Közel 3 milliárd forint állami támogatást biztos kap a magyar A sólyom végveszélyben

2024. június 19. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges katonai hadműveletről készül akciófilm a Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával, amire a kormány egyedi kormányhatározat alapján 1,067 milliárd, a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága 1,7 milliárd forintot ad. A közel 3 milliárd forintos állami támogatásból, Operation Sámán munkacímmel készülő film jövőre érkezik a mozikba, Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak) rendezésében, producere Lajos Tamás, operatőre pedig Dobos Tamás lesz.

„A fikción alapuló történetben magyar katonák hősiesen kiszabadítanak több száz embert egy háború sújtotta városból” – olvasható az NFI a közleményében.

„Filmünk a valóságból inspirálódva fiktív azaz kitalált, játékfilmes elemekkel színezi azt, és a cselekmény középpontjába egy magyar orvosnőt helyez. A történet során párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbálók elkeseredett menekülésével. A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend – a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról” – írta a stáb a készülő filmről.

A forgatás augusztus elején kezdődik, főként magyarországi helyszíneken.

Azt már márciusban lehetett tudni, hogy megfilmesítik az Operation Sámánt, azaz a 2021-es kabuli mentőakciót, aminek során 540 embert mentettek ki az Afganisztánt rendkívül gyorsan uralmuk alá hajtó tálibok elől a magyar katonák, a Nemzeti Filmintézet már két adag támogatást, 7,5 millió forintot is megítélt az akkor még nagyon korai szakaszban járó filmnek. Akkor még nem lehetett tudni, hogy akció vagy dokumentumfilm lesz-e, de most kiderült, hogy az előbbi.

Nem ez az első film, ami a békepárti magyar kormány támogatásával készül, tavasszal jelent meg TV2 új heti produkciójának, a S.E.R.E.G. című sorozatának az előzetese, ami 2024 utolsó negyedévében debütálhat majd. A sorozat 865 milliós állami támogatásból, a Magyar Honvédséggel karöltve forog a Kálomista család tulajdonában lévő Megafilm, az Elk*rtuk mögött álló cég gyártásában.

Korábban részletesen is írtunk arról, hogy a magyar film csak szeretné azt a népszerű propagandát, ami Kínának megvan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!