménnyel, hanem a társadalmi jóléthez is aktívan hozzájárulhat.

Fotó: Európai Bizottság
Fotó: Európai Bizottság

Könnyedén elérhető EU-s programok a karriercélok megvalósításáért

Mit tehetünk a szakmai munkaerőhiány ellen? Hogyan segíthetünk azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő készségekkel? Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a szakmai pályafutásuk kezdetén álló fiatalok vagy a karrierváltáson gondolkodók számára?

Az Európai Unió szinte minden élethelyzet, képzési szint és karriertípus esetén lehetőséget nyújt a fejlődésre.

  • Az ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve, azaz: „Tűzz ki célt magad elé, tanulj, fejleszd készségeidet, érvényesülj!”) elnevezésű uniós kezdeményezés a nem foglalkoztatott, és oktatásban vagy képzésben sem részesülő, 18–29 éves hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi beilleszkedését támogatja képzés és tapasztalatszerzési lehetőség biztosításával.
  • A 30. életévüket még be nem töltött fiatatok elhelyezkedését segíti az ifjúsági garancia, mely gondoskodik arról, hogy tanulmányaik befejezését vagy egy esetleges munkahelyvesztést követően négy hónapon belül minőségi állásajánlatot kapjanak, illetve továbbképzésben részesüljenek.
  • A Europass rendszer a munkakeresés első lépéseként segít egy önértékelő eszközzel felmérni az aktuálisan meglévő készségeket, majd ajánlásokat is tesz bizonyos tanfolyamok elvégzésére. A rendszerrel emellett modern, online, naprakész önéletrajzot is van lehetőség készíteni.
  • A vállalkozástulajdonosok is elérhetik célkitűzéseiket, hiszen az EU által finanszírozott programok és képzések segíthetnek a versenyképesség növelésében a munkavállók készségeinek fejlesztése által. A programok olyan hiánykészségek pótlására biztosítanak lehetőséget az alapvető digitális készségeken túl, mint a mesterséges intelligencia alkalmazása, a kiberbiztonsági ismeretek vagy az adatfeldolgozás.

A Készségek Európai Évének alkalmából az Európai Unió számos lehetőséget hirdet minden európai polgár számára, hogy fejlesszék meglévő készségeiket vagy szerezzenek újakat.

Az EU által támogatott készségfejlesztő programok segítségével mindenki megtalálhatja a képzettségének és élethelyzetének megfelelő képzést, amely elősegítheti kívánt karrierútjának elérését. Az elérhető lehetőségekről ezen a weboldalon lehet tájékozódni.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője az Európai Bizottság.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!