Kenyér helyett nyers lisztet eszünk

2024. október 26. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Itt a Telex gasztroműsorának, az Ízfokozónak legújabb epizódja, amelynek témája a kenyér. Az adásban Keve Marci műsorvezetőtársammal Mester Miklóst láttuk vendégül, aki a Pano, azaz az első olyan kenyérüzem (az indulásakor készült cikkünket itt lehet elolvasni) alapítója, ahol nagy mennyiségben állítanak elő olyan kovászos kenyereket, amikben nincs élesztő.

A beszélgetés során megpróbálunk sok kenyérrel kapcsolatos mítoszt, kérdést és félreértést tisztázni. Beszélgetünk többek között a következőkről:

  • Mi a különbség az élesztős és a kovászos kenyér között, miért kell vadkovásznak hívnunk az élesztőmentes kenyeret?
  • Miért olyan fontos tényező az idő?
  • Mi szerepel a Magyar Élelmiszerkönyvben és minek kellene szerepelni?
  • Hogyan alakult az emberek fejében a kenyér képe az utóbbi tíz évben?
  • Mennyi munkaóra egy flat white és mennyi egy kovászos kenyér, mennyit kereshet a pék az egyiken és a másikon?
  • Valóban olyan szeszélyes dolog a kovász, akár egy macska?

+ Marci 10:50-nél említ egy tanulmányt a kovász és a kézen lévő hámsejtek viszonyáról, amiről itt lehet többet olvasni.

Tavasszal jelent meg a Telex első szakácskönyve, az Elfelejtett magyar konyha, ami Jókai Mór egyik 1862-es ötlete alapján vesz végig több, mint 40 részben ismeretlen régi magyar receptet. A könyv megvásárolható a Telex shopban.

Az Ízfokozó új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify és Apple Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!