Újabb színészbaleset: súlyosan megsérült Besenczi Árpád a zalaegerszegi színház előadásán, leszakadt az ujja egy része

2023. november 18. – 13:48

frissítve

Újabb színészbaleset: súlyosan megsérült Besenczi Árpád a zalaegerszegi színház előadásán, leszakadt az ujja egy része
Besenczi Árpád az Indul a bakterház egyik zalaegerszegi előadásán – Forrás: Hevesi Sándor Színház

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosan megsérült péntek este a zalaegerszegi színház előadása közben Besenczi Árpád, írta az MTI. A Hevesi Sándor Színház színművésze és igazgatója az Indul a bakterház bakterját játszotta, amikor péntek este egy baleset miatt megsérült az ujja, ami miatt a darabot is félbe kellett szakítani.

A színház az MTI-vel azt közölte, hogy Besenczit kórházba szállították, de még aznap éjszaka hazaengedték, maradandó sérülése ellenére pedig kielégítő az állapota. Azonban a darab szombatra tervezett előadása elmarad, ezt a pénteki félbeszakadt előadással együtt januárban pótolják majd.

Frissítés 20:36: Besenczi az RTL Híradójának azt mondta, előadás közben beakadt a gyűrűje egy kiálló csavarba, és leszakadt az egyik ujjának egy része. A baleset díszleten kívül történt, így sem a nézők, sem a többi színész nem tudta, hogy mi történt. Besenczit azonnal kórházba vitték, megműtötték, de az ujját már nem tudták megmenteni. „A gyűrűsujjam nagy része az amputálva lett” – mondta a színház igazgatója, aki már otthonában lábadozik. Azt mondta, hogy kedden már nagyon szeretne újra játszani.

Besenczi Árpád, aki színházi szerepei mellett film- és szinkronszínészként is ismert, 2010 óta irányítja igazgatóként a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházat. A társulat közleménye szerint a súlyos sérülés ellenére Besenczi a tervek szerint keddtől ismét színpadra áll.

Egy héttel ezelőtt szintén súlyos baleset rázta meg a színházi világot: a Nemzeti Színházban novemberi 10-én játszották a Rómeó és Júliát, amikor két színművész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó 2,8 métert zuhanva esett le a díszletből. Mindkettejüket kórházba szállították és még aznap este meg is műtötték őket. Szerdán Szász Júliát, csütörtökön Horváth Lajos Ottót is hazaengedték a kórházból, a Nemzetit vezető Vidnyánszky Attila pedig felmondott az igazgatói tisztségéből.

Bár a jobboldali kulturális közeg ragaszkodna Vidnyánszkyhoz a Nemzeti élén, és Csák János kulturális és innovációs miniszter sem fogadta el a lemondását, az igazgató a Hír TV-ben csütörtökön arról beszélt, a baleset egy jel volt, ami után „egy kicsit meg kell állni, és bizonyos dolgokat újra kell gondolni”.

Bár szerinte egy színház „soha nem lesz tökéletesen balesetbiztos”, de „minimalizálni kell a veszélyforrásokat”, Vidnyánszky pedig úgy gondolja, valószínűleg nem folytatná tovább a Nemzeti Színház igazgatójaként.

A Nemzeti Színházban történt baleset után több színház is felülvizsgálhatja majd a saját, biztonságra vonatkozó normáit – erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!