Katinka, a film, ami a bajnoknőnek terápia volt

2022. május 9. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kerül a mozikba a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáról készült életrajzi film, amit hétfőn bemutattak a sajtónak. Vannak benne hiányosságok, de vannak benne fontos mondatok is, amik rávilágítanak az úszónő személyiségére és a siker árára.

Életrajzi filmet forgattak már Magyarországon sportolókról, például Balczó Andrásról vagy Egerszegi Krisztináról is, hogy csak két emblematikus sportolót említsünk. Mindketten visszavonultak már, amikor a gondolataikat, megpróbáltatásaikat megismerhettük. Az 1977-ben bemutatott Küldetés című filmben Balczó olyannyira szókimondó volt, hogy be is tiltották pár hétre a megjelenése után az alkotást. Az Egerszegiről készült Egerszegi című filmen generációk nőttek fel, Kapás Boglárka vagy Risztov Éva is szó szerint tud belőle idézni, annyiszor látták.

A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka is számtalanszor erőt merített belőle, amikor mélyponton volt, sőt még most is megnézi, ha éppen meginog az önbizalma. Okkal: a világverő Egerszeginek azt kellett feldolgoznia, hogy 1994-ben szó szerint a semmiből jövő kínai ellenfelek győzték le, akik ezzel a lendülettel el is tűntek. Neki ezt kellett helyre tenni a lelkében, hogy 1996-ban újra megnyerhesse az olimpiát.

Hosszú életéről úgy készült most egy 100 perces dokumentarista alkotás, hogy még nem vonult vissza. Mi több, 33 évesen nagy erőkkel készül a júniusi, budapesti világbajnokságra. Új célt talált, szeretne 100 érmet nyerni világversenyeken, most éppen 96-nál tart. Az lenne a teljes happy end, ha még négyszer láthatnánk őt a dobogón. Bevallotta, nem úgy edz, ahogy régebben, de még hisz abban, hogy egy-egy nagy döntőben biztosíthatja a helyét.

„Kétféle szülő lesz, ha majd megnézi ezt a filmet: az egyik, aki nem akarja, hogy élsportoló legyen a gyerekéből, a másik pedig, aki azt akarja, hogy a megpróbáltatások ellenére mégis élsportoló legyen belőle”

– maga az érintett jellemezte így a Katinka című filmet, ami kétéves korától kisebb-nagyobb ugrásokkal végigkíséri a pályáját.

Már kétévesen tudott siklani a vízen, állandóan a víz felé ment a családi nyaralásokon, első osztályos korában már rendszeresen úszott. Pontosan nem lehet tudni, hány éves volt, amikor az általános iskolájának a tévéjében egy szintén iskolás korú riporter azzal kommentált egy Hosszúval készült interjút, hogy „szegény Katinka”, mert nem csak első helyekkel gazdagodott, noha ez volt a különös ismertetőjegye.

Amerika faragott úszót belőle

A 2004-es olimpiára 15 évesen jutott ki, már a részvétele nagy szó volt, a szakemberek inkább Jakabos Zsuzsában látták a jövő nagy úszóját. Nem szerette az olimpikon szót, különösen nem, ha az egyik legjobb barátnője mondta az osztályból. A 2008-as olimpián nem jutott döntőbe 400 vegyesen, és ha akkor nincs egy amerikai ösztöndíj – a Los Angeles-i USC-n tanult pszichológiát –, vélhetően nincs a bajnok Katinka sem. Vagy ahogy a Nemzeti Filmintézet vezetője, Káel Csaba mondta, a szuperhős Katinka sem.

Az egyetemre most is elmentek forgatni, ez egy fontos állomás volt a készítésben, mert betekintést nyújt abba, mit tudott kiváltani egy magyar sportoló külföldön. Az amerikai egyetem ugyanis annyira büszke volt egykori tanítványára, hogy egy poszteren örökítették meg a hátúszását. Baján, ahol az első métereket megtette, nem látunk ilyet.

Amikor azt szoktuk mondani, hogy egy bajnok sorsából egy átlagember is tanulhat, hogy milyen nehézségeken kell keresztülmennie, akkor Hosszú életének ez egy fontos szakasza, mert itt, az egyetemen erősödött meg. Az utazás elején azt hitte, hogy tud angolul, de Los Angelesbe megérkezve rá kellett jönnie, hogy alig érti azokat, akik mellette úsznak, fel kellett írniuk egy táblára, mi következik, úgy értette csak meg. Mivel nem ment könnyen a beilleszkedés, elkeseredésében haza akart jönni, de a repülőjegye csak karácsonyra szólt. Időközben a szülei – Hosszú István válogatott kosaras, Bakos Barbara tanárnő – beszélték rá, maradjon még néhány hetet, adjon még esélyt önmagának, és legfőképp: ne adja fel. Ekkor hangzott el az a már a film előtt is ismert mondat, amit a szüleinek mond sírva a telefonba:

„Jó, jó, de nem nektek kell úszni.”

Összeszorította a fogait, és ott maradt, aminek meglett a gyümölcse, mert 2009-ben megszerezte első világbajnoki aranyérmét. És eközben felbukkant egy nagyon fontos magánéleti szál: megjelent az életében Shane Tusup, aki randizni hívta. Katinka edzője, Dave Salo azt tanácsolta neki, bárkivel randizhat, csak Shane-nel ne tegye. 2010-ben Magyarországon volt az Európa-bajnokság, ahol nyert a 4x200-as női gyorsváltó, amelynek tagjai közül mindenki a tenyerébe írta a szerelme nevét, Hosszú viszont csak annyit: titok.

Bakos Lászlóval, aki az edzésnaplóját mutatja neki – Forrás: InterCom
Bakos Lászlóval, aki az edzésnaplóját mutatja neki – Forrás: InterCom

A filmben a nagyapjával, az úszóedző Bakos Lászlóval együtt nézték végig, hogyan úszott a londoni olimpián, ahol azt gondolta, hogy harmadiknak ért célba, de csak negyedik lett 400 vegyesen. Nyerni ment, favorit volt, de még érem sem jutott neki. Könnyes lett a szeme a döntő alatt, a lelkében pedig mély nyomot hagyott, hogy edzője, Salo azt mondta neki, majd nyitsz Budapesten egy szépségszalont. Az edző erre egyébként nem is emlékezett, de összességében kimagasló motiváció lett ebből Hosszúnak.

Nem minden került bele

Bennem hiányt keltett, hogy a 2015-ös kazanyi világbajnokságról nem fedeztem fel egy képkockát sem,

noha akkor úszott először világcsúcsot, amit akkor többre tartott, mint az aranyérmeket, és még a medencében elérzékenyült.

Ezek az évek jelentették a csúcsot Hosszú pályafutásában. A 2016-os riói olimpián három aranyérmet nyert – Magyarország összesen nyolcat –, és egy ezüstöt, 2017-ben a budapesti közönséget örvendeztette meg két arannyal a világbajnokságon. 2017 végén viszont különvált Tusuptól. A szakítás idején Tusup annyit közölt, hogy migrénes fejfájása miatt nem utazott el a koppenhágai rövidpályás Eb-re, amit az egykori társak egyáltalán nem bántak, mert a gépies Katinka a régi önmaga lett, megszűnt a robotüzemmód, amibe a férje taszította. A társai visszakapták a cserfes Katinkát, akit megismertek. (Tusuppal való kapcsolata idején alig álltak szóba bárkivel.)

Kimaradt viszont a filmből, amikor Tusup 2018 januárjában, a Nemzeti Színházban tartott Év Sportolója Gálán magyarul olvasta fel beszédét, amiben bocsánatot kért tőle. Tusup a színpadon állt, Katinka a nézőtéren ült – ez akkor olyan hatást váltott ki, amiről nem túlzás azt mondani, hogy az egész ország erről a jelenetről beszélt. És persze mindenkinek megvolt a maga verziója arról, mi történt közöttük, mi okozta a válást. Katinka most a film bemutatója után annyit mondott, hogy Tusupot sokszor keresték az alkotók, de ő valamennyi felkérést elutasította. Felvételeket nagyvonalúan adott, de nyilatkozni semmiről sem akart. A film egésze egyébként olyan, amilyet Hosszú szeretett volna.

A sikernek ára van

Úszás nincs hihetetlen munka nélkül, remek ízelítőt kapunk abból, mit végzett el a medencén kívül. Az erőnléti edző egy Muhammad Ali-idézetre utalva fejezte ki ezt, azt állítva, hogy onnantól kezdődik az edzés, ha már fáj. Ali mondása szó szerint úgy szólt, hogy csak onnantól számolja a felüléseket, ha már fáj neki.

A filmben láthatjuk az első cikket, amiben Iron Ladynek nevezték el Hosszút Kínában még 2012-ben. Ekkor egyébként autogramot kért tőle a már olimpiai bajnok kínai Je Si-ven, pedig Katinkának ekkor még csak olimpiai érme sem volt. Hosszú üzemmódjának ez, az Iron-lét lett a lételeme, ő lett a sportolói alteregója. A világbajnokságok után rendre kérdeztem is tőle, hogy Katinka hol van. Az volt a válasza, a szállodában maradt a kis problémáival, a medencében a sebezhetetlen Iron Lady van.

Miután véget ért a szerelem, és már fel tudta dolgozni a Tusuppal való szakítást, 2020 nyarán nem véletlenül mondta el megkapó őszinteséggel egy még indexes interjúnkban, hogy a sikerek szépek voltak, de mint ember elveszett.

„Eszköz voltam, de az én céljaimat értük el”

– állapította meg most a filmben. Nem érezte magát nőnek, mert Tusup arról az oldalról közelített, hogy ő sportoló.

A 2019-es világbajnokságra úgy utazott ki Petrov Árpáddal, hogy meg akarta mutatni, Shane nélkül is valaki, nélküle is el tudja érni ugyanazokat az eredményeket. És ez össze is jött, 200 és 400 vegyesen is nyerni tudott. A koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpia viszont a legrosszabbkor jött neki. Elmondta a filmben, hogy súlyfelesleggel küzd, már nem megy úgy neki, ahogy régebben. Sőt, a nagyapja utal rá, hogy „te már nem úszod a 400 vegyest, nem nyomod úgy?”. A mondattal nagyon célba talált, mert már nem az a Katinka volt a medencében, mint akár csak egy évvel is korábban.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

2021 májusában ugyan úgy tűnt a hazai Európa-bajnokságon, hogy még egyszer megmutatja, mert az időszakhoz képes jó idővel nyert, de nem sokkal később az olimpián csak ötödik lett. Drámai képsorokat látunk ekkor. Érdemes nézni egyébként, hogyan változott a testbeszéde az összesen öt olimpiája során. A tokiói döntő után édesapja csak annyit jegyzett meg: szegénykém.

A filmet 75 napon át forgatták, 560 millió forintos állami támogatást kaptak rá – Lajos Tamás producer szerint már nincs olcsó dokumentumfilm, errefelé tart a világ. Lajos szerint ez volt élete legbonyolultabb filmje, mert a járvány miatt egy évet csúszott az olimpia, az előre betervezett versenyek elmaradtak. Köbli Norbert kreatív producer szerint meglepően jó lett, Káel Csaba szerint nincsenek elvárások, hogy mennyien nézzék meg, de szeretnék, hogy iskolások is lássák. Hosszú pedig mintegy zárszóként azt mondta, olyan volt ez neki, mint egy terápia, mert sok mindent kimondott, megfogalmazott a kamera előtt, amit kamera nélkül nem is mondott volna ki. Új szerelme, Gelencsér Máté is segítette ebben, aki teljessé tette az életét, és akivel a nyár végén összeházasodnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!