Férfias döntés volt – Vidnyánszky lemondásáról kérdeztük a Nemzeti Színház művészeit

2023. november 13. – 19:17

Férfias döntés volt – Vidnyánszky lemondásáról kérdeztük a Nemzeti Színház művészeit

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia előadásán súlyos balesetet szenvedett a társulat két színésze. Hétfő délelőtt lemondott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Csák János kulturális és innovációs miniszter pedig nem sokkal később közölte: csak a vizsgálat után foglalkozik a kezdeményezéssel, addig Vindnyánszky marad az igazgató. A Nemzeti Színház színészei megrendülten nyilatkoztak a hétfői társulati ülés után a Telexnek.

A háttérembereknek kell azon dolgozni, hogy ne történhessen semmi baj

Udvaros Dorottya azzal kezdte, hogy a társulat tagjai a baleset óta most találkoztak először egymással, és mindenki nagyon megrendült állapotban volt. Elmondta, hogy a társulati ülésen egyrészt arról esett szó, hogyan tudják támogatni a sérült kollégáikat a hosszú gyógyulási folyamatban, másrészt Vidnyánszky Attila bejelentette a társulatnak a lemondását, ami szerinte érthető ebben a szituációban. Mint mondta, talán még nem is történt a színházban ilyen súlyú baleset.

Udvaros szerint az ülés után a színészek, dramaturgok és a műszak is arról beszélgetett, hogyan lehetne fokozni a színházban a biztonsági óvintézkedéseket, figyelembe véve a Nemzeti kivételesen komplex színpadszerkezetét és magas zsinórpadlását.

Udvaros Dorottya – Fotó: Telex
Udvaros Dorottya – Fotó: Telex

„Az előadások a látvány szempontjából ezeket megpróbálják kiaknázni, de ez óhatatlanul veszélyes is. Horváth Lajos Ottó egy rendkívül sportos, nagyon jó fizikumú színész, aki ezt a bizonyos mozdulatot már vagy ötvenszer megcsinálta, most mégis rosszul lépett. Ilyesmi előfordul, egy színész a színpadon felfokozott idegállapotban játszik, ezért a háttérembereknek kell azon dolgozni, hogy az ilyen esetekben se történhessen semmi baj” – mondta Udvaros Dorottya.

Hozzátette, hogy Horváth Lajos Ottó „páratlan módon” az elmúlt két hétben három előadásba ugrott be egy beteg kollégája miatt, és mentett meg hét előadást, most pedig azzal kell szembesülnie majd, hogy helyette marad el jó néhány előadás. Ezért mint fogalmazott, szeretné leszögezni, hogy

senki ne gondolja, hogy Horváth Lajos Ottó a hibás az ügyben.

Nehéz volt ez az elmúlt pár óra, mégis volt benne valami megtisztulás, hogy tudtunk erről beszélgetni. Nagyon aggódunk a kollégáinkért” – mondta a láthatóan megrendült színésznő.

Szerinte a függönynek viszont a következő időszakban is fel kell mennie, Szász Júlia és Horváth Lajos szerepeit hosszabb távon valószínűleg átveszik majd mások, de konkrét információi erről még nincsenek.

Szász Júlia felépülése hat hónapig is eltarthat

Bodrogi Gyula a kérdésre, hogy egyetért-e Vidnyánszky Attila lemondásával, azt válaszolta, ez nem egyetértés kérdése, hanem ez a szokás.

„Ahogy az lenni szokott, valami történik a színházban, akkor az intézmény vezetője lemond”

– mondta Bodrogi, aki szerint is súlyos baleset történt, úgy tudja, Szász Júlia felépülése akár hat hónapig is eltarthat. A kérdésre, hogy igaz-e, hogy a színészek többször jelezték az igazgatónak, hogy veszélyes lehet a díszlet, Bodrogi nem tudott válaszolni.

Bodrogi Gyula – Fotó: Telex
Bodrogi Gyula – Fotó: Telex

A Nemzeti Színház fiatal generációjához tartozó Berettyán Nándor úgy fogalmazott, a társulatban most nagy az ijedtség és sajnálat, de hasznos beszélgetésnek nevezte a hétfői ülést. „Szerintem hosszú távon talán pozitívan tudunk kijönni az esetből, mert összekovácsolja majd a csapatot. Ahogy egy család életében is amikor megszületik egy gyerek, vagy meghal egy nagyszülő, az összehozza a családtagokat. Mert minden híresztelés ellenére itt valóban van egy társulat, és a köztünk lévő kötelékek most még erősebbek lesznek.”

Mivel Berettyán Nándor is szerepel a Rómeó és Júlia előadásban, pénteken ő is jelen volt a színházban, de nem látta a balesetet. Csak akkor ment be a színpadra, amikor az ügyelő jelezte, hogy leállították az előadást. „A sportmúltamból adódóan láttam már néhány hasonló sérülést, de minden egyes alkalommal ugyanolyan rossz látni” – mondta Berettyán, aki színészi pályája előtt a Debreceni EAC labdarúgó csapatát erősítette. Szerinte a balesetet szenvedett kollégáinak a fizikai ápoláson túl a lelküket is ápolni kell majd.

„Törékeny, sérülékeny színészek vagyunk, nekik is érezniük kell, hogy támogatjuk őket.”

Berettyán Nándort arról is megkérdeztük, hogy a társulati ülést ki kezdeményezte. Azt válaszolta, úgy tudja, hogy azt Vidnyánszky hívta össze.

Berettyán Nándor – Fotó: Telex
Berettyán Nándor – Fotó: Telex

Szarvas József a hétfői ülésen nem tudott részt venni, őt telefonon értük el. Szarvas férfias döntésnek tartja Vidnyánszky Attila lemondását,

mégis végig abban reménykedett, hogy a miniszter nem fogadja el azt.

A színész is játszott pénteken a Rómeó és Júlia előadásában, bár a balesetet ő sem látta, rettenetesnek nevezte az egészet. „Döbbenetes élmény volt. Ez egy nagyon fegyelmezett társulat, nagyon fegyelmezett színészekkel, teljesen sokként ért mindenkit ez a szörnyűség” – fogalmazott a színész. Az értesülést, hogy az ülést a társulat, és nem az igazgató kezdeményezte, Szarvas József is cáfolta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!