Néha jólesik egy Kőbányai, de meg kell ismerni a sörök izgalmas világát
Az Ízfokozó legfrissebb adásában Keve Marcival formabontó témával, nem étellel, hanem itallal foglalkozunk, méghozzá a sörrel. Nem csak az érdekelt minket, milyen sörök léteznek a világon azon a pár fajtán túl, ami közismert, de az is, mennyi lehetőség rejlik egy sör ízprofiljában, miért nem vagyunk sörös nemzet, és egyáltalán miért és hogyan érdemes különleges söröket kóstolni.
Vendégünk Rebák Tibor sörfőző, élelmiszermérnök, aki Svédországban és Skóciában is tanulta a szakmát, évek óta nemzetközi sörfesztiválokat szervez Budapesten és Koppenhágában tanítja a sörfőzést. Már az érdekes kérdés, miért szenteli valaki ekkora odaadással az életét egy habzó italnak, de nem csak erről lesz szó, hanem például a következőkről is:
- melyik alapanyag miért fontos a sörben?
- a kilencvenes évek, a rendszerváltás hatása a sörfőzésre,
- a kisüzemek történetének első hulláma, amikor még többszáz sörfőzde volt az országban,
- egyáltalán mitől kézműves a sör és miért fontos a mögötte álló sztori?
- mit számít az alkoholtartalom?
- a sör ízprofilja: keserűk, umami, kátrány-és földízek, savak, fűszerek,
- szabad-e koccintani sörrel?
- miért a világos sörök lettek a világ legnépszerűbb sörei?
És mit falatozzunk a sörhöz? Erre is vannak receptjeink!
Az Ízfokozó új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify és Apple Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!