Katonák és indiánok lepték el a Budai Várat! (x)

2022. november 28. – 11:15

Katonák és indiánok lepték el a Budai Várat! (x)

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új, Kádár (játék)katonái című időszaki kiállítása a Kádár-korszak hadi tematikájú játékait mutatja be, néz a történelmi háttér mögé, keresi a kapcsolatot a játékgyártás és a tömegkultúra között. Négyszáz nm-en megtalálhatóak itt az 50-60-as évek háborús tematikájú játékain át a 80-as évek fröccsöntött játékai is, de külön teret szentel a tárlat az amerikai western és indián, valamint a középkori várak és hősök ihlette játéktárgyaknak is. A kiállítás több egységen keresztül mutatja be, hogy miként formálódtak a világpolitikai változások, illetve az ipari újítások hatására a játékfigurák.

1945 után robbanásszerűen terjedtek el a világban az olcsó műanyagjátékok, ez tette lehetővé, hogy már ne csupán a tehetősebb polgári családok gyermekei játszhassanak az apró figurákkal. A BTM Vármúzeum új időszaki kiállítása több megközelítésből mutatja be a játékok forradalmát a világ számos országában.

A látogatók megismerhetik a 1930-as és ’40-es évek Magyarországának erős német hatással bíró játékpiacát, amelyre jellemző, hogy Hitler hadigépezetével együtt fejlődött. A kiállításon találkozhatunk egy komplett első világháborús német hadseregből és gépparkból álló csatatérrel.

A tárlat bemutatja továbbá a II. világháború utáni – a világpiacon megjelenő – figurák, az amerikai tömeggyártott, valamint az európai kézzel festett játékok közti minőségbeli különbségeket. Feltételezhetően ezeket az amerikai játékfigurákat sokan ismerik, hiszen a „green army men”-ekkel még a legfiatalabb korosztály is találkozhatott pl. a Toy Story-mesefilmekben.

A kiállítás készítői önálló szekciót szenteltek, hogy bemutassák a különböző országokban gyártott játékok fejlődéstörténetét és történelmi eposzait. Megtudhatjuk, hogyan és miért csupán a 80-as években kezdődött meg a külföldi mintákból hazánkban megjelenő játékok térhódítása, valamint megismerkedhetünk Schenk Károly munkásságával és a hazai játékiparban játszott hatalmas szerepével, például azon a 445 figurából álló Schenk-terepasztalon keresztül, amely a kenyérmezei csatát szemlélteti.

fotó: Medve Balázs
fotó: Medve Balázs

A western enteriőrbe lépve egy vadnyugati szalonban találják magukat a látogatók, ahol megismerkedhetnek olasz, spanyol, német és természetesen magyar gyártmányú összeállításokkal is. A szénabálák között a szalon asztalain találhat a látogató indiánokat, cowboyokat, postakocsikat vagy akár szállókat.

Fotó: Medve Balázs
Fotó: Medve Balázs

A kiállítás végén megelevenedik egy középkori mesevilág. Míg nyugaton a karaktereket az erős nemzeti identitás szerves részeként saját középkori világukból merítették a játékkészítők, itthon a szocialista éra cenzúrája miatt végül főként külföldi – angol és amerikai – mesék, tévésorozatok ihlette játékok jelentek meg, ilyen volt többek közt a Robin Hood vagy Prinz Eisenherz. A kiállítás egy különleges, embernagyságú középkori, Schenk elemekből épült budai várral búcsúzik a látogatótól, amelyet azok a gyűjtők építettek meg a helyszínen, akik tárgyaik kölcsönzésével a kiállítás anyagához nagyban hozzájárultak.

Fotó: Medve Balázs
Fotó: Medve Balázs

A kiállítást azoknak ajánljuk, akik szeretnének nosztalgiázni, hiszen gyermekkorukat ezek a játékok határozták meg, de ajánljuk azoknak is, akik kedvelik a társadalomtörténet könnyedebb bemutatását, vagy akik néhány óra erejéig szívesen elmerülnének a western világába, vagy visszarepülnének a 20. század második felébe életnagyságú 2D-s tankok, korabeli filmplakátok vagy különböző terepasztalok segítségével.

A helyszínen változatos programok is lesznek – családi nap, szubjektív tárlatvezetések (történészek, művészettörténész, esztéta közreműködésével), filmklub, tematikus napok.

Vár mindenkit a BTM Vármúzeum kiállítása 2023.03.15-ig a Budavári Palota E épületében.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Budapesti Történeti Múzeum.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!