Film készül a magyar hadsereg 2021-es afganisztáni mentőakciójáról

2024. március 18. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Megfilmesítik az Operation Sámánt, azaz a 2021-es kabuli mentőakciót, ami során 540 embert mentettek ki az Afganisztánt rendkívül gyorsan uralmuk alá hajtó tálibok elől a magyar katonák – írja a 24.hu. A lap szerint a Nemzeti Filmintézet már két adag támogatást is megítélt a még a nagyon korai szakaszban járó filmnek, eddig összesen 7,5 millió forintot.

A pénzre a Szupermodern Stúdió Kft. pályázott, és Lajos Tamás, a nehezen modellváltott SZFE kuratóriumi tagja lett a vezető producer. Lajos sikeres pályázó, kapott pénzt például a Post Mortemre, a Semmelweisre és a Hosszú Katinka-dokumentumfilmre is.

Azt nem tudni, hogy a szintén Operation Sámán munkacímen készülő film dokumentum- vagy játékfilm lesz-e, de a 24.hu információ szerint utóbbiról van szó. A Honvédelmi Minisztérium is besegít, katonai szaktanácsot adnak az alkotóknak. Arról nem adtak információt, hogy finanszírozzák-e a filmet, és ha igen, mekkora mértékben.

2021 nyarán a NATO-tagországok csapatai kivonultak Afganisztánból, ami miatt a Tálibok szinte egyik hétről a másikra átgázoltak a helyi katonákon, és uralmuk alá hajtották az országot. Rengetegen akartak elmenekülni, de szinte az összes kivonuló ország káoszosan menekítette ki katonáit, és nagyon sok olyan afgánt hagytak hátra, akik évekig segítették a szövetségeseket, így jó eséllyel számíthattak tálib megtorlásra.

Az Operation Sámán során 540 embert mentettek ki a magyar katonák, volt köztük magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgár is. Arra a kérdésre, hogy miért ezt a nevet kapta a művelet, Ruszin-Szendi Romulusz akkori főparancsnok ezt válaszolta:

„Ne kérdezzék, hogy miért. „(A különleges műveleti katonák mondták, hogy – szerk.) ebben most nem voltunk kreatívak. Nem is sokat gondolkoztunk rajta.”

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!