Növekszik a kisállatok száma, miközben egyszerűsödik az állattartás (x)

2023. november 2. – 11:00

Növekszik a kisállatok száma, miközben egyszerűsödik az állattartás (x)
Fotó: Bolt HTX Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

Európában folyamatosan nő a házikedvencek száma, ezzel párhuzamosan az állattartással járó nehézségek kiküszöbölésére is egyre több helyen érhetőek el különböző szolgáltatások. Ennek ellenére még ma is sokan félnek egy kisállattal közös élettől.

Az elmúlt években jó néhány kutatás alátámasztotta, hogy a kisállattartás szoros kapcsolatban áll a mentális egészségünk megőrzésével. A statisztikák szerint a kontinensünkön élők egyre nagyobb számban tapasztalhatják meg az örömforrásnak ezt a típusát: az Európai Állateledel-ipari Szövetség (FEDIAF) tavalyi elemzése alapján 2022-ben már 340 millió háziállatot tartottak Európában, főként macskákat (127 millió) és kutyákat (104 millió). Ha csak az Európai Unión belüli országokat vizsgáljuk, akkor a macskával és kutyával rendelkező háztartások aránya mindkét állat esetében 25 százalék. Kelet-Európa vezeti a dobogót a legalább egy kutyával rendelkező országok között: Lengyelország az élen 49%-kal, majd Románia (43%) és a Cseh Köztársaság (42%) következik. A legalább egy macskát tartó háztartások esetében Románia 48%-on áll, Lengyelország 40%-on, Magyarország pedig 35%-on.

Nem állunk rosszul tehát a hajlandóságot illetően, ugyanakkor a menhelyek szakértői szerint sokan anélkül vágnak bele az állattartásba, hogy átgondolnák a kiskedvenccel való közös élet velejáróit. A szakemberek úgy látják, hogy sokkal jobb helyzet, amikor valakit az évtizedes rossz társadalmi beidegződések és a szülőktől örökölt prekoncepciót tartanak vissza, mert ezek egy kis tudatosítással felülírhatók.

Fotó: BOLT HTX Kft.
Fotó: BOLT HTX Kft.

Az állattartás idő- és helyigényes elfoglaltság. Sétáltatni, etetni, gondozni kell az állatokat, sőt, egy kisebb lakás esetén az elhelyezés is nehézséget okozhat. Az örökbefogadási tanácsadók szerint ilyenkor érdemes kistestű, kis mozgásigényű kutyát vagy benti macskát választani. Velük ugyanúgy foglalkozni kell, de erre ma már számos profi szolgáltatás elérhető.

Az állattartás költséges. Kedvencünknek szüksége van élelemre, orvosi ellátásra, játékokra. Mindez hosszútávú elköteleződést kíván. A szakértők szerint érdemes először kipróbálni az önkénteskedést, ha valaki még nem érzi teljesen késznek magát a feladatra.

Egy kiskedvenc sok örömöt ad, de lemondásokkal is jár. Ilyen például, hogy haza kell érni időben, és nem utazhatunk bármikor bármerre. Egy többnapos út esetén korábban az ideiglenes pótgazdi tűnt a legjobb megoldásnak, de ma már némi keresgéléssel akár egy hosszabb nyaralást is kutyabaráttá tehetünk. A tendencia azt mutatja, hogy egyre több vendéglátóegység fogadja szívesen a négylábúakat. Az állatokkal való közlekedés szintén leegyszerűsödött, és a tömegközlekedés sem tartogat már annyi nehézséget, mint pár éve. Feltéve, ha betartjuk a közlekedésszervező alapvető szabályait. A taxitársaságok is egyre inkább nyitnak a gazdik felé, és bár itt még vegyes képet mutat a személyszállítási piac, a modern szolgáltatóknál alapvető feltétel az állatbarát megközelítés.

A Bolt hisz abban, hogy az utazás mindenkié, ezért egyre több, kisállat kategóriába tartozó autó közül választhatunk a taxi megrendelésekor. Október 4-én, az állatok világnapján egy jótékonysági kezdeményezést is indított a szolgáltató, amelynek keretein belül a kutyával taxizókat ünnepelte, és közel 100 ajándékcsomagot sorsolt ki aznap a kisállat kategóriás Bolt autóval utazók között. Emellett az Instagram oldalukon hetente az Árvácska menhely egy-egy örökbefogadásra váró lakóját mutatják be, és ha a posztolt állatot örökbe fogadják, extra felajánlásként a hazaszállítást is a Bolt biztosítja.

A BOLT Business szolgáltatást a Telex szerkesztősége is használja munkája megkönnyítésére.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a BOLT HTX Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!