Vidnyánszky Attila: Nem felajánlottam a lemondásomat, felmondtam

2023. november 16. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem felajánlottam a lemondásomat, hanem felmondtam. Én úgy éreztem, hogy ez egy jel. Úgy érzem, hogy itt egy kicsit meg kell torpanni, meg kell állni, bizonyos dolgokat újra kell gondolni” – mondta a Hír TV Napi Aktuális című műsorában Vidnyánszky Attila szerda este.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Színház péntek esti Rómeó és Júlia előadásán megsérült két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. A baleset miatt beadta lemondását Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. A baleset miatt vizsgálat indult a színházban, a rendőrség pedig nyomozást rendelt el.

Szász Júliát szerdán kiengedték a kórházból, Vidnyánszky Attila a Hír TV-nek azt mondta, reméli, hogy csütörtökön Horváth is hazamehet. Az igazgató beszélni még nem tudott a színésznővel, sms-t írt neki. „Ha úgy gondolja, felhív”. Horváth Lajos Ottóval viszont tudott beszélni.

A műsorban elmondta, hogy amikor a baleset történt ő is bent volt a színházban, az igazgatói irodában, a monitoron látta, hogy baj van, onnan rohant le.

„Borzalmas volt az az egy óra, azért, mert nem tudtuk, hogy mi van velük. […] Az ég velünk volt, az őrzőangyalaink vigyáztak, mert tulajdonképpen sokkal nagyobb baj is történhetett volna”.

Az igazgató azt is tisztázta, hogy a korábban megjelent hírekkel ellentétben nem 4-5 métert zuhantak a színészek, 2,8 méter magasról estek le. Csütörtökön a rendőrség és a színház által összeállított bizottság együtt fogja rekonstruálni a balesetet a színházban.

„Én ott abban a pillanatban eldöntöttem, látva a két fájdalommal küszködő embert, hogy nekem valami nagy gesztust kell gyakorolnom”.

Arra a kérdésre, hogy a színészek okolták-e őt, Vidnyánszky azt válaszolta, egyáltalán nem, de elég, hogy ő okolja magát. Sőt, Horváth Lajos Ottó többször is bocsánatot kért, de az igazgató szerint nagyon fontos, hogy a színész ne vádolja magát a történtekért – a színész ugyanis éppen a karjában tartotta a fiatal színésznőt, amikor „ahelyett, hogy balra fordult volna, egyenesen ment”.

„Nem lesz a színház soha tökéletesen balesetbiztos, az a helyzet, hogy ennél az előadásnál sokkal veszélyesebb előadásaink vannak, nem csak nálunk, máshol is, nem lehet mindent kivédeni” – mondta Vidnyánszky, és hozzátette: „minimalizálni kell a veszélyforrásokat”.

A felmondását most véglegesnek gondolja. „Én úgy éreztem, hogy ez egy jel. Úgy érzem, hogy itt egy kicsit meg kell torpanni, meg kell állni, bizonyos dolgokat újra kell gondolni. A működésünket újra kell gondolni, az előadásszámokat esetleg újra kell gondolni. De nem csak nekem, mindenkinek.

Ha van komoly üzenete ennek a balesetnek, akkor az egész szakma felé van”.

„Én semmilyen akcióra, mozgásra nem kényszerítettem soha színészt, aki csinálja, az jószántából csinálja, és minden jel arról, hogy nem jó, nem így kéne, az korrekciót váltott ki a rendezéseimben” – hangsúlyozta.

A felmondása kapcsán azt mondta, nem leszámol a karrierjével, hanem szeretne egy kicsit leállni és újragondolni. „Ez egy becsületbeli ügy számomra, mindenképpen van felelősségem”. Mint mondta, azóta „eszi magát”, mert „ki lehetett volna korábban is találni úgy a jelenetet, hogy semmilyen formában ne történhessen ez meg”. A mellette való kiállás meghatotta, azt viszont fájdalmasnak nevezte, hogy a baleset „fel van használva” arra, hogy lejárassák őt és Nemzeti Színházat. Alföldi Róbert megszólalásáról viszont azt mondta, „emberi gesztust gyakorolt, és ezt köszönöm”.

Az elmúlt napokban sokan kérték, hogy maradjon a színház élén, erről azt mondta: „Legyünk túl a vizsgálaton, nézzük meg, hogy mi volt, mi történt, és akkor leülünk gondolkodni, hogy mi legyen tovább”. Vidnyánszky szerint a Nemzeti Színház egyedülálló intézmény, „ezt a kormányt elengedni nagyon nehéz és óvatosan kell, hogy ne legyenek megrázkódtatások”.

Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, hogy folytatja, Vidnyánszky Attila azt mondta: „most inkább azt, hogy nem”.

Vidnyánszky lemondásáról a Nemzeti Színház színészeit kérdeztük – azt, hogy mit mondott a Telexnek Udvaros Dorottya, Bodrogi Gyula, Berettyán Nándor és Szarvas József, itt olvashatja el. Arról, hogy miért ragaszkodik foggal-körömmel a jobboldali kulturális közeg Vidnyánszky Attilához, ebben a cikkünkben írtunk bővebben. ANemzeti Színházban történt baleset után több színház is felülvizsgálhatja majd a saját, biztonságra vonatkozó normáit – erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!