Kenyér helyett nyers lisztet eszünk
2024. október 26. – 11:01
Itt a Telex gasztroműsorának, az Ízfokozónak legújabb epizódja, amelynek témája a kenyér. Az adásban Keve Marci műsorvezetőtársammal Mester Miklóst láttuk vendégül, aki a Pano, azaz az első olyan kenyérüzem (az indulásakor készült cikkünket itt lehet elolvasni) alapítója, ahol nagy mennyiségben állítanak elő olyan kovászos kenyereket, amikben nincs élesztő.
A beszélgetés során megpróbálunk sok kenyérrel kapcsolatos mítoszt, kérdést és félreértést tisztázni. Beszélgetünk többek között a következőkről:
- Mi a különbség az élesztős és a kovászos kenyér között, miért kell vadkovásznak hívnunk az élesztőmentes kenyeret?
- Miért olyan fontos tényező az idő?
- Mi szerepel a Magyar Élelmiszerkönyvben és minek kellene szerepelni?
- Hogyan alakult az emberek fejében a kenyér képe az utóbbi tíz évben?
- Mennyi munkaóra egy flat white és mennyi egy kovászos kenyér, mennyit kereshet a pék az egyiken és a másikon?
- Valóban olyan szeszélyes dolog a kovász, akár egy macska?
+ Marci 10:50-nél említ egy tanulmányt a kovász és a kézen lévő hámsejtek viszonyáról, amiről itt lehet többet olvasni.
Tavasszal jelent meg a Telex első szakácskönyve, az Elfelejtett magyar konyha, ami Jókai Mór egyik 1862-es ötlete alapján vesz végig több, mint 40 részben ismeretlen régi magyar receptet. A könyv megvásárolható a Telex shopban.
Az Ízfokozó új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify és Apple Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!