A túl sok és rosszul szedett antibiotikum rengeteg problémát okoz (x)

2023. december 7. – 10:59

A túl sok és rosszul szedett antibiotikum rengeteg problémát okoz (x)
Andrea Ammont – forrás: ECDC

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel évente több mint 35 000 ember veszti életét az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzések miatt az EU-ban, Izlandon és Norvégiában, ezeknek a fertőzéseknek a közegészségügyre gyakorolt hatása az influenza, a tuberkulózis és a HIV/AIDS együttes hatásához mérhető. Halad az EU a 2030-as célok teljesítése felé az antibiotikum-rezisztencia csökkentésében?

Az antibiotikum-rezisztencia a baktériumok azon képessége, hogy ellenállnak az elpusztításukra alkalmazott antibiotikumok hatásának. Ennek az egészségügyi problémának a fő oka az antibiotikumok nem megfelelő és túlzott használata a gyógyászatban és a mezőgazdaságban, valamint a fertőzések megelőzésére és leküzdésére irányuló higiéniai intézkedések elégtelensége az egészségügyi intézményekben és a lakosság körében. Mivel ezek a gyógyszerek egyre kevésbé hatékonyak, a gyakori fertőzések kezelése egyre nagyobb kihívást jelent, ami elhúzódó betegségekhez, súlyos esetben pedig halálhoz vezet.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss adatai szerint az antibiotikum-rezisztencia éves költsége az EU-ban és az Európai Gazdasági Térségben megközelíti a 11,7 milliárd eurót. Ez a szám az egészségügyi többletkiadások (6,6 milliárd EUR) és a korai halálozások vagy hosszú betegszabadságok miatt csökkent munkaerő-piaci aktivitás okozta gazdasági veszteségek (5,1 milliárd EUR) összege.

Andrea Ammont – forrás: ECDC
Andrea Ammont – forrás: ECDC

A növekvő közegészségügyi probléma megoldására tett összehangolt erőfeszítés keretében 2023 júniusában tanácsi ajánlást fogadtak el az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemről, ideértve öt, 2030-ig elérendő célértéket a 2019-es kiinduló adatokhoz képest, amelyek konkrét, mérhető célokat tűznek ki az EU és az egyes tagállamok számára.

Bár 2019 óta egyes területeken történt némi előrehaladás, a legújabb adatok arra utalnak, hogy az antimikrobiális rezisztencia továbbra is nagy kihívás az EU-ban és az EGT-ben. A 2030-ra kitűzött célok eléréséhez fokozott erőfeszítéseket kell tenni a szükségtelen antibiotikum-használat csökkentésére, valamint a fertőzések megelőzésére és leküzdésére.

Az EU-ban tovább romlott a helyzet a karbapenem-rezisztens Klebsiella pneumoniae okozta fertőzések terén. A baktérium által okozott véráramfertőzések előfordulása 2019 és 2022 között csaknem 50%-kal nőtt. Ez ellentétes azzal a céllal, hogy 2030-ig 5%-kal csökkentsük ezen fertőzések számát. Ez a tendencia azért is aggasztó, mert nagyon kevés hatékony antibiotikum áll rendelkezésére az ilyen fertőzésben szenvedő betegek kezelésére. Sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a kórokozó további terjedését az EU-ban, és megfordítsuk a jelenlegi tendenciát.

Bizakodásra ad okot, hogy két területen jelentős javulás történt: a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okozta véráramfertőzések előfordulása 2019 és 2022 között 12,2%-kal csökkent, ami közel áll a 15%-os csökkentési célszinthez. Hasonlóképpen a harmadik generációs cefalosporin-rezisztens Escherichia coli okozta véráramfertőzések előfordulása ugyanebben az időszakban 16,8%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy az EU már elérte a 10%-os csökkentési célszintet.

Az antibiotikumok teljes emberi fogyasztása (a lakossági és a kórházi ágazatokban együttesen) 2019 és 2022 között 2,5%-kal csökkent, ami lassú előrehaladást jelent a 2030-ra kitűzött 20%-os csökkentési célszint felé. A 2020-as és 2021-es példátlan mértékű csökkenést követően a fogyasztás 2022-ben újra megnövekedett. Ez arra utalhat, hogy a téli légúti kórokozók terjedése, a közösségi érintkezések, a higiéniai szokások és az antibiotikum-felírási gyakorlatok most hasonlóak lehetnek a Covid-19-világjárvány előtti állapotokhoz.

Csak kilenc uniós tagállam érte el vagy haladta meg azt a célt, hogy az antibiotikum-fogyasztás 65%-a a WHO AWaRe antibiotikum-osztályozása szerint az „Access” (Hozzáférés) csoportba tartozzon, míg az EU összességében 59,8%-os arányt ért el. Az ebbe a csoportba tartozó antibiotikumoknak kell az első választásnak lenniük a gyakori fertőzések esetén, mivel kisebb mértékben járulnak hozzá az antimikrobiális rezisztencia kialakulásához. Ezen a területen további erőfeszítésekre van szükség a fogyasztási szokásoknak az ajánlott célszinthez való közelítése érdekében.

Andrea Ammont – forrás: ECDC
Andrea Ammont – forrás: ECDC

Sürgős intézkedések nélkül a jövőben azzal nézhetünk szembe, hogy számos orvosi eljárás (pl. sebészeti beavatkozások, szervátültetések, rákkezelések) biztonságos elvégezhetősége veszélybe kerül, mivel ezeknek a beavatkozásoknak részét képezi a hatékony antibiotikumokkal végzett kezelés. Az egészségügyi intézményekben megnövekedhet az antibiotikumoknak ellenálló fertőzésekkel küzdő betegek száma, ami túlterhelheti az erőforrásokat és fokozhatja a speciális ellátások iránti igényt. Ez elhúzódó kórházi tartózkodáshoz, növekvő egészségügyi költségekhez és a betegségek vagy korai halálozáok miatti termelékenység csökkenéséhez vezethet, ami jelentős gazdasági terhet ró az egyénekre, a családokra és a társadalmakra.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ hangsúlyozza, hogy erőteljesebb beavatkozásokra és intézkedésekre van szükség az antimikrobiális rezisztencia kezelésére különböző területeken, mint például az antibiotikumok körültekintő használata, a fertőzések megelőzése és leküzdésére, a kutatás és innováció, az antibiotikum-rezisztencia nyomon követése és az antibiotikum-fogyasztás felügyelete, valamint a szektorokon átívelő, „Egy egészségügy” („One Health”) nemzeti cselekvési tervek végrehajtása. Az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása és a 2030-as célok elérése sürgős és kollektív kötelezettség. Mindannyian felelősséggel tartozunk érte.

A célok

Az EU teljes egészére vonatkozó, 2030-ig elérendő ajánlott célok a következők:

  • a karbapenem-rezisztens Klebsiella pneumoniae okozta véráramfertőzések előfordulásának csökkentése 5%-kal;
  • a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okozta véráramfertőzések előfordulásának csökkentése 15%-kal;
  • a cefalosporin-rezisztens Escherichia coli okozta véráramfertőzések előfordulásának csökkentése 10%-kal;
  • az antibiotikumok teljes emberi fogyasztásának csökkentése 20%-kal;
  • annak biztosítása, hogy az antibiotikumok teljes emberi fogyasztásának legalább 65%-a a WHO AWaRe osztályozása szerint az „Access” (Hozzáférés) csoportba tartozzon.

Európai Antibiotikum Nap

Az Európai Antibiotikum Nap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által koordinált európai egészségügyi kezdeményezés, amely platformot és támogatást biztosít az antibiotikumok körültekintő használatával kapcsolatos nemzeti kampányoknak. A nap alkalmából minden év november 18-án vagy ehhez közeli napon nemzeti kampányokat tartanak. Az Európai Antibiotikum Napot az Egészségügyi Világszervezet Antimikrobiális Tudatosság Világhetével partnerségben szervezik. További információért látogasson el a http://antibiotic.ecdc.europa.eu weboldalra.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a ICF Next (SA).

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!