865 milliós állami támogatásból, a Magyar Honvédséggel karöltve forgat sorozatot Kálomista Gábor

2023. november 23. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

865 millió forintos állami támogatásból, a Magyar Honvédség együttműködésével forgat hatrészes sorozatot Kálomista Gábor producer cége – írja a hvg.hu. „A védett létesítmény” munkacímen futó sorozat forgatása november közepén kezdődött el.

A katonai témájú sorozatról október végén adott hírt a Magyar Honvédség, és Kálomista Gábor produkciós cége, a Megafilm. A minisorozat forgatókönyvírója az Elk*rtuk forgatókönyvét is jegyző Benda Balázs, a rendező Dombrovszky Linda. A produceri Kálomista Gábor és a felesége, Helmeczy Dorottya. A katonai sorozat megvalósítására július 20-án létrehoztak egy külön projektcéget, a Védett létesítmény Kft.-t is, aminek az ügyvezetője Helmeczy Dorottya. A társaság 100 százalékos tulajdonosa pedig a családi cég, a Megafilm Service Kft.

A sorozat megvalósítására a Magyar Nemzeti Filmintézet 865 millió forintot adott.

Az epizódonként 48-52 perces sorozat a színészek folyamatos katonai felkészítésével, a tervek szerint 15 forgatási helyszínen, több mint 130 stábtaggal és szereplővel készül 75 napon át. A Magyar Honvédség helyszíneket, és haditechnikai eszközöket (harcjárműveket, drónokat és helikoptereket) is biztosít, sőt, katonai szakértőt is ad: Pálinkás Szilvesztert, aki a hadsereg toborzókampányának is az arca, és szereplőként is feltűnik majd a sorozatban.

A sorozat főszereplője Csórics Balázs, a főbb szerepekben pedig mások mellett Kamarás Ivánt, Séra Dánielt, Balla Esztert látható lesz. Visszatér a képernyőre az első magyar honvédségi sorozat, az Angyalbőrben főszereplője, Mészáros Zoltán is.

A Megafilm ismertetője szerint a sorozat két szálon fog futni: „vígjáték az alapkiképzésről és kemény katonadráma egy élet-halál misszióról” és kirajzolódik benne „a katona uniformisa mögötti hús-vér, érző ember, akit – ha nem egyenruhát visel – csak a felesége ismer igazán”. Az egyik szál Győrbíró Zsolt alezredesről szól majd, a másik pedig a fiáról, aki „felelőtlen”, ezért az apja, „hogy megregulázza”, bevonultatja a Honvédség alapkiképzésére.

A honvedelem.hu cikke idézi Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert is, aki szerint „igazán egyedülálló projektről van szó, hiszen a mini széria által a nézők bepillantást nyerhetnek a katonák mindennapjaiba is, és még inkább alátámasztást nyerhet a sokszor említett mondat, miszerint a békéhez erő kell.”

A sorozat kapcsán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett a honvédelmi miniszterhez. Ebbe azt kérdezte: „Milyen anyagi és szakmai értéket ad hozzá a Magyar Honvédség ahhoz, a katonai toborzó kampányába illeszkedő filmsorozathoz, amelynek forgatása – a Nemzeti Filmintézet csaknem 900 milliós támogatásával – már zajlik az Elk*rtuk-ot is jegyző Kálomista Gábor cégével?”

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!