Péterfy Bori Tusványosról: Mi koncertezni jöttünk ide, nem a sötétséghez

2023. július 21. – 16:01

Péterfy Bori Tusványosról: Mi koncertezni jöttünk ide, nem a sötétséghez
Péterfy Bori Tusványoson – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Idén több zenekar mellett Péterfy Bori is fellép Tusványoson: ahogy minden évben a fesztiválon fellépő zenekarokat, úgy idén őket is több kritika érte (például kapásból Tusványos posztja alatt) azért, mert eljönnek a Fidesz éves nyári fesztiváljára. 2019-ben Lovasi András fellépését nem értették többen, 2016-ban a Quimby-rajongók háborogtak, miért zenél az együttes Tusványoson. Péterfy Bori lapunknak erre azt mondta,

„minden évben tök jó zenekarok is jönnek ide, szerintem teljesen elkülönül ez a két dolog”.

Szerinte nehéz ezekkel a kritikákkal mit kezdeni, hiszen a másik opció az lenne, hogy „elmegyek mindenhonnan, és akkor új életet kezdek Amerikában, és senki nem borul ki akkor semmin”. De, mint fogalmaz, ők koncertezni jönnek ide, hiszen imádnak Erdélyben koncertezni, de ritkán tudnak, mert, ahogy fogalmazott: „mi teljesen más értékrendet képviselünk, ezért már a legtöbb helyre nem hívnak meg minket”. Péterfy azt mondta, ők is meglepődtek, hogy meghívták őket,

„Pontosan tudtuk, hogy ezért fikázást fogunk majd kapni, ahogy évek óta minden zenekar. De meg lehet nézni, itt van a Vad Fruttik, a Pál utcai fiúk, szerintem ide az emberek nagy része a koncertekre jön”.

2009-ben hívták meg őket legutóbb Tusványosra, ahogy Erdélyben is ez az egyetlen koncertjük az évben. Péterfy úgy gondolja, egy ilyen fesztiválon való fellépés arra is jó, hogy „szerintem, aki egyébként hülyeségeket gondol a világról, de mondjuk tetszik neki a zenénk, utána hátha utánanéz, elolvassa valamelyik interjúmat [Péterfy a Telexnek is beszélt korábban többek között az Orbán-rendszerről] vagy könyvemet, és rájön, hogy lehet, hogy ő van egy furcsa univerzumban, ami nem a valóság”.

„Mindig borzadva szoktam nézni a videóitokat, hogy itt mi megy, de azt is látom, hogy itt helyes emberek buliznak. Mi hozzájuk jöttünk, nem a sötétséghez” – mondta.

Péterfy arról is beszélt, hogy szerinte azért hívhatták meg őket, mert „más volt a zenei szervezés”, vagy azért, mert „az is lehet, hogy van ránk is igény”. Nem fognak más számokat játszani, mint amúgy, mondta, hiszen „miért változtatnának bármin, koncertezni jöttek ide”. Bár azt az énekesnő kiemelte, a Szikrát el fogják énekelni [ez a szám, aminek az a refrénje, hogy „minden eladó én magamat adom, ha kiürül a város hol a hatalom?]. De hozzátette, ők különben sem egy politizáló zenekar, de megjegyezte, nem hiszi, hogy a miniszterek el fognak jönni a koncertjükre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!